www.profamilia.ro /culturavietii.asp?anticonceptionale=02
 
 CULTURA VIE?II 

Mijloacele anticoncep?ionale
dr. Rudolf Ehmann

achizitionare: 10.10.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior II. MIJLOACE CONTRACEPTIVE ARTIFICIALE

Deosebim cinci mari grupe de astfel de mijloace:

1. Spirala sau IUD (Intra-Uterin-Device)

Exista deja de la începutul secolului 20. Pe vremea aceea se fabrica din ceramica. Din cauza unor experiente neplacute s-a renuntat, dar în perioada contemporana, noile materiale sintetice ar putea-o readuce masiv în uz.

Spirala este în primul rând un mijloc abortiv timpuriu. Prin producerea intentionata a unei congestii de iritatie în tesutul conjunctiv uterin, implantarea embrionului este împiedicata si acesta moare. Rolul spermicid al cuprului înglobat în materialul spiralei moderne nu schimba hotarâtor acest mecanism de functionare. Tot atât de putin convingatoare este si descrierea mai recenta a spiralei care pretinde ca IUD pur si simplu ar împiedica realizarea fecundarii.

 

Efecte secundare

Cele mai importante sunt, aici, infectiile, mai ales în zona trompelor uterine, ceea ce conduce adesea la închiderea lor si deci la sterilitate. Datorita acestor infectii apare un mare pericol de sarcina extrauterina (de 10 ori mai frecventa decât la femeile fara spirala) si sarcina ovariana (de 4 ori mai frecventa). Prin urmare, implantarea unui IUD la o nulipara este, din punctul de vedere al ginecologiei academice, un procedeu gresit profesional.

Un alt efect sunt perforatii ale uterului, însotite de pericolul ranirii peretelui intestinului, de exemplu.

Sângerarile si durerile sunt alte posibile efecte secundare.

În SUA, din cauza acestor factori de risc, se afla în curs circa 2500 procese de responsabilitate personala, implicând pretentii la daune de ordinul a miliarde de dolari. Din aceasta cauza, din anul 1987, IUD a fost retras de pe piata în SUA. Industria farmaceutica a avut aceasta initiativa chiar înainte de a se fi pronuntat interdictia FDA (Food and Drug Administration). Aceasta abila miscare de sah a avut drept scop asigurarea posibilitatii de a produce în continuare spirale pentru export în alte tari. Verdictul FDA ar fi provocat mari dificultati pentru continuarea exportarii produsului.

Si în acest caz putem constata un spectru larg de efecte colaterale, pe de o parte, iar pe de alta, efectul de avort timpuriu, cu aspecte etice care nu pot fi trecute cu vederea.

 

2. Condom-ul sau prezervativul

A fost mult timp criticat si respins. I s-a atribuit un foarte ridicat coeficient de esecuri în evitarea sarcinii. Abia odata cu masiva raspândire a Sindromului Imuno-deficientei Umane Dobândite (SIDA) a reintrat brusc în uz, propagat de stat cu milioane luate din veniturile din impozite, desi ar trebui sa se recunoasca un coeficient foarte ridicat de esecuri si în evitarea propagarii SIDA.

Astfel, medicul ginecolog Prinz, din München, a stabilit prin calcule statistice [92] ca - la un index Pearl de 5 - 100 barbati infectati cu SIDA infecteaza anual 35 de femei, daca acestia utilizeaza în exclusivitate prezervativul. Îl putem asemana cu ruleta ruseasca. Este deci clara iresponsabilitatea celor care sustin prezervativul ca o protectie împotriva SIDA: se trece alaturi de miezul problemei si trebuie sa o numim o adevarata înselatorie periculoasa.

 

3. Spermicide sub forma de supozitoare, saruri, alifii, spray-uri, tampoane

Acestea sunt substante chimice destinate uciderii spermatozoizilor.

