www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=44
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins

Bolile venelor

Aparatul circulator este alcatuit din inima si vase de sânge: artere si vene. Nu numai inima se poate îmbolnavi, ci si arterele si venele. Prin vene, sângele de la periferia organismului nostru se întoarce la inima pentru a fi repus în circulatie. Structura venelor difera de cea a arterelor prin faptul ca elementele fibroelastice si musculare sunt mai putine, iar arhitectura si distributia lor variaza de la un teritoriu venos la altul. Venele gâtului si ale creierului nu au fibre musculare, acestea din urma fiind relativ numeroase în venele membrelor inferioare. Îmbolnavirea acestor "conducte" de transport a sângelui are consecinte asupra sanatatii organismului nostru.

Bolile venelor cuprind: tromboflebitele, tromboza, ulcerul varicos, varicele.

Tromboza venoasa este caracterizata prin prezenta unui tromb (cheag) în interiorul venei, tromb ce se opune circulatiei normale a sângelui prin vena respectiva. În acest caz de blocare prin tromboza (boala provocata de astuparea unui vas sangvin, cheag de sânge) a venelor profunde, care asigura cea mai mare parte (80%) a întoarcerii venoase, reteaua superficiala este fortata sa se dilate si sa functioneze permanent în conditii de hipertensiune, generând aparitia varicelor secundare.

Tromboflebita reprezinta inflamarea venei ca urmare a prezentei trombului (cheagului) în interiorul venei respective.

Ulcerul varicos este consecinta prezentei timp îndelungat a cheagului în interiorul unei vene, având drept consecinta lipsa circulatiei sângelui la acest nivel si aparitia ulceratiei.

Varicele reprezinta o dilatatie venoasa permanenta si neregulata, mai frecventa la membrele inferioare, produsa de pierderea elasticitatii peretilor.

Aceste patru afectiuni ar putea reprezenta patru stadii evolutive ale bolii venoase netratate.

Într-un prim stadiu apare dilatatia permanenta a venelor - varicele. Aceasta dilatatie permanenta netratata poate favoriza aparitia cheagului în interiorul venei, deci a trombozei venoase. Tromboza la rândul ei se poate complica cu tromboflebita, deci cu inflamarea venei prin lipsa circulatiei sângelui la acest nivel, si cu ulcerul varicos.

Pentru a nu ajunge la aceste complicatii sa discutam despre cum pot fi prevenite si apoi tratate varicele membrelor inferioare.

Varicele reprezinta deci dilatatii permanente ale venelor.

Boala se manifesta prin senzatie de greutate, tensiune în gambe, oboseala la nivelul membrelor inferioare, dureri, amorteli sau prurit, crampe musculare, senzatie de umflare, de arsura aparute mai ales spre seara dupa stat prelungit în picioare.

Ca aspect, membrul inferior este umflat si prezinta venele dilatate ca niste cordoane.

Pentru a le preveni trebuie sa cunoastem câteva dintre cauzele care le favorizeaza: sedentarismul, obezitatea si ortostatismul prelungit (a sta în picioare timp îndelungat).

Ce trebuie sa faceti pentru a evita aparitia varicelor?

1. Evitati activitatile statice prelungite, dar daca se impune aceasta, atunci efectuati mici miscari ale gambelor (leganat).

2. Evitati imobilizarea prelungita (daca va operati încercati sa va ridicati din pat cât mai repede chiar dupa o zi).

3. Evitati fotoliile foarte moi.

4. Evitati hainele prea strâmte (jeans, sosete) si încaltamintea plata sau cu tocuri mai mari de 5 cm. Preferati îmbracamintea lejera, simpla. Corectati orice deformatie a piciorului.

5. În timpul noptii stati cu gambele ridicate pentru a usura golirea de sânge a venelor.

6. Faceti zilnic dus cu apa rece la nivelul gambelor de jos în sus. Evitati baile calde, sauna.

7. Mergeti mult timp pe jos, pasiti energic si practicati daca este posibil înotul.

8. Nu ridicati si nu duceti greutati mari.

9. Evitati kilogramele în plus, deci obezitatea.

10. Consumati multe alimente bogate în fibre vegetale, fructe, pâine neagra, legume. Evitati condimentele, alcoolul si cafeaua în exces. Beti 1,2-5 litri lichide pe zi.

Daca varicele au aparut, ca un tratament de prima linie puteti folosi medicamentul detralex, doua comprimate pe zi în cure de trei luni consecutiv, iar ca unguent hepatrombin, dar atentie nu masati piciorul, ci numai aplicati usor unguentul pe tegumente.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie

Lumina crestinului, mai 2004

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=44
Vă rugăm să respectați drepturile de autor