www.profamilia.ro /familia.asp?curierjur=18
 
 FAMILIA 

Curier juridic

Inapoi la cuprins 

Apostila

Curier juridic

Ce este apostila? Ce acte pot fi apostilate si unde? Care sunt taxele de apostilare? Sunt doar câteva din întrebarile cu care s-au confruntat cei plecati în strainatate si care au dorit sa le fie recunoscute în strainatate fie actele de stare civila (în conditiile în care au dorit sa se stabileasca împreuna cu familia în strainatate), fie actele de studiu în situatia în care au dorit sa-si continue studiile în strainatate.

Anterior anului 1999, actele emise pe teritoriul statului român trebuiau sa fie supralegalizate de ambasadele sau consulatele statului unde se dorea a fi folosit actul respectiv. Prin O.G. nr. 66/1999, România a aderat la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine adoptata la Haga în anul 1961, iar prin Legea nr. 142/2004, cu intrare în vigoare la 11.05.2004 s-a stabilit si care sunt institutiile competente sa aplice apostila.

Ce este apostila?

Apostila este o stampila care se aplica pe anumite acte si prin care se atesta veracitatea semnaturii, calitatea în care a actionat semnatarul actului sau, dupa caz, identitatea sigiliului sau a stampilei de pe acest act. Apostila se aplica pe actele oficiale care au fost întocmite pe teritoriul unui stat contractant al Conventiei de la Haga si urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat contractant.

Ce acte pot fi apostilate si unde?

Prin art. 2 din Legea nr. 142 din anul 2004, s-a stabilit ca autoritatile române competente sa aplice apostila prevazuta de conventie sunt curtile de apel si prefecturile.

Curtile de apel vor putea sa aplice apostila pentru urmatoarele acte:

- documentele care emana de la o autoritate sau de la un functionar al unei jurisdictii a statului, inclusiv cele care emana de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecatoresc (diplome de studiu, hotarâri judecatoresti etc.);

- actele notariale;

- declaratiile oficiale, cum ar fi: cele privind mentiuni de înregistrare, viza de investire cu data certa si legalizari de semnatura, depuse pe un act sub semnatura privata.

Prefecturile vor aplica semnaturile doar pe documentele administrative: certificate de nastere, casatorie etc.

De mentionat ca pentru aplicarea apostilei de catre prefecturi este necesar ca documentele administrative sa fie schimbate cu modelul nou (ex: certificatul de nastere model vechi sa fie schimbat cu certificatul de nastere model nou). Documentele administrative apostilate de prefecturi vor putea fi apostilate si de catre curtile de apel doar dupa ce au fost legalizate de notari. De asemenea, vor putea fi apostilate si traducerile legalizate a acestor acte administrative.

Apostila este eliberata la cererea semnatarului sau a oricarui alt detinator al actului.

Pentru apostilarea actelor mentionate mai sus sunt competente prefectura si curtea de apel de la domiciliul celui care solicita apostilarea.

Care sunt taxele de apostilare?

Actele care urmeaza sa fie apostilate de curtea de apel trebuie sa fie însotite de o cerere prin care se solicita apostilarea, o taxa de timbru de 37.000 lei (pentru fiecare act) si un timbru judiciar de 1.500 lei (pentru fiecare act).

Nu vor putea fi apostilate de catre institutiile mentionate mai sus în baza Conventiei de la Haga documentele întocmite de agentii diplomatici sau consulari sau documentele administrative care au legatura directa cu operatiune comerciala sau vamala.

Forma definitiva si irevocabila; titlu executoriu

Forma definitiva si irevocabila sunt mentiuni care se aplica doar pe hotarârile judecatoresti, la finalizarea procesului sau a apelului.

Aceste mentiuni se solicita de la instanta de fond care a pronuntat hotarârea, în baza unei cereri care se timbreaza cu 19.000 lei taxa timbru si 1.500 lei timbru judiciar. Daca se solicita si mentiunea irevocabila, atunci vor trebui platite de doua ori taxele mentionate mai sus. Daca prin hotarârea pronuntata instanta de fond a obligat o parte sa îndeplineasca o anumita obligatie (ex. sa elibereze un teren, sa restituie o suma de bani etc.), atunci se va solicita si titlu executoriu, urmând ca solicitantul sa timbreze si aceasta cerere cu 37.000 lei taxa timbru si 1.500 lei timbru judiciar.

Mihaela Ciobanu, avocat

Lumina crestinului, februarie 2005

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?curierjur=18
Vă rugăm să respectați drepturile de autor