Incertitudinea împiedicarii fecundarii prin acest procedeu nu este nevoie sa mai fie scoasa în evidenta. Vom semnala doar o informatie recenta, furnizata de Societatea Central-europeana pentru Medicina Reproducerii, de Societatea Elvetiana pentru Planificarea Familiei si de Societatea Elvetiana pentru Sterilitate si Fertilitate în cadrul unei sesiuni de perfectionare care a avut loc în ianuarie 1989 la Schaffhausen: Toate sarurile, alifiile, spary-urile, tampoanele, supozitoarele anticonceptionale continând monoxidol-9 nu produc doar reducerea mobilitatii spermatozoizilor si a functiei lor acroseminale, ci au ca efect si o "decondensare a nucleului lor celular". Se pot produce leziuni moleculare în spermatozoizi si modificari ale structurii ADN. În cazul unei fecundari, acestea conduc la malformatii ale zigotului. Pâna în prezent nu s-au semnalat, totusi, nasteri cu malformatii, pentru ca, oricum, embrionii astfel aparuti se elimina de regula prin avort timpuriu. Asadar, si în acest caz ne aflam în fata unui efect abortiv, care nu fusese identificat ca atare pâna în prezent.

 

4. Sterilizarea barbatului si a femeii

Este cunoscuta de mult timp. Se realizeaza pe cale chirurgicala, deseori fara o indicatie medicala, si constituie un mijloc radical de evitare a sarcinii.

Exista doua tehnici operationale: laparotomia, deschiderea cavitatii abdominale, si laparoscopia, interventie realizata prin examinarea vizuala a cavitatii abdominale. Penetrarea cu succes a abdomenului este asigurata în mare masura de tehnica noua a laparoscopiei, care face superflua laparotomia.

Efecte secundare

Interventia nu este lipsita de riscuri si aceasta mai ales în cazul femeilor, la care este necesara anestezia totala si deschiderea abdomenului, indiferent de metoda adoptata pentru sterilizare.

Pericole deosebite prezinta sterilizarea tubelor prin laparoscopie; dubla introducere a acestora în abdomen, fara control vizual, orbeste, poate produce, de exemplu, raniri ale vezicii urinare, intestinelor si pe traiectul vaselor sangvine etc.

Conform unui studiu întocmit de Royal College of Obstreticians and Gynecologists (1978) [104] cota de cazuri cu complicatii este de 29,1 la 1000 de laparoscopii pentru diagnostic si de 40,6 la 1000 de laparoscopii de sterilizare.

Hirsch (1977) [37] prezinta comparativ ratele de cazuri mortale pentru sterilizarea tubara cu laparoscopie, sterilizarea chirurgicala, inhibitorii de ovulatie si IUD:

 • Sterilizare tubulara prin laparoscopie: 2,5 - 10,0 la 100.000

 • Sterilizare chirurgicala transabdominal/transvaginal: 10,0 - 43, 0 la 100.000

 • Inhibitor de ovulatie (anual): 2,2 - 4,5 la 100.000

 • IUD (anual): 0,1 - 1,0 la 100.000

Urmari pe termen lung ale sterilizarii

Sarcini extrauterine:

Acestea survin în urma unor esecuri în sterilizare. Diferite studii indica procente variind între 13,6 si 90% din cazuri.

Sarcina extrauterina dupa sterilizare tubulara este o complicatie foarte grava si constituie cauza a circa 10% din cazurile de deces a mamei.

Tulburari ale ciclului menstrual:

O serie de cercetari descriu în mod repetat tulburari menstruale de diferite tipuri: hipermenoree si dismenoree urmate de frecvente hysterectomii (20% mai multe hysterectomii dupa sterilizarea tubulara). Sindromul de soc la tampon apare accentuat mai frecvent la femeile sterilizate fata de cele nesterilizate.

Donnez si colaboratorii [20] au "cercetat în 1981 functiunea luteica dupa sterilizare si au constatat la 54% din femei un nivel foarte scazut al progesteronului dupa electrocoagularea tubelor, comparativ cu numai 20% dupa sterilizarea cu clipsuri Kulka-Clemens. Acest efect este atribuit întreruperii continuitatii arterei utero-ovariene. Macar partial, îsi gasesc astfel o explicatie si tulburarile menstruale mentionate mai sus. De curând s-a formulat supozitia ca la femeile supuse sterilizarii tubulare apare cu frecventa mai mare carcinomul mamar; se poate lua în considerare si ipoteza ca aparitia carcinomului mamar este legata de tulburarile hormonale (dereglarea ciclului).

