www.profamilia.ro /familia.asp?curierjur=15
 
 FAMILIA 

Curier juridic

Inapoi la cuprins 

Legea si dreptul tau

- B.M.I. (Margineni): "...Locuiesc pe un teren din anul 1995, iar din anul 1997 am început sa am probleme cu vecinul. Acesta a facut un gard în anul 1997 si doreste sa-mi închida iesirea din curte care da spre un teren viran...".

Dupa cum ne-ati scris dv., vecinul pretinde ca are un drept de proprietate asupra terenului viran, motiv pentru care nu va permite accesul pe acest teren. În cazul în care vecinul are titlu de proprietate pentru acest teren, urmeaza sa va adresati Judecatoriei Bacau cu o actiune prin care sa se constate o servitute de trecere în favoarea dv., adica instanta, pe baza unei expertize topometrice sa va stabileasca o cale de acces la drumul public din curtea dv. În aceasta situatie, va trebui sa aratati si faptul ca terenul despre care faceti vorbire a fost teren viran dintotdeauna, motiv pentru care în mod gresit a fost eliberat un titlu de proprietate, cu îngradirea cailor de acces a celorlalti proprietari la drumul public. Daca vecinul dv. nu are titlu de proprietate (cel mai probabil), atunci dv. puteti folosi terenul la fel ca si el, asa cum l-ati folosit dintotdeauna. În cazul în care va împiedica, atunci adresati-va primariei cu un memoriu în care sa aratati problema pe care ne-ati semnalat-o noua.

În legatura cu celelalte aspecte descrise în scrisoare (injurii, amenintari), ele au o rezolvare si la instanta de judecata, dar este mai bine sa gasiti o cale crestina de a depasi aceste probleme.

- D.M. (Raducaneni): "În anul 1974 am construit o casa pe o suprafata de teren care a apartinut tatalui meu. Anul acesta mi-a fost eliberat titlu de proprietate pentru aceasta suprafata de teren, dar tatal meu pretinde ca el este proprietarul terenului si al casei si doreste sa ma dea afara din locuinta mea".

Scrisoarea dv. este foarte lunga, iar în ea prezentati mai multe probleme juridice care deja au fost rezolvate pe cale judecatoreasca. Pentru a va putea da lamuriri temeinice ar trebui sa am cunostinta de toate actele despre care ati facut vorbire. Dv. ati trimis un memoriu pe adresa redactiei, dar acesta nu este suficient. Din ceea ce ati scris, am înteles ca aveti titlu de proprietate pe un teren, iar pe acest teren, în timpul casatoriei ati construit o casa. În primul rând, trebuie sa stiti ca, în conformitate cu legile în vigoare, proprietarul terenului de sub casa are un drept de folosinta asupra imobilului casa de locuit atâta timp cât exista constructia. Deci tatal dv. nu poate sa va evacueze atâta timp cât terenul de sub casa este proprietatea dv. Pentru imobil însa trebuie sa va adresati instantei de la Raducaneni cu o actiune prin care sa solicitati sa se constate ca aveti un drept de proprietate si asupra imobilului, în conditiile în care pretindeti ca dv. ati construit casa, ca locuiti acolo de mai bine de 30 de ani si ca platiti impozitul pentru cladire si teren înca din anul 1974. Oricum pentru un raspuns complet, trebuie consultate si actele despre care faceti vorbire în scrisoarea adresata redactiei.

- C.I. "...locuiesc într-un apartament de serviciu cu chirie. Nu înteleg de ce trebuie sa platim noi chiriasii impozitul pe cladiri si amortizare...".

Conform art. 249 pct. 1 din Codul fiscal, "orice persoana care are în proprietate o cladire situata în România datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptând cazul în care se prevede diferit". Tot în acelasi text de lege se prevede ca "în cazul unei cladiri aflata în administrarea sau în folosinta, dupa caz, a altei persoane si pentru care se datoreaza chirie în baza unui contract de închiriere, impozitul pe cladire se datoreaza de catre proprietar". Înainte de a face însa demersuri la proprietarii cladirii, recititi contractul de închiriere si vedeti daca nu cumva prin acel contract v-ati obligat sa suportati cheltuielile cu privire la impozitul pe cladire si amortizare.

Mihaela Ciobanu, avocat

Lumina crestinului, august 2004

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?curierjur=15
Vă rugăm să respectați drepturile de autor