www.profamilia.ro /evenimente.asp?id=11
 
 Evenimente 

George W. Bush în apararea familiei tradi?ionale
achizitionare: 24.02.2004

Discursul presedintelui american George W. Bush
sustinut în sala Roosevelt
marti, 24 februarie 2004

Buna dimineata. Acum opt ani, Congresul a aprobat, iar presedintele Clinton a semnat, Actul de Aparare a Casatoriei, care definea casatoria, în vederea legilor federale, ca uniunea legala dintre un barbat si o femei, ca sot si sotie.

Actul a trecut de Camera Reprezentantilor cu 342 la 67 de voturi, si de Senat cu 85 la 14 voturi. Aceste voturi din Congres si aprobarea unor legi similare de aparare a casatoriei în 38 de state exprima un consens coplesitor în tara noastra pentru protejarea institutiei casatoriei.

În ultimele luni însa, unii judecatori activisti si oficialitati locale au realizat o miscare agresiva de redefinire a casatoriei. În Massachusetts, patru judecatori ai Curtii Supreme au aratat ca vor ordona emiterea de autorizatii de casatorie pentru persoanele de acelasi sex care cer acest lucru, în luna mai a acestui an. În San Francisco, oficialitati ale orasului au emis de asemenea mii de autorizatii de casatorie pentru persoane de acelasi sex, contrar codului californian al familiei. Acest cod, care defineste clar casatoria ca uniunea dintre un barbat si o femeie, a fost aprobat zdrobitor de catre persoanele cu drept de vot din California. Un district din New Mexico a emis de asemenea autorizatii de casatorie pentru persoane de acelasi sex. Si, daca nu se va face ceva, ne putem astepta la mai multe decizii arbitrare ale tribunalelor, mai multe litigii, mai multe sfidari ale legii de catre oficialitati locale, toate aducând o mai mare confuzie.

Dupa mai bine de doua secole de jurisprudenta americana, si milenii de experienta umana, câtiva judecatori si câteva autoritati locale îsi permit sa schimbe cea mai fundamentala institutie a civilizatiei. Actiunile lor au creat confuzie într-o problema care solicita clarificare.

Într-o problema de asa importanta, vocea poporului trebuie ascultata. Tribunalele activiste au lasat oamenilor o singura solutie. Daca dorim sa prevenim ca sensul casatoriei sa fie schimbat pentru totdeauna, natiunea noastra trebuie sa legifereze un amendament constitutional care sa protejeze casatoria în America. Este nevoie de o actiune decisiva si democratica, deoarece încercarile de redefinire a casatoriei într-un singur stat sau oras pot avea consecinte serioase în întreaga tara.

Constitutia spune ca se va acorda încredere si credit total actelor publice si procedurilor judiciare din fiecare stat. Cei care vor sa schimbe semnificatia casatoriei vor pretinde ca aceasta prevedere cere tuturor statelor si oraselor sa recunoasca casatoriile dintre persoanele de acelasi sex care au fost încheiate oriunde în America. Congresul a încercat sa rezolve aceasta problema prin Actul de Aparare a Casatoriei, declarând ca nici un stat nu trebuie sa accepte definitia altui stat pentru casatorie. Administratia mea va apara cu putere acest act al Congresului.

Totusi, nu exista nici o siguranta ca Actul de Aparare a Casatoriei nu va fi el însusi atacat de catre tribunalele activiste. În acest caz, fiecare stat va fi fortat sa recunoasca orice relatie pe care judecatorii din Boston sau oficialitatile din San Francisco au ales sa o numeasca cu termenul de casatorie. Mai mult, chiar daca Actul de Aparare al Casatoriei va fi sustinut, legea nu protejeaza casatoria în nici un stat sau oras.

Pentru toate aceste motive, Apararea Casatoriei necesita un amendament constitutional. Un amendament la Constitutie nu poate fi niciodata tratat cu usurinta. Prin amendarea Constitutiei au fost tratate multe probleme grave de interes national. Iar apararea casatoriei se ridica la acest nivel de importanta nationala. Uniunea dintre un barbat si o femeie este cea mai rezistenta institutie umana, cinstita si încurajata în toate culturile si de catre toate credintele religioase. Secolele de experienta au învatat omenirea ca angajamentul unui sot si al unei sotii de a se iubi si a se sluji unul pe altul promoveaza bunastarea copiilor si stabilitatea societatii.

Casatoria nu poate fi separata de radacinile ei culturale, religioase si naturale fara a slabi buna ei influenta asupra societatii. Conducerea, recunoscând si protejând casatoria, serveste interesele tuturor. Astazi cer Congresului sa aprobe cu promptitudine, si sa trimita tuturor statelor pentru ratificare, un amendament la Constitutia noastra în care sa se defineasca si protejeze casatoria ca uniunea dintre un barbat si o femeie ca sot si sotie. Amendamentul ar proteja deplin casatoria, lasând legislaturilor statelor libertatea de a face propriile lor alegeri în definirea acordurilor legale altele decât casatoria.

America este o societate libera, care limiteaza rolul conducerii în viata cetatenilor nostri. Acest angajament la libertate nu implica, însa, redefinirea uneia dintre institutiile sociale fundamentale ale noastre. Conducerea noastra trebuie sa respecte fiecare persoana, si sa apere institutia casatoriei. Nu exista nici o contradictie între aceste responsabilitati. Trebuie, de asemenea, sa purtam aceasta dificila dezbatere într-o maniera demna de tara noastra, fara înversunare sau mânie.

În tot ceea ce ne asteapta, sa îmbinam convingerile ferme cu delicatetea, bunavointa si decenta.

Va multumesc foarte mult.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/evenimente.asp?id=11
Vă rugăm să respectați drepturile de autor