Tulburari psihice:

În 1978, psihiatrul Petersen [83] semnala ca în jur de 5% dintre femei regreta interventia (de sterilizare). În 1986, literatura de specialitate vorbeste de 10-15% - adica de doua pâna la trei ori mai multe cazuri în 10 ani! Desi Petersen afirma ca majoritatea femeilor, barbatilor si a cuplurilor au senzatia unei despovarari dupa sterilizarea tubara, totusi, tot el subliniaza seriozitatea consecintelor psihice si considera: "Faptul real al dificultatilor scoate în evidenta cu pregnanta ca aceasta interventie în sfera sexuala este un act cu efecte profunde si care trebuie sa fie tratat cu toata seriozitatea; el impune explicatii deplin transparente, consiliere individualizata si o decizie bine cântarita".

Referitor la urmarile nefavorabile, perceptia multora dintre persoanele interogate a fost contradictorie (asa numita disonanta cognitiva). Pe de o parte, se exprima energic satisfactie pentru rezultatele operatiei. Dar pe de alta parte, se relateaza si situatii nedorite consecutive acesteia, "negându-se însa, în general, legaturile interne cu operatia. Probabil este vorba aici de «satisfactie de justificare» cu ajutorul careia persoanele operate cauta sa-si înabuse propriile îndoieli sau scepticismul altora în absenta posibilitatii de a produce astfel de dovezi. Îndoiala (ambivalenta) sporeste inconstient în forul lor interior, dând nastere la tulburari cu atât mai puternice". În continuare, Petersen spune: "O cercetare foarte amanuntita pe durata unui an la un grup de femei din Zürich a furnizat o concluzie importanta, cu puternice valente generalizatoare: femeile cu sensibilitatea medie trec printr-un fel de doliu tacut de 6 pâna la 12 luni; ele trebuie sa faca fata în acest timp unei dorinte dupa copil care apare în mod repetat sub diferite forme (de pilda, «fanteziile de restituire», reprezentari mentale ale dorintei de a purta o sarcina, care ar fi un semn de sanatate psihica si de dominare sanatoasa a situatiei de contraceptie ireversibila). Femeile mai robuste psihic, puternic razbatatoare nu trec prin astfel de situatii. Cele nevrotice sau care au suferit tulburari sufletesti din diverse alte cauze îsi refuleaza tristetea - dar dezvolta în schimb tulburari sexuale si psihosomatice (cum ar fi simptomele unei sarcini)".

O prognoza defavorabila au, dupa o serie de autori, acele femei la care sterilizarea s-a produs asociata cu o operatie cezariana, cu un avort sau cu perioada de leuzie. De asemenea, pentru femeile cu personalitate preoperativa tulburata, cu probleme relationare cronice sau acute, cu motivare contraceptiva redusa sau cu un comportament precedent neglijent în ceea ce priveste contraceptia sau indicatiile medicale, psihiatrice si eugenice. "În general, atunci când responsabilitatea proprie este înlaturata si este acordata unei alte instante de decizie si responsabilitate (medic, familie, autoritate oficiala etc.), cu atât mai mare va fi nemultumirea ulterioara. Din aceasta cauza, nemultumirea este mai mare în urma operatiei la indicatia medicala, psihiatrica sau eugenica, decât la cea din motive de planificare familiala. Cei afectati si-au declinat responsabilitatea si transforma în tapi ispasitor medicul sau chiar indicatia impersonala." [85]

Pentru practica medicala este important faptul ca nici vârsta subiectului în momentul operatiei si nici numarul copiilor proprii nu au vreo influenta asupra urmarilor psihice a contraceptiei ireversibile... Maturitatea personala si maturitatea deciziei pentru contraceptia definitiva nu se pot aprecia nici dupa numarul copiilor, nici dupa numarul anilor traiti." [85]

În ceea ce priveste libidoul, facem trimitere la consideratiile dezvoltate cu privire la inhibitorii de ovulatie, valabile în totalitate si aici.

