www.profamilia.ro /culturavietii.asp?manual=22
 
 CULTURA VIE?II 

Manual de bioetica
Elio Sgreccia oi Victor Tambone

achizitionare: 20.09.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureoti

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Capitolul al IV-lea
Prima parte: Bioetica, genetica si diagnosticarea prenatala

Rezultatele si succesele dupa examenul genetic

Este important sa aratam ce anume evidentiaza examenele genetice realizate în urma unei indicatii depistate în timpul consultatiei: este vorba de a sti care este procentajul de raspunsuri linistitoare (negative) fata de cele nefericite (pozitive). Dar trebuie sa cunoastem si ceea ce se întâmpla, din punct de vedere statistic, în cazurile în care raspunsul examenului este pozitiv si indica prezenta unei malformatii sau a unei boli grave. Toate acestea sunt importante pentru a formula o opinie etica. Este superfluu sa amintim ca în cazul examenelor genetice ne aflam în domeniul unor boli în general incurabile pîna în acest moment. In schimb în cazul unor malformatii simple somatice, indicate de alte procedee, ca ecografia, cum ar fi de exemplu malformatii cardiace, renale, prezenta unor hernii etc. se poate interveni chirurgic la nou-nascuti si în acest caz o legatura cu avortul este mai rara. (57)

Totusi unele malformatii datorate unor defecte genetice si anume coloana bifida si hidrocefalia, care în general sunt asociate între ele, pot beneficia de un tratament terapeutic chirurgical în primele zile de viata cu bune rezultate nu numai de supravietuire, dar si din punct de vedere al calitatii vietii. Aceasta înseamna ca în acest ultim caz caile teoretic deschise dupa diagnosticare nu se refera numai la ipoteza unui avort, sau din contra, la acceptarea pur si simplu a nasterii unui copil malformat (sau un subiect cu o boala genetica), ci este deschisa si calea terapeutica: acest lucru este de mare importanta din punct de vedere al opiniei etice privind practicarea examenului genetic de catre cea care în constiinta sa, nu accepta dupa aceea ipoteza unui avort. Se asteapta ca progresul stiintific sa ofere posibilitatea, ca în cazuri din ce în ce mai numeroase, diagnosticarea sa fie urmata de terapie.

 

Note


57. A.Calisti, Diagnosi prenatale e possibilita terapeutiche chirugicale, "Medicina e Morale", 1984, 4, pp. 493-497; Noia-Caruso-Mancuso S.,Le terapie fetali invasive...

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/culturavietii.asp?manual=22
Vă rugăm să respectați drepturile de autor