www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=27
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins MINTE SANATOASA ÎN CORP SANATOS

Sanatatea femeii

Este un capitol foarte vast si extrem de important pentru viata femeii.

Igiena femeii asigura sanatatea aparatului genital si a întregului organism. Dictonul latin - mulier tot în utero est - extins astazi, ar suna - "mulier toto în ovarem est", arata importanta enorma a bunei functionalitati a aparatului genital pentru viata femeii. Si este si normal sa fie asa, pentru ca de sanatatea femeii depinde viata pe pamânt. Rolul cel mai important - vietuirea rasei umane - îi revine femeii.

Învatând femeia cum sa se mentina într-o stare de sanatate, contribuim la lupta pentru viata.

Igiena corespunde unor multiple planuri - igiena fizica si igiena psihica. Normal ca importanta este igiena psihica. Si când vorbim de igiena psihica a femeii, trebuie sa stabilim, de la început, ca aceasta poate fi desavârsita numai în cadrul familiei, al unei familii sanatoase. O familie sanatoasa alatura ratiunii dragostei si ratiunea de a strabate vremurile care o sa vina, asigurând un mediu cât mai favorabil nasterii si cresterii copiilor.

Familia întemeiata pe dragostea ambilor parinti, îsi transmite dragostea mai departe copiilor si contribuie la dezvoltarea armonioasa a acestora.

Rolul cel mai mare în întemeierea, pastrarea si dezvoltarea familiei îi revine femeii, femeii echilibrate psihic, constienta de importanta menirii ei.

Si pentru ca aceasta menire a ei sa fie realizata, trebuie sa-si cunoasca organismul, sa si-l întretina si sa fie prima constienta de eventualele modificari anormale, sa se prezinte la medic imediat.

Femeia trebuie sa stie cum este alcatuita, trebuie sa se examineze singura, sa stie functionalitatea ciclica a organismului ei si trebuie sa stie ca natura a creat-o pentru reproducere si pentru aceasta i-a conferit o rezistenta aparte.

Dar femeia trebuie sa stie ca aceasta rezistenta aparte se iroseste daca nu pocreeaza, deci are si o obligatie pentru a merita acest dar al Creatorului.

Deci sa începem cu notiuni sumare care sa asigure o cunoastere a aparatului genital feminin.

Aparatul genital feminin este constituit din organele genitale externe, reprezentate de totalitatea elementelor anatomice care alcatuiesc vulva si organele genitale si din organele genitale interne, reprezentate de uter, trompe si ovare.

Vulva este constituita din labiile mari si labiile mici, doua pliuri cutaneo-mucoase. Pe linia mediana, la unirea labiilor mari, se afla muntele lui Venus; sub acesta se gaseste un organ erectil - clitorisul, iar sub acesta se gaseste orificiul uretrei prin care se elimina urina. Sub deschiderea uretrei se afla deschiderea la exterior a vaginului.

Posterior deschiderii vaginului se afla perineul si central - anusul. Perineul, formatiune musculo-membranoasa, constituita din mai multe straturi dispuse în asa fel încât realizeaza un adevarat planseu foarte rezistent, care sustine, atunci când este intact, organele genitale feminine, are un rol deosebit în statica pelvina.

Vaginul este un organ musculo-membranos, cu lungime de 10-12 cm care face legatura între organele genitale interne propriu-zise si cele externe. El este captusit de o mucoasa care prezinta numeroase pliuri si care are capacitatea de a se lasa deschis în anumite situatii.

În regiunea superioara, de jur împrejurul colului intern se gasesc fundurile de sac vaginale, cel posterior fiind cel mai mare. La acest nivel este retinuta sperma în timpul contactului sexual si tot aici este adunata cea mai mare parte a secretiilor vaginului colului etc.

Este important de stiut pentru a întelege necesitatea evacuarii periodice a acestor acumulari, ce reprezinta medii foarte bune pentru microbi, paraziti, ciuperci, virusuri etc.

La vagin deschiderea spre exterior a vaginului este acoperita de o membrana subtire, himenul, la nivelul careia se gasesc unul sau mai multe orificii care permit eliminarea secretiilor vaginale si a sângelui menstrual.