Împotriva sterilizarii în perioada de lehuzie exista constatarea frecventa a asa-numitor "sudden unexpected death", respectiv "sudden infant death syndrome" (SIDS), adica brusca si neasteptata moarte a copilului, care survine în primul an de viata a acestuia.

Sintetizând cele de mai sus, putem spune:

Alaturi de argumentele împotriva sterilizarii în timpul lehuziei, rata mult prea ridicata a complicatiilor dupa sterilizarea tubara constituie un argument împotriva optiunii pentru aceasta interventie. Pe lânga toate acestea, cresterea de doua-trei ori în numai zece ani a repercusiunilor psihice ale interventiei arata ca nu ne este permis sa neglijam nici acest aspect al problemei.

În afara de aceasta, observam în ultimul timp o crestere a cererilor de refertilizare (procesul invers sterilizarii). Cea mai cautata este metoda coagularii (caile ovariene/trompele uterine sunt sudate în trei locuri situate alaturat). Dar cota de succese în refertilizare este înca foarte nesatisfacatoare.

Este însa demn de semnalat ca în anii 1986-1987 ginecologii americani si-au afirmat deschis consensul de a aplica pe viitor deosebit de restrictiv sterilizarea tubara.

 

5. Efectul depresiv asupra ovulatiei si cel de avort timpuriu exercitat de Pilula Anti-Baby

5.1. Preistoria

Cercetarile asupra mecanismelor de comanda hormonale pot fi urmarite pâna spre anii '20 ai secolului nostru. Savantii germani Ludwig Haberland, Adolf Butenandt, Karl Junkmann si Werner Bickenbach, alaturi de Walter Stöckel si Heinrich Martins au lucrari scrise în domeniul cercetarii medicale hormonale.

În SUA, în anul 1943, chimistul Russel E. Marker este primul savant care reuseste sa produca progesteron pur dintr-un extract de radacini de jam mexican salbatic. În 1951, o echipa condusa de George Rosenkranz si Carl Djerassi obtine din acelasi material de baza primul progestagen eficace pe cale orala, denumit Norethisteron.

În acelasi an, activista feminista Margaret Sanger, cu ocazia unei vizite în SUA, i-a cerut lui Gregory Pincus, fiziologul principal de la Worcester Foundation, sa elaboreze noi metode de prevenire a sarcinii. Mijlocul trebuia sa fie "nedaunator, absolut sigur, simplu si practic, universal valabil si estetic". Cinci ani mai târziu, în 1956, Pincus, împreuna cu ginecologii John Rock si Celseo Garcia puteau deja sa anunte în revista "Science" primele încercari reusite de evitare a sarcinii cu o pilula combinata continând estrogen si progestagen

Rezultatele au fost verificate cu o serie de teste pe parcursul a trei ani în mahalalele din San Juan, Puerto Rico, pe un grup de 1308 femei care s-au oferit voluntar. Pincus realizase prima pilula Anti-Baby pentru evitarea sarcinii. Enovid-10 se chema preparatul care, pe data de 18 august 1960, a fost pus în vânzare si care promitea femeilor absoluta siguranta împotriva unei sarcini nedorite. El continea o combinatie între hormonul sexual feminin estrogen si progestagen, cu o doza de 85 micrograme estrogen.

De la bun început, savantii si medicii au fost unanimi în a considera ca acest nou medicament nu trebuie sa fie comercializat decât sub control medical strict. Pe atunci, se recomanda ca pilula sa nu fie administrata mai mult de doi ani consecutivi.

Desi doza era mult prea ridicata, totusi era însotita de reclama dibace care lauda calitatile de absoluta siguranta si de buna tolerabilitate si sustinea ca produsul nu este vatamator, pilula Anti-Baby si-a început mersul triumfal în jurul lumii, purtând valul care ascundea modul în care se realiza efectul scontat: luata fara grija si reflectie de catre femei, prescrisa de catre medici fara grija si reflectie suplimentara. A devenit mina de aur a vânzatorilor de pilule si medicamente.

