www.profamilia.ro /culturavietii.asp?manual=32
 
 CULTURA VIE?II 

Manual de bioetica
Elio Sgreccia oi Victor Tambone

achizitionare: 20.09.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureoti

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Capitolul al IV-lea
A doua parte: Bioetica si avortul

Prevenirea avortului spontan

Ne vom opri în concluzie si la aspectele etice legate de întreruperea spontana a sarcinii, fapt ce se manifesta cu o anumita frecventa ce reprezinta evolutia a circa 15% din sarcinile clinic recunoscute. (85)

Este dificila o evaluare a numarului de avorturi spontane care au loc în fazele precoce pre-clinice: din unele studii se deduce ca cel putin 60% din zigotii conceputi nu urmeaza evolutia normala si se pierd. (86)

Avortul spontan se poate datora mai multor factori: cromozomici, endocrini, boli infectioase, afectiuni dismetabolice, malformatii ale traiectului genital, factori imunitari, cauze psihologice. In majoritatea cazurilor acest avort constituie un episod izolat si deseori nu se cunoaste etiologia.

In 0,3-0,5 din cazuri aceast eveniment se poate întâmpla de trei sau patru ori consecutiv, configurând cadrul semiologic al avortului repetat spontan (ARS). ARS-ul poate interveni în prima sau a doua etapa, daca într-un cuplu în care partea feminina nu a avut nasteri la termen sau înainte de termen, din care sa rezulte copii în viata, sau a avut deja unul sau doi copii si apoi avorturi repetate.

Printre cauzele ARS-ului - care nu pot fi identificate întotdeauna cu multa usurinta - putem aminti:

  1. factori de mediu ( mediu de viata si /sau de munca);

  2. factori cromozomici;

  3. factori hormonali;

  4. malformatii, fibroame sau sinechii uterine (aderenta anormala între ele a doua membrane seroase) endometrite;

  5. infectii (Ureaplasma Urealyticum; Mycoplasma Hominis; Chlamydia Trachomatis);

  6. factori autoimunitari;

  7. cauze psihice (de exemplu în mod constient femeia poate dori un copil, dar în acelasi timp, în mod inconstient, îl refuza).

Dupa identificarea cauzei este posibil sa se intervina ori îndepartând-o, ori oferind sprijin pentru înlaturarea ei: în urma unor tratamente specifice a fost posibila asistarea nasterii unor fetusi vii într-un procent superior celui existent în grupuri de pacienti netratati.

Se naste întrebarea legitima daca exista o obligatie morala în a evita sau nu avortul spontan. Cine nu recunoaste o astfel de obligatie, sustine ca daca natura recurge la avort pentru a mentine stabilitatea genetica eliminând embrionii cu malformatii, nu se poate întelege de ce trebuie sa se intervina pentru a împiedica acest lucru. (87) Deci daca este adevarat - dupa cum s-a aratat deja - ca erorile naturii nu trebuie repetate, este la fel de adevarat faptul ca daca în natura exista boli, aceasta nu înseamna ca fatul, expus ARS-ului, nu trebuie îngrijit la fel ca cel care este deja nascut : din acest motiv orice femeie si cuplu, în momentul în care banuieste ca ar exista începutul unei sarcini, trebuie sa apeleze la toate observatiile care pot reduce riscul unui avort spontan.

In cazul în care factorii de risc tin de mediu, obligatia de a inteveni priveste nu numai individul, ci întreaga societate. Dupa constatarea necesitatii unei interventii trebuie precizat ca ea se va face cu mijloacele adecvate, evitând exagerarea terapeutica: ARS-ul se poate prezenta atunci ca o consecinta a unei incapacitati patologice de continuarea a sarcinii si deci a insista cu terapii eroice poate avea semnificatia unei exagerari terapeutice fata de fetus, pentru care momentul mortii - în acest caz - ar fi amânat doar cu câteva ore sau zile.

 

Note


85. Pentru o aprofundare a subiectului a se vedea B. Cinque-M.Pelagalli-S. Daini-S. Dell'Acqua-A.G.Spagnolo, Aborto ripetuto spontaneo. Aspetti scientifici e obbligazioni morali, "Medicina e Morale", 1992,5, pp. 889-910

86. D.K. Edmonds-K.D. Linsday, Early embrionic mortality in women, "Fertility and Sterility" 1982, 38, p. 447.

87. C.J. Robert-C.R. Lowe, Where are all the conceptions gone?, "Lancet", 1975, pp. 498-499

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/culturavietii.asp?manual=32
Vă rugăm să respectați drepturile de autor