Vaginul este foarte receptiv la toate modificarile hormonale si sufera modificari importante în timpul sarcinii.

Uterul este organul genital intern median, organ ce are functie menstruala si functie gestativa. Uterul este format dintr-o portiune mai voluminoasa, situata superior, corpul uterin si o portiune îngusta alungita - colul uterin, de aproximativ 2,5 cm, proeminent în vagin si o formatiune intermediara care face legatura între acesta si corpul uterin, cu o înaltime de 0,5-1 cm - istmul uterin.

Uterul este alcatuit din tesut muscular, dispus în 3 straturi, acoperit de seroasa peritoneala si captusit în interior de o mucoasa numita endometru. În special mucoasa uterina sufera cele mai importante modificari în timpul ciclului menstrual.

Modificarile din timpul sarcinii sunt considerabile. De la o lungime de 7-8 cm si o greutate de 50 g el ajunge la sfârsitul sarcinii la o înaltime de 36 cm si o greutate de 1500 g.

De remarcat ca în timpul sarcinii, regiunea istmica sufera cele mai importante modificari, transformându-se în asa-numitul segment inferior. Formarea segmentului inferior permite cresterea capacitatii uterine.

Endometrul uterin sufera ciclic modificari sub influenta hormonilor ovarieni - estrogeni si progesteron în succesiune dinamica.

Trompele sunt conducte cu o lungime de 10-12 cm si un diametru de 2,6 mm, diametru care creste progresiv de la coarnele uterine, situate de o parte si de alta la nivelul fundului uterin, catre extremitatea opusa, pavilionul tubar, la nivelul caruia se afla orificiul abdominal sau ostium-ul abdominal. Prin aceasta deschidere se realizeaza legatura între mediul extern cu cavitatea abdominala, recte suprafata ovarului.

Cele doua ovare sunt situate în pelvis, de o parte si de alta a uterului, în vecinatatea pavilioanelor tubare, având dimensiuni de aproximativ 2,5-3 cm. Ovarele au o suprafata neregulata prin prezenta cicatricelor rezultate cu ocazia eliminarii ovulelor în momentul ovulatiei. Ovarele nu sunt acoperite de peritoneu si au 2 straturi - zona corticala, în care se afla foliculii ovarieni si zona medulara, spre interior, bogata în vascularizatie si inervatie.

Înca de la nastere, fiecare ovar are un numar foarte mare de foliculi, peste 250.000. Începând de la pubertate, în fiecare luna ajunge la maturitate un singur ovul, respectiv o singura celula sexuala feminina apta sa fie fecundata.

Din multitudinea de ovule, ajung la maturitate aproximativ 400, celelalte degenereaza.

O data ovulul eliminat, el este captat de pavilioanele trompei, unde sunt conditii necesare fecundatiei. Daca fecundatia nu se produce, ovulul îsi continua calea catre cavitatea uterina, de unde este eliminat cu ocazia menstruatiei.

La nivelul ovarului, dupa ovulatie, la locul foliculului se formeaza asa-numitul corp galben, care va secreta progesteron. Sub influenta acestui hormon se influenteaza mucoasa uterina, pregatind-o pentru oul uman, astfel încât acesta sa se poata cuibari.

Daca într-o luna nu a aparut menstruatia, la o femeie tânara si sanatoasa, aproape sigur ca a ramas însarcinata.

Desigur ca aproape imediat apar stari deosebite ca: voma, greturi, salivatie abundenta, pofte alimentare ciudate. Toate aceste manifestari fac parte dintre modificarile adaptative de sarcina. Desigur ele nu înseamna semne de certitudine, dar orice femeie tânara trebuie sa le stie, pentru ca atunci intra în obligatia ei sa se prezinte la un cadru medical de specialitate pentru stabilirea, cu certitudine, a prezentei sarcinii.

Femeia trebuie sa stie imediat daca este gravida sau nu pentru ca are un rol foarte important si responsabilitate marita în aparitia unei noi vieti.