Deja în 1961, la un an dupa americani, patrundea pe piata si Schering AG din Berlin cu "Anoviar", prima pilula Anti-Baby europeana.

Astazi, sunt 50, multe cu aceleasi substante în compozitie. Nu pot fi comparate în nici un caz cu cele din 1961. Continutul în hormoni, cu cele 85 micrograme de estrogen, era de circa 40 de ori mai mare decât cel din pilulele noilor generatii. Compozitia si dozajele au fost continuu modificate si reduse în scopul diminuarii proportiilor efectelor secundare posibile (14 : Concepte vol. 10/1990, p. 7).

În SUA, tara de origine a pilulelor Anti-Baby, s-a produs un mare reflux de la mijlocul anilor '70, o miscare de retragere care se mentine si în prezent: vânzarile au scazut drastic, dupa ce comisia de supraveghere americana a avertizat împotriva unor grave efecte secundare ale pilulei cu hormoni. Numai cca. 1 din 13 din femeile între 15 si 45 de ani din SUA mai iau pilula ca mijloc de reglare a sarcinii, adica un procent de numai 8%. Alta e situatia în Germania: aici 1/3 din femeile între 15 si 45 de ani (deci 33% !) înghit regulat pilula. Pe tot globul, se apreciaza ca 60 pâna la 80 de milioane de femei îsi administreaza zilnic mijlocul de evitare a sarcinii. De pe la mijlocul anilor '70, numarul consumatoarelor de pilule a ramas aproximativ constant (14 : Concepte vol. 10/1990, p. 7).

Preparatul hormonal "Pilula" este un preparat chimic, prin care se intervine intentionat în ciclul natural de reglare hormonala a corpului feminin, deconectându-l de la ritmul natural, cu efecte importante asupra întregului organism. Acest tip de produse chimice face parte din clasa steroizilor (de care apartin si preparatele cu cortizon), cu toate avantajele si dezavantajele lor.

Prin hormonii artificiali, pilula Anti-Baby are efect asupra mai multor organe din corpul feminin, fie împiedicând sarcina, fie provocând avort timpuriu:

 • asupra ovarelor, împiedicând eliberarea ovulelor (inhibitor al ovulatiei);

 • asupra consistentei mucozitatii cervixului în colul uterin, îngrosând mucusul si astfel îngreuind sau chiar împiedicând înaintarea spermatozoizilor spre uter si trompele uterine;

 • asupra tesutului mucoasei uterului, astfel încât implantarea vitala a ovulului fecundat în acest tesut nu mai poate avea loc si ovulul fecundat moare (inhibarea implantarii, deci efect de avort timpuriu);

 • asupra trompelor uterine, în sensul ca ovulul fecundat este transportat atât de lent, încât nu mai ajunge la timp la implantarea salvatoare si piere (factorul tubar, tot efect de avort timpuriu).

Se discuta deja despre o corelatie cauzala între scaderea artificiala a vitezei de transport a ovulului fecundat în trompele uterine (ceea ce determina epuizarea rezervei proprii de materii nutritive) si cresterea numarului de sarcini extrauterine (în trompele uterine). Ovulul fecundat, care si-a epuizat rezerva de hrana înainte de a ajunge la implantarea în tesutul uterin, face o ultima încercare de supravietuire prin implantarea în tub.

Fara îndoiala ca revolutia în prevenirea sarcinii (numita contraceptie) o datoram "inhibitorilor de ovulatie". De fapt, aceasta formula verbala este un fals, pentru ca, asa cum am vazut mai sus, efectele pilulei Anti-Baby nu se limiteaza la inhibarea ovulatiei si la modificarea mucoasei colului uterin, ci poate actiona si în sensul avortului timpuriu. Dar având în vedere ca în literatura de specialitate a intrat în uz formula inhibitori de ovulatie (prescurtat IO), acest termen va fi folosit si de noi, în continuare. (În Anglia, dimpotriva, s-a încetatenit în literatura medicala termenul de Orale Contraceptives, cu prescurtarea OC.)

