www.profamilia.ro /familia.asp?carteaur=06
 
 FAMILIA 

Cartea de aur a familiei
achizitionare: 10.09.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Euharistia, izvor de apa vie al casatoriei

Unirea definitiva si totala a lui Isus cu oamenii s-a consumat pâna la capat pe Cruce, prin Jertfa Sa. Aceasta se actualizeaza la fiecare Sfânta Liturghie prin cuvintele lui Isus, repetate de preot: "Luati, mâncati, Acesta este Trupul Meu, Care pentru voi Se frânge spre iertarea pacatelor. Beti dintru Acesta toti. Acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi, Care pentru voi si pentru multi Se varsa spre iertarea pacatelor."

Cei casatoriti pot descoperi "din interior" o legatura foarte puternica între Sfânta Taina a Casatoriei si Jertfa liturgica: când Biserica primeste Trupul Mântuitorului, Care Si-a dat viata pentru ea, credinciosii devin un singur trup. Sotii se daruiesc unul altuia în casatorie si devin un singur trup. Or am vazut cum iubirea noastra, înaltata prin harul iubirii dumnezeiesti exprima legamântul dintre Cristos si Biserica realizat pe Cruce; vedem acum ca exprima si ceea ce se întâmpla pe altar14.

Când ne împartasim cu Trupul si Sângele Domnului, ne adapam la izvorul casatoriei noastre care este iubirea dintre Cristos si Biserica15. Prin comuniunea cu Cristos, comuniunea noastra de iubire se deschide pentru a fi în comuniune cu toti cei care se împartasesc din Acelasi Trup si din Acelasi Sânge, cu întreaga Biserica. Iubirea frateasca, iata, nu poate fi despartita de iubirea fata de Dumnezeu. Împartasirea cu Trupul si Sângele lui Cristos hraneste iubirea noastra spirituala si fecunditatea noastra ca soti, ca si a oricarui credincios care Îl primeste pe Cristos si I se daruieste: "Eu v-am ales pe voi si v-am rânduit sa mergeti si roada sa duceti si roada voastra sa ramâna, ca Tatal sa va dea orice Îi veti cere în numele Meu. Aceasta va poruncesc: sa va iubiti unul pe altul"16.

Prin Împartasanie creste, asadar, iubirea fata de Dumnezeu, iubirea frateasca, unitatea si fecunditatea. Noi, ca soti, ne apropiem mai mult de misiunea la care ne-a chemat Dumnezeu: sa fim partasi ai iubirii lui Dumnezeu fata de oameni si semn al ei, iar casatoria noastra sa fie pentru noi cale de mântuire.

Credinciosii, inclusiv cei casatoriti, care alcatuiesc în Biserica Trupul tainic al lui Cristos, îsi au fiecare rolul sau propriu, dupa chemarea si darurile sale. Împartasindu-se, îsi constientizeaza mai bine chemarea si o îndeplinesc mai viu spre binele comun17. Sotii, care sunt prin casatorie un singur trup, cresc în unitate pe de o parte, o unitate tot mai constienta, mai spirituala, mai profunda; pe de alta parte, îsi pun tot mai bine în valoare propria chemare de soti în Biserica.

  • "El m-a dus în casa de ospat si sus drept steag era iubirea" (Ct.Ct. 2,4).

  • "Stiind Isus ca a sosit ceasul Lui ca sa treaca din lumea aceasta la Tatal, iubindu-i pe ai Sai cei din lume, pâna la sfârsit i-a iubit" (In. 13,1).

  • "Întrucât este o singura Pâine, un Trup suntem si noi cei multi, caci toti ne împartasim dintr-o singura Pâine" (1 Cor. 10,17).

  • "Precum trupul unul este si are madulare multe, iar toate madularele trupului, multe fiind, sunt un trup, asa si Cristos. (...) Iar voi sunteti trupul lui Cristos si madulare fiecare în parte" (1 Cor. 12,12.27).

  • "Si fiecare în parte suntem madulare unii altora" (Rm. 12,5).

Cristoase Bunule, Care ne-ai chemat la masa nuntii Tale cu omenirea mântuita de Tine pe Cruce si ne îmbii sa luam si sa mâncam Însusi Preacurat Trupul Tau, sa luam si sa bem Însusi Preacurat Sângele Tau, hraneste dragostea noastra pentru Tine, unul pentru altul si pentru toti fratii nostri prin Sfânta Taina a Euharistiei; ca astfel sa fim cu Tine una si una între noi, dupa buna voia Ta.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?carteaur=06
Vă rugăm să respectați drepturile de autor