Pe lânga regulile obisnuite care sa asigure o stare de sanatate, o igiena riguroasa, mai ales a organelor genitale, trebuie sa execute o întreaga procedura care sa stabileasca de la început toate normele de viata ale noului binom mama-fat.

Sanatatea viitorului copil depinde de mentinerea unei stari reale de sanatate si de respectarea unei igiene riguroase atât în timpul graviditatii, cât si în perioada de lehuzie.

Pentru a întelege mai usor, este necesara o sistematizare a tuturor acestor reguli de conduita necesare pentru prevenirea oricarei abateri de la normal.

 

Igiena psihica

Igiena fizica - capitol vast, car ar putea cuprinde mai multe subcapitole:

I. Igiena generala si igiena organelor genitale externe.
II. Igiena vestimentatiei.
III. Igiena alimentatiei.
IV. Prevenirea sedentarismului, îndepartarea noxelor din mediu, îndepartarea deprinderilor vicioase.
V. Importanta consultatiei prenatale - de fapt, aceasta consultatie în grup de medici reprezinta adunarea tuturor datelor necesare pentru evolutia normala a mamei si fatului, pentru o nastere normala si un nou nascut sanatos.

Starea psihica în cursul sarcinii este deosebit de importanta. În cursul sarcinii exista o oarecare instabilitate psihica.

Totusi, aceasta stare este legata de sentimentele pe care le încearca mama fata de copilul ce se va naste, sentimente la care se adauga frica de nastere, frica de necunoscut, mai ales la prima nastere.

În combaterea acestor stari, un rol important îl are îndepartarea de viata agitata, de emotii puternice si nu în ultimul rând, echilibrul familial si starea afectiva a sotului, care va trebui sa-si ia asupra lui mai multe îndatoriri si sa evite controversele în familie.

De asemenea, pentru femeile care sunt salariate, este deosebit de importanta scoaterea din mediul de munca în ultimele luni de sarcina - concediu prenatal, astfel ca femeia sa-si poata concentra atentia toata asupra viitorului copil si asupra acestui episod atât de important care este nasterea.

Asta nu va însemna ca viitoarea mama nu va trebui sa aiba o viata activa, aceasta fiind un deziderat important în igiena fizica.

Igiena corporala si a organelor genitale trebuie sa fie riguroasa la toate femeile, dar mai ales la gravide. Tegumentele si mucoasele trebuie tinute într-o stare de perfecta sanatate - bai generale sau mai indicat dusuri, nu prea fierbinti.

Curatenia tegumentelor asigura o buna functionalitate a lor în ce priveste respiratia, eliminarea numeroaselor toxine existente în organism o data cu transpiratia.

Îndepartarea periodica a transpiratiei de la nivelul tegumentelor împiedica retinerea impuritatilor care se pot amesteca cu praf, constituind elemente iritative ce pot leza pielea, devenind porti de intrare a infectiilor.

O grija deosebita trebuie acordata tegumentelor regiunii mamare, datorita multiplelor modificari în vederea unei viitoare lactatii. Pentru îndepartarea grasimilor de la nivelul pielii, trebuie folosite sapunuri, preferabil neiritante. Contrar parerilor vehiculate de reclame si publicitate, sapunurile asa-zise "fine", foarte parfumate, sunt fie alergice, fie predispun la pigmentarea pielii.

De asemenea, folosirea spray-urilor este contraindicata, mai ales la viitoarele mame. Folosirea spray-urilor reduce toate mamelele la o masa amorfa, mirositoare placut, dar uniform. Noul nascut trebuie sa-si imprime în memorie mirosul de neconfundat, unic pentru el, al mamei lui. La început el îsi cunoaste mama dupa miros, dupa frecventa batailor inimii cu care s-a obisnuit 9 luni de viata intrauterina si pe masura ce creste, dupa sunetul vocii ei si de abia târziu, îi poate recunoaste fizionomia. O mama mirosind a spray parfumat amestecat cu miros de fum de tutun, miros ce tinde sa devina universal pentru femeile moderne, îl face sa devina confuz.