Asadar, în cele ce urmeaza, formula inhibitori de ovulatie va fi folosita nu doar în sensul de împiedicare a ovulatiei, ci si în acela de avort timpuriu.

Asupra acestor inhibitori de ovulatie vom plasa centrul de greutate al consideratiilor noastre.

 

5.2. Efectul de inhibare a eliberarii ovulului

Inhibarea ovulatiei

Intentia initiala a inventatorilor pilulei era inhibarea ovulatiei prin imitarea procesului ciclic cu componente de estrogen si progesteron în doza ridicata. Tipurile de pilula produse la început corespundeau acestui model într-o mai mare masura prin continutul enorm de mare de estrogen si progesteron.

Efectele secundare obliga la micsorarea fractiunii de hormoni

Din cauza ratei înalte de efecte secundare obiective si subiective, fapt curând constatat, procentul de hormoni a fost micsorat continuu. S-a indicat drept ideala o limitare a dozei de inhibitori ai ovulatiei de 0,05 mg ethinylestradiol, în timp ce fractiunii de progesteron nu i se dadea prea mare atentie. S-a descoperit apoi ca, la o scadere în continuare a fractiunii de estrogen pâna la 0,035-0,030 mg ethinylestradiol, este absolut necesara asocierea în inhibitor si a unui progestagen nou produs, de exemplu desogestrelul. De altfel, este clar ca potentialul în progestagen trebuie sa fie corespunzator de ridicat. În ultimul timp, se vorbeste despre "doza de inhibare a ovulatiei".

7-10% ovulatii care strapung bariera

Scaderea numarului de hormoni a condus la o crestere a numarului de ovulatii care nu au putut fi împiedicate. Deja în anii '60 erau 7% cazuri, apoi 7-10%. Dovada ovulatiilor penetrante la doze scazute de hormoni a fost facuta atât histologic, cât si pe cale chimica, în laborator. Astfel, Kurt S. Ludwig, în 1983 [66], relateaza asupra unor cercetari histologice asupra ovarelor aflate sub influenta inhibitorilor de ovulatie. El a gasit foliculi aproape gata de migrare în primele doua cicluri. Deja în 1985 el putea sa dovedeasca prezenta de corpora lutea în cursul primelor doua si, partial, în cursul celui de-al doilea ciclu. Dar pe vremea aceea erau în uz doar inhibitori cu dozaje mari, astfel încât putem deduce ca în cazul preparatelor cu dozaje joase, ovulatia survine mult mai frecvent.

Un studiu din Olanda [132] arata ca 30% din mostrele de foliculi erau de 18 mm sau mai mult, ceea ce corespunde unei marimi preovulatorii în stratul exterior. La aproape 60% din cazurile cercetate apareau cresteri foliculare. La 4% din cazuri s-a presupus existenta unei ovulatii la doza de 0,03-0,04 mg ethinylestradiol si diferite doze de progesteron.

Corespunzator, s-au furnizat si cote de esec. De exemplu:

 • La preparatele trei faze - 1,87%

 • La preparatele doua faze - 3,7%

 • Minipilula - 13,7%

Pentru minipilula, Ludwig [66] a gasit în mod regulat corpora lutea recente.

La preparatele-trei-faze nu se da ca sigura inhibarea ovulatiei. În unele conditii este posibil sa se produca în medie o ovulatie la fiecare 4 luni. Referitor la contraceptia orala cu combinatii de doza joasa, revista Extracta gynecologica din 1986 [71] dadea publicitatii urmatoarea concluzie: Dupa 7 zile fara hormoni, geneza foliculara a ovarelor arata în a saptea zi foliculi deja atât de dezvoltati, încât se poate vorbi de o oarecare crestere a nivelului gonadotropic. Iar aceasta situatie survine mai ales atunci când, în timpul celor 7 zile precedente de administrare a pilulei, una din ele a fost uitata. Iar atât de des recomandata înghitire a doua pilule în ziua urmatoare uitarii poate determina chiar o ovulatie favorizata de constelatia în estrogen astfel rezultata! De asemenea si o amânare a administrarii pilulei dupa intervalul fara hormoni creste riscul unei sarcini nedorite. În ceea ce priveste obisnuitele serii de 21 de zile, autorii recomanda insistent sa se adauge în completare si o forma de contraceptie alternativa, daca s-a uitat luarea pilulelor în primele 7 zile dupa începutul seriei.

