www.profamilia.ro /familia.asp?carteaur=13
 
 FAMILIA 

Cartea de aur a familiei
achizitionare: 10.09.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Traditii de familie

Mai mult decât o casa, decât o bucata de pamânt sau alte bunuri materiale, primim de la parinti o mostenire cu adevarat pretioasa: primim învataturile, obiceiurile si istoria familiei care ajung la noi de foarte departe. Asa cum Biserica mare ne transmite prin preotii sai Sfânta Traditie, ca pe o comoara nepretuita, si noi, la rândul nostru, ca parinti si slujitori în mica biserica familiala suntem chemati sa împartasim copiilor traditia propriei noastre familii.

Copiii sunt curiosi si bucurosi sa auda despre stramosi, despre rudele noastre, despre cum ne-au crescut bunicii lor, despre cum ne-am cunoscut si câte altele. Îsi vor da seama ca fac parte dintr-o comunitate cu radacini adânci, legata cu o tesatura întreaga de fire, încercata, trecuta prin momente grele, dar si prin clipe frumoase, prin întâmplari interesante sau vesele..., ca nu sunt singuri. E bine sa ne gândim ca avem ce sa le punem copiilor si sa ne rezervam un timp de "pregatire", chiar însemnând pe hârtie ce dorim sa le povestim si cu ce învataturi am vrea sa ramâna.

Când le vom înfatisa aceste întâmplari trecute, sa le povestim cu pretuire: momentele frumoase, ca si cele dureroase sau grave, îsi au fiecare lectia lor de viata. Toate au sens si, în timp, acesta reiese tot mai bine: avem o vedere mai clara si putem deslusi printre evenimente si persoane binele pe care ni l-a vrut Dumnezeu si planul Lui pentru familia noastra.

Când le vom istorisi lucruri mai putin placute, poate despre greseli ale parintilor nostri fata de noi, sa le povestim cu iertare si cu întelegere, cu pace sufleteasca. Copiii vor întelege astfel ca toti putem pricinui dureri celor din jur, slabiti fiind de pacat, dar si ca putem, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa-i iertam pe cei ce ne gresesc si sa le dorim binele.

Astfel li se va forma convingerea ca Dumnezeu a lucrat si lucreaza în familia noastra pentru a creste în iubire si a ne desavârsi, ca asa cum de-a lungul timpului ne-a pregatit pentru timpul prezent, tot asa, si acum ne pregateste pentru ceva44.

Adunând într-un caiet, poate chiar în Albumul de familie, din spusele copiilor nostri, din întâmplarile lor minunate, momentele memorabile din viata lor de copii, vor avea mai târziu un fir frumos de împletit în povestirea traditiei familiei noastre, pe care alte urechi micute le vor sorbi cu drag.

Daca parintii nostri traiesc, copiii vor putea sa învete sa pretuiasca darul prezentei lor si al comorii traditiilor pe care acestia le pastreaza, mai ales daca vor vedea la noi dragoste, atentie, respect si pretuire, fara de care istorisirile noastre, oricât de frumoase, vor fi vorbe goale... Dragostea, atentia, respectul, grija pentru parintii vârstnici intra în conflict cu tendinta tot mai puternica astazi de a-i înlatura din calea generatiei tinere. "Fiecare pentru sine" si "legea celui mai tare" dupa care se conduce lumea, îi dau la o parte pe cei care nu le servesc interesele, care nu mai "produc", care au devenit nefolositori... Lumea devine de aceea un loc tot mai salbatic si mai rece, cu tot mai putine legaturi între oameni. Iata de ce este mare nevoie ca din familia crestina sa se raspândeasca în jur caldura solidaritatii între generatii.

Societatea are multe de învatat de la familie: împartirea rolurilor dupa darurile fiecaruia spre binele comun, exercitarea autoritatii în spirit de servire, punerea în comun a bunurilor, grija tuturor pentru cel mai slab, cautarea pacii... Înainte sa propovaduim aceste valori, trebuie sa ne straduim ca ele sa fie traite în familia noastra zi de zi. Copiii le vor învata din ceea ce vor trai în casa si vor porni cu ele la construirea propriilor relatii si asa, din flacara caminului familial, se va raspândi focul dragostei, care sa încalzeasca tot mai multe inimi.

  • "Noi stim ca în toate Dumnezeu lucreaza spre binele celor care Îl iubesc si care sunt chemati potrivit planului Sau, pe care dinainte i-a stiut, dinainte i-a hotarât sa fie asemenea cu icoana Fiului Sau" (Rm. 8,28-29).

  • "Ascultati, fiilor, învatatura tatalui si luati aminte sa cunoasteti buna chibzuiala. Caci eu va dau învatatura buna: nu parasiti povata mea. Caci si eu am fost fecior la tatal meu, singur si cu duiosie iubit la mama mea si el ma învata si zicea: «Inima ta sa pastreze cuvintele inimii mele, pazeste poruncile mele si vei fi viu. Aduna întelepciune, dobândeste pricepere!»" (Pilde 4,1-5a).

Adu-Ti aminte, Doamne, de parintii care ne-au nascut si ne-au crescut si care ne-au învatat caile Tale si s-au rugat pentru noi, caci rugaciunile parintilor întaresc temeliile caselor.

Mladite fa sa fim din vita lui Cristos, Fiul Tau, ca sa aducem roada, împreuna cu toti ai nostri, dupa voia Ta cea sfânta.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?carteaur=13
Vă rugăm să respectați drepturile de autor