Se pare ca nenumarate afectiuni psihice ale copilului mic sunt legate de acest factor perturbator al individualitatii fiecarei mame. Asta nu înseamna sa neglijezi curatenia.

De asemenea, igiena organelor genitale este deosebit de importanta - toaleta zilnica a organelor genitale, cu substante neiritante, pentru a nu produce leziuni si mai ales cu decocturi de plante medicinale - musetel, galbenele, coada soricelului, patlagina etc.

Toaleta organelor genitale este obligatorie dupa fiecare scaun si mictiune. Când exista scurgeri vaginale, trebuie apelat la medic, trebuie facute frotiuri vaginale si se impune tratamentul medical.

Si pentru ca suntem aici, trebuie sa abordam si un element extrem de important - viata sexuala. În general, datorita configuratiei hormonale din timpul sarcinii, exista, de regula, o diminuare a libidoului si a orgasmului. Pinard spunea ca "femeia gravida trebuie sa renunte la apropierea sexuala în timpul sarcinii".

În general, s-a renuntat la acest precept, se recomanda însa, ca raporturile sexuale sa fie mai rare si mai putin traumatizante, impunându-se renuntarea completa în ultimele 2 luni de sarcina si lunile de lehuzie. Desigur ca aceasta atitudine poate fi extinsa în functie de aparitia unor factori patologici în dezvoltarea sarcinii.

În aceasta atitudine revenim, din nou, la contributia pe care trebuie sa o aiba si sotul si care va trebui sa înteleaga ca de atitudinea lui depinde mentinerea si evolutia unei sarcini normale.

O viata sexuala în afara caminului, reprezinta un risc major pentru orice femeie, prin bolile venerice pe care le poate dobândi: sifilis, blenoragie, polipoze vaginale,SIDA, boli ce din nefericire se transmit cu destula usurinta si asupra fatului sau nou-nascutului.

În igiena generala trebuie avut în vedere îngrijirea parului - spalat, pieptanat si periat cu regularitate, pentru a îndeparta murdaria si transpiratia, ce pot infecta foliculul pilos.

Unghiile trebuie taiate scurt, pentru a nu retine murdarie sub ele si pentru a nu favoriza formarea zgârieturilor la nivelul pielii. Aceasta igiena va deveni deosebit de riguroasa, apelându-se la periuta de unghii si la spalarea mâinilor cu solutii antiseptice slabe, pentru a proteja de infectii tegumentele extrem de sensibile ale noului nascut.

2. Si pentru ca orice femeie trebuie sa se îmbrace, exista si un capitol al igienei vestimentare. Din pacate suntem confruntati mereu de noi si noi descoperiri, care mai de care mai ciudate, ale acestei parti atât de particulare a societatii moderne, uneori atotputernica si care preocupa mult timp si energie din partea societatii - moda.

Femeia trebuie sa stie ca tot ce este la moda - pentru nu tot ce este "la moda" este si frumos sau sanatos, poate fi chiar nociv. De aceea, mai ales femeia gravida trebuie sa pastreze anumite norme - o vestimentatie potrivit de calduroasa în functie de anotimp, pentru ca majoritatea femeilor gravide au o vascularizatie foarte crescuta a tegumentelor, deci o temperatura mai mare.

În anotimpurile calde, vestimentatia trebuie sa fie usoara si mai ales din materiale naturale, ce nu împiedica aerisirea tegumentelor. De evitat deci, materiale plastice, din tesaturi si mai ales în contact intim cu pielea.

Croiala trebuie sa fie lejera, fara a împiedica circulatia sângelui în diverse segmente. În general, nu trebuie sa se strânga abdomenul, împiedicând dezvoltarea fatului. O sarcina nu urâteste o femeie, decât atunci când vrea ea.

Încaltamintea trebuie sa fie comoda, cu talpa plata sau tocuri late, de preferat cu un numar mai mare, pentru ca totdeauna extremitatile au tendinta de a acumula apa si de a se umfla, mai ales la stat mult în pozitie verticala. Trebuie sa se renunte complet la mersul pe tocuri înalte si ascutite, ce schimba statica organismului si predispun la viciatii de bazin.