Toate acestea corespund si celor descrise în detaliu în brosura "Pilula" [90] ca fiind "regula celor 14 zile": dupa fiecare uitare de a lua pilula (adica orice amânare mai mare de 12 ore), urmeaza o perioada de 14 zile în care exista pericolul unei sarcini nedorite si, deci, în care este recomandabil un mijloc de protectie suplimentar. De asemenea, omiterea unei pilule spre sfârsitul seriei în curs are fara îndoiala efect asupra intervalului fara pilula, trebuind sa fie respectata si în acest caz "regula celor 14 zile".

Dupa d-na prof. Marianne Mall-Häfeli, Basel, 1983 [68], în cazul preparatelor cu doze scazute de estrogeni si o doza de progestagen de tarie medie sau joasa, se constata în timpul tratamentului o situatie favorabila ovarului cistic: astfel, se pot observa în timpul administrarii de IO foliculi de curând deplasati, corpora lutea si implantari luteice. Determinari ale progesteronului pot dovedi prezenta ovulatiilor. Astfel de "tipuri de reactie" se pot explica prin cresterea initiala si apoi scaderea concentratiei de estrogen determinata de pilule tocmai în mijlocul ciclului de tratament. Aceasta poate actiona în sensul unei reactii-inverse-pozitive (feed-back pozitiv), prin care se pot explica esecurile izolate semnalate (referirea se face la pilulele-trei-faze).

Pe lânga aceasta, "combinatia cu Chlormadinon arata o putere de inhibare mai redusa decât la Diane. În consecinta, se constata cazuri de valori ale progesteronului mai ridicate în cursul tratamentului, respectiv la 3 din 29 de paciente. Explicatia acestei situatii ar fi ca în cazuri izolate se ajunge la ovulatie, formare de corpus-luteum sau luteinizare".

"Dar întrucât la cercetarea unor grupe mari de aplicare a Chlormadinonului nu s-au observat produceri de sarcini, putem considera acest fapt drept o indicatie a efectelor legate de factori multipli ale inhibatorului de ovulatie. Chlormadinonul se comporta în doze mici similar cu progesteronul, adica mentine efectul inhibitor al estrogenului la nivelul hipofizar". În felul acesta, Mall-Häfeli indica actiunea de inhibitie a implantarii ovulului exercitata de pilula.

Dupa d-na N. Van de Vange [132], într-un referat din iunie 1986, în tratamentul cu micropilula apar 4,2% cazuri de ovulatii ciclice si corpora lutea. În afara de acestea, ea mai scrie urmatoarele: "Pe baza cercetarilor întreprinse se poate concluziona ca siguranta contraceptiva a micropilulelor nu se sprijina pe inhibarea ovulatiei".

 

5.3. Efectul de ucidere a ovulului fecundat

Împiedicarea implantarii

Împiedicarea implantarii se bazeaza pe modificarile secretorii ale endometrului si pe schimbarile regresive ale acestuia, în sensul secretiei insuficiente, transformari provocate de IO. Schimbarile regresive devin tot mai severe odata cu marirea duratei de administrare a "inhibitorului". La tratamentul cu preparatele în combinatie se observa aproape totdeauna asa numita "secretie încremenita", în care glandele sunt îngustate si în stare de nefunctionare, cu un aspect aproape de atrofie, iar stroma arata o reactie pseudodeciduala. Dupa administrarea constanta de preparate combinate de-a lungul a mai multor ani stroma este de obicei a-functionala si fibroasa. Femeile reactioneaza diferit la o administrare de lunga durata de preparate secventiale si pe trepte; în unele cazuri, si dupa multe luni de tratament, pot ramâne semne de activitate secretorie a glandelor, dar în alte cazuri, dupa scurt timp deja, ele îsi pierd capacitatea functionala cu o preponderenta reactie de stroma.