Si normal ca toate hainele, mai ales cele în contact intim cu pielea, trebuie sa fie curatite periodic si calcate. De asemenea, femeia trebuie sa aiba un pat curat, cu asternuturi de preferat din material natural, ce poate fi si antiseptizat, prin fierbere sau calcare. Trebuie sa doarma într-un pat larg, nu prea moale, fara perne înalte, într-o camera perfect aerisita si oxigenata.

3. Igiena alimentatiei presupune mai multe deziderate:

- o alimentatie cu aport caloric normal;
- echilibrata din punct de vedere a aportului protetic, glucidic, lipidic si vitamine, deci nu se exclude nici carnea, nici un factor alimentar;
- împiedicarea excesului de sare si condimente;
- evitarea totala a alcoolului;
- uz moderat de cafea, o cafea dimineata, mai ales la femeile tinere cu obisnuinta de a bea cafea, pentru ca numeroase femei tinere, mai ales la prima nastere, au o hipotensiune accentuata de statut în pozitie verticala;
- se vor folosi alimente usor digerabile, cu absorbtie rapida, se vor folosi alimente bogate în minerale - calcar, fier, fosfor, iod.

Toate aceste deziderate vor fi împlinite si în perioada de lehuzie, când femeia alapteaza.

Totusi, este eronat sa se creada ca femeia gravida sau lehuza trebuie sa manânce pentru doi, pentru ca nu putine sunt cazurile de obezitate cu punct de plecare sarcina si lehuzia.

În acelasi timp, trebuie sa se renunte la deprinderile alimentare vicioase - mâncaruri prea fierbinti, prea condimentate, conservate prin diverse metode. Ca principiu de baza trebuie avut în vedere ca aproape orice intra în organismul matern, trece si în sângele fetal, deci poate influenta fatul, mai ales ca organismul fetal nu poseda de la început toate mecanismele de detoxifiere si eliminare a produsilor toxici.

Si pentru ca vorbim de deprinderi vicioase, neaparat trebuie sa mentionam consumul de alcool si fumatul, care, din pacate, devin din ce în ce mai frecvente. Nu stim ce a câstigat femeia din lupta pentru egalitate cu barbatul, dar stim ce deprinderi proaste a dobândit - alcoolism si fumat - care devin din ce în ce mai frecvente în rândul femeilor din orice categorie sociala.

Alcoolul este un drog ce se fixeaza pe celula nervoasa si de aici toate consecintele - de fapt ca dorice drog nu are ca scop decât ascunderea realitatii si înlocuirea cu o alta realitate virtuala.

Viata devine din ce în ce mai grea si nu numai, devine aberanta, valorile se inverseaza, marea majoritate a oamenilor se simt depasiti si mai ales nedreptatiti. Si daca viata barbatilor este grea, viata femeii este infinit mai grea. Si chiar daca este mult mai puternica din punct de vedere biologic, tot este depasita de evenimente. Mai ales ca a renuntat cu buna stiinta la acea protectie care i-o confera familia, maternitatea, copiii. Si atunci apare necesitatea unui înlocuitor - drogurile.

Alcoolul e cel mai vechi si mai uzitat. Celelalte sunt noi, puternice si cumplite. Decaderea fizica si psihica în cazul alcoolului este mai lenta, vindecarea este posibila, dar la celelalte droguri toate consecintele sunt mult mai grave si se instaleaza mult mai rapid.

Nenorocirea este ca la femeia gravida sufera doi si se nenorocesc doi, unul dintre ei total nevinovat. Se cunosc consecintele asupra fatului, consecinte grave, care se finalizeaza prin malformatii diverse si dependenta totala a fatului de drogul matern. Sunt dramatice primele clipe de viata ale nou-nascutului, care e privat de drog. Si bietul de el, nevinovat, dar dependent. Tot organismul lui îl cere, încât neonatologii sunt obligati sa-l drogheze în continuare pentru a supravietui.

La fel si fumatul, atât de obisnuit si atât de nociv în schimb. Nenumarate femei fumeaza tigara de la tigara, surde la toate avertismentele. Normal ca o gravida îsi va intoxica copilul în cele 9 luni de viata intrauterina. Este stiut ca femeile fumatoare fac copii mici. De ce? Simplu, fumatoarele au o concentratie mare de bioxid de carbon în sânge si o oxigenare proasta. Normal ca sângele fetal va fi prost oxigenat si în consecinta, copilul nu va creste.

Statisticile medicale arata ca 5 % dintre femei sunt alcoolice. Aceasta înseamna dependenta de alcool si în aceasta faza încep si actiunile negative asupra organismului femeii.

La început pot aparea amenorei datorita actiunii asupra ovarului, cu absenta ovulatiei si deci infertilitate sau cu avorturi spontane precoce.

Daca consumul de alcool persista si în timpul sarcinii, se produce transferul rapid prin placenta, cu serioase consecinte asupra fatului.

Sindromul alcoolismului fetal include un amestec de diverse stigmate: persistenta pliului epicant la ochi, pavilioane auriculare prost conformate, schimbarea aspectului fetei si diverse malformatii: defecte septale inteatriale sau interventriculare, limitarea miscarilor articulare, microcefalie cu întârziere mentala.

Nu se cunoaste cu precizie momentul când poate actiona asupra fatului, de aceea se recomanda abtinerea completa de la orice consum de alcool în timpul sarcinii.

Celelalte droguri - cele mai cunoscute fiind opioidele - sunt, de fapt, medicamente ce actioneaza asupra perceptiei durerii, producând si o stare de linistire si euforie.

De fapt aceasta ar fi o definitie incompleta pentru ca reversul folosirii lor este toleranta, cu necesitatea maririi dozelor pentru a obtine aceleasi efecte si dependenta, care transforma complet omul.

Prototipul este morfina si codeina, extrase din sucul lactescent al macului - papaver somniferum.

Produsele semisintetice derivate din morfina sunt hidromorfon diacetil morfina sau heroina, oxycodona.

Derivatii sintetici includ meperidina, propoxyphene, difenoxylat, methadona si pentazocina.

Pe masura ce ne departam de substanta naturala si ne apropiem de substantele sintetice, posibilitatile de a produce euforia sunt mai puternice si de mai lunga durata, dar în acelasi timp creste si dependenta.

Alt drog natural cunoscut este cocaina extrasa din planta numita Erytroxilon coce. Cocaina este absorbita oral, intranazal, intravenos sau prin fumat. Este foarte folosita si într-o statistica medicala americana se putea citi ca aproape 22 de milioane de oameni au consumat ocazional, macar o data si ca 22 de milioane au consumat în repetate rânduri, macar un an.

Produsii rezultati din folosirea cânepei - Canabis sativa sunt aproximativ 400 de compusi, care au substanta psihoactiva - delta-9 - tetrahidrocanabiol (THC).

Tigaretele de marijuana sunt preparate din inflorescente, hasisul este preparat din concentrat de radacina, hash-oil este extras solubil în ulei din planta întreaga; cel mai uzual mod este de a fuma marijuana sau absorbtia orala de hasis. LSD este înrudit cu alcaloizii continuti de ciupercile otravitoare pe care indienii le numesc Teonanacatl sau carnea lui Dumnezeu.

Unul dintre cele mai redutabile droguri a fost descoperit în 1947 - LSD - amida acidului lisergic. Experienta psihedelica sau voiajul în tara miracolelor este acum platita, pentru ca LSD-ul este un drog foarte puternic, ce produce rapid dezordini ireversibile atât pe plan fizic, cât si psihic.

Phenyciclidina sau ciclohexylamina, la început de uz veterinar, a fost apoi inclusa în vastul capitol al drogurilor.

Si ca si cum n-ar fi fost suficient un singur drog, caderea psihica rapida produce necesitati din ce în ce mai mari de droguri, care costa foarte mult si atunci apare nevoia de a face rost cu orice pret - nimic din ceea ce ofera viata nu mai are valoare. Nici teama de moarte, de boli, de mizerie nu mai reprezinta nimic, eternul instinct conservator al omului dispare si atunci distanta pâna la fundul prapastiei devine infima.

Familia nu mai reprezinta nimic, nici foamea nu mai are valoare, nici frigul, nici frica de boli sau pericole. Ramâne atotputernica doar dorinta cumplita de a consuma drogul. Normal ca organismul se distruge si fizic, lipsa de alimentatie, frigul, mizeria, murdaria, promiscuitatea, viata sexuala la întâmplare, toate concura la mizeria fizica.

De aceea, nu trebuie sa ne mire diversele denumiri ale drogurilor, unele foarte sugestive - moartea rosie - pentru heroina, pentru ca moartea survine rapid.

Societatea si medicina fac eforturi uriase pentru a frâna întinderea acestui flagel, dar fie ca contagiozitatea este mare, fie ca masurile sunt ineficiente sau nepotrivite, cert este ca acest flagel începe sa fie mai cumplit decât epidemiile de ciuma ale evului mediu.

Si ceea ce este mai trist este ca cei care apeleaza cel mai mult la droguri sunt tinerii. O data dependenta instalata, degradarea este inevitabila si destul de rapida, cu toate eforturile medicale sau sociale.

Si mai trist este când apare o sarcina la o femeie dependenta de droguri, pentru ca aceasta este situatia cea mai frecventa.

Nu trebuie sa fii medic ca sa-ti dai seama ce dezastru înseamna pentru produsul de conceptie - un organism matern slabit de nemâncare si de viata mizera, de multe ori bolnav de bolile ce însotesc ca o umbra acest gen de viata - tuberculoza, bolile venerice, cu cea care este cap de afis al vremurilor moderne - SIDA si mai ales o viitoare mama,ce nici macar nu este prea constienta de noua viata, careia nu-i pasa nici de propria ei viata.

Si daca totusi, viata triumfa, nou-nascutul poate avea toate tarele posibile, plus dependenta de drog.

Dependenta de drog este atât de puternica la acesti nou-nascuti, încât medicii sunt obligati sa-i drogheze în continuare, pentru ca fenomenele fizice sunt atât de puternice, încât le pun viata în pericol. Si de abia târziu începe lunga lupta pentru a înfrânge dependenta de drog si pentru a lupta împotriva celorlalte tare organice cu care s-au nascut.

Din pacate, societatea, asa cum este structurata acum, societatea care proclama atotputernicia omului si în consecinta accepta si aceste drepturi ale omului - dreptul de a face ce vrea cu propria persoana -, este pusa în imposibilitatea de a lupta cu alte mijloace pentru remedierea acestui rau, care tinde sa devina din ce în ce mai puternic.

Sunt lucruri stiute si restiute de ani si ani. Si totusi, se continua aceeasi atitudine fatalista - poate mie nu mi se va întâmpla nimic! Garantat ca se va întâmpla tuturor.

Daca la celelalte capitole igiena consta în armonizarea necesitatilor organismului cu îngrijirile ce trebuie acordate acestuia, la capitolul deprinderi vicioase nu exista compromis, si de aici, necesitatea eliminarii totale a oricaruia din viata femeii.

4. Femeia, prin însasi rolul ei, trebuie sa duca o viata activa. Cu cât viata ei este mai activa, cu atât organismul se va cali si va fi mai adaptat pentru menirea ei în viata si societate.

Factorii naturali - aerul, apa, soarele -, intervin favorabil asupra sanatatii femeii si asupra femeii gravide. Si pentru a se bucura de toate acestea, ea trebuie sa evite sedentarismul, sa faca plimbari pe jos, sa-si dezvolte musculatura si sa favorizeze oxigenarea sângelui.

Normal ca totul trebuie sa fie armonios, altfel va duce la suprasolicitarea organismului. Trebuie evitate efortul fizic violent, evitate calatoriile pentru ca, în general, determina trepidatii si în plus, este expusa aglomeratiilor; trebuie evitate caldura excesiva, expunerea prelungita la soare, precum si frigul excesiv si prelungit.

Gimnastica trebuie facuta rational, cu avizul medicului, iar exercitiile fizice trebuie adaptate special în raport cu posibilitatile reale ale fiecarei femei. Exercitiile fizice trebuie sa urmareasca îndepartarea efectelor nefavorabile ale sedentarismului, solicitând toate grupele musculare si articulatiile si asigurând o circulatie sangvina cât mai activa.

Exercitiile trebuie sa fie lente, simple, pentru tonifierea musculaturii, în special abdominale si perineale.

Deseori se prescriu exercitii fizice speciale cu scop în pregatirea gravidei în vederea unei nasteri lipsite de riscuri.

5. Am lasat la urma capitolul supravegherii medicale, pentru ca de fapt, este un capitol de concluzii.

Desigur ca toate femeile trebuie sa stie de la început notiuni despre organism, stare de sanatate, întretinerea acesteia s.a.m.d., dar sunt nenumarate situatii când se impune sfatul, si de ce nu, chiar o decizie adjuvanta si acest rol îi revine medicului si cadrului mediu sanitar de specialitate.

Femeia stie de la început ca atunci când întemeiaza o familie, va avea si copii. De aceea, trebuie sa stie de la început conditiile corecte, conditii care trebuie întrunite de ambii membri ai familiei. Fiecare membru al familiei trebuie supus unui examen medical complex, din multiple puncte de vedere:

- neuropsihiatric;
- endocrinologic;
- ginecologic;
- sfat genetic;
- examen clinic general;
- examen serologic.

Toate acestea trebuie efectuate înainte de conceperea unui copil. Este bine de stiut înainte la ce anomalii se pot astepta, nu trebuie sa se ajunga la situatia dramatica a unui asa-zis "avort terapeutic".

Sursa tuturor pacatelor sta în necunoastere si inconstienta. De aceea, România are o asa trista faima în existenta "handicapatilor".

Si dupa ce familia s-a asigurat de întrunirea tuturor acestor conditii medicale, poate astepta un viitor copil.

Controalele medicale ulterioare vor urmari dezvoltarea normala a sarcinii si în egala masura rasunetul pe care îl produce aceasta stare fiziologica în organismul femeii, pentru ca eventualele manifestari patologice care ar putea surveni, sa fie prevenite si tratate.

Iata de ce este foarte important ca diagnosticul pozitiv de sarcina sa fie precoce pus. La prima consultatie, femeia va fi luata în evidenta, i se va face din nou un bilant al starii de sanatate atât cu mijloace clinice, cât si paraclinice, pentru depistarea tuturor elementelor patologice.

Se va recurge si la consulturi combinate cu alti specialisti - internisti, hematologi, infectionisti, nefrologi. Se va stabili ritmul de prezentare la examenele medicale ulterioare. În general, acestea, la gravidele cu evolutie normala, vor fi lunare în primele 3 luni, de doua ori pe luna în trimestrul II de sarcina si saptamânal, în ultimul trimestru.

Principalii parametri urmariti, vor fi:

- urmarirea în dinamica a greutatii gravidei, în mod normal în cursul celor 9 luni de sarcina femeia va câstiga în greutate 10-12 kg. Se considera anormale si cresterea în exces, peste aceasta greutate si faptul ca gravida nu ia în greutate;
- controlul tensiunii arteriale si a pulsului, depistând precoce cresteri tensionale peste 140 si respectiv 100 mm Hg;
- examenul obstetrical pentru a aprecia dezvoltarea uterului gravid si implicit dezvoltarea fatului.

De asemenea, trebuie stabilite dimensiunile si pozitia fatului în uter, miscarile fetale si frecventa batailor cordului fetal, fie prin examen clinic, fie instrumental.

Controalele prenatale au ca scop sa descopere boli necunoscute, sa previna îmbolnaviri atât ale mamei, cât si ale fatului, sa mentina în echilibru constantele organismului profund modificate de prezenta sarcinii si, în ultima instanta, de a pregati femeia pentru una dintre cele mai importante momente ale vietii - nasterea.

O data cu nasterea unei noi vieti se încheie un capitol întreg de pregatire si începe alt capitol - o alta viata.

Ana Dodun-Des-Perrières, dr. primar obstetrica ginecologie

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=27
Vă rugăm să respectați drepturile de autor