Diversi autori indica în literatura de specialitate efectul de împiedicare a implantarii ovulului exercitat de pilula:

 • Mutscheler, de exemplu, scrie în al sau "Manual de farmacologie" [73]: "Anticonceptionalele orale, chiar daca se mai produce ovulatia, împiedica totusi implantarea ovulului (întrucât înceteaza activitatea normala a endometrului)".

 • De asemenea Häussler [32]: Directorul celei de-a doua clinici universitare de ginecologie din München, prof. dr. R. Fikentscher afirma în referatul sau...ca la asa numitii inhibitori ai ovulatiei efectul de împiedicare a ovulatiei nu se realizeaza întotdeauna si în circa 7% din cazuri au loc ovulatii (Goldzieher, Mears si Gual). Dar înca de atunci, din 10 decembrie 1967, prof. Fikentscher mergea cu rationamentul mai departe: "Nu este potrivit sa se considere tratamentul medical hormonal drept un inhibitor al ovulatiei, ci drept o potentiala împiedicare a implantarii".

 • Reprezentantii unei mari firme producatoare de hormoni admiteau deja în cadrul unui simpozion medical din 1967 ca la administrarea de inhibitori ai ovulatiei au loc pâna la 67% emiteri de ovule si ca este deci posibila fecundarea, dar în continuarea procesului va fi, de regula, împiedicata implantarea ovulului fertilizat în uter. [32]

 • Hauser, Lucerna, spunea în 1974 [33] ca expresia "inhibitor al ovulatiei" "nu este o formula întru totul corecta" din cauza celor 7% produceri totusi posibile de ovule.

 • În acelasi sens, s-a pronuntat si Haller, din Göttingen [30]: "Folosirea termenului de substante care împiedica ovulatia pentru preparatele aflate în comert poate fi contestata în ceea ce priveste rigurozitatea ei".

 • Beller, Münster, 1979/80 [5]: "Efectul abortiv al pilulei - pilula si IUD = abortive timpurii".

 • În acelasi sens si Centrala Federala pentru Cercetare în Domeniul Sanatatii din Köln (80): "Inhibitor al ovulatiei care împiedica implantarea".

 • Taubert si Kuhl, în cartea lor "Contraceptie cu hormoni" (1980) [125] : "Efectul de împiedicare a implantarii al aproape tuturor pilulelor".

 • În revista "Der informierte Arzt" (Medicul informat) din 1987 [142]: "D-na prof. Marianne Mall-Häfeli din Basel este convinsa ca blocarea axei hipotalamo-hipofizare în tratamentul cu micropilula este de o foarte mare importanta. Atunci când se administreaza pilule în dozaje înalte, datorita blocarii acestei axe functionale, ovarul intra într-o stare de imobilism; aceasta presiune este mai redusa în cazul preparatelor cu dozaje mici. Dar întrucât efectul anticonceptionalelor orale este mutlifactorial, siguranta tratamentului nu are de suferit datorita acestei schimbari. Totusi, datorita blocajului mai mic se poate ajunge la o crestere foliculara în ovar si, în continuare, la o producere endogena de estrogen. Aceasta relativa hiperestrogenemie se exprima fiziologic la pubertate si premenopauza prin usoare sângerari, sângerari bruste si congestii ale sânilor ca semne clinice. Daca astfel de simptome apar în mod persistent la consumatoarea de pilule, D-na prof. Mall-Häfeli este de parere ca este indicata trecerea la un preparat cu progestageni mai puternic inhibitori". Si aici se face referire la efectul multifactorial, deci la împiedicarea implantarii si la factorul tubar; factorul cervical nu arata direct efectul avut în vedere initial. La acest efect multifactorial se fac referiri în mod repetat si în alte publicatii recente.

 • Este de asemenea interesant ca în SUA, la Congresul "Federatiei Nationale a Avortului" (NAF - National Abortion Federation) din 1985 [74], cu ocazia discutiilor asupra planificarii familiei s-a ajuns la urmatoarea formula acceptata de Congres: "Make no mistake, the pill and IUD are abortive" ("Nu va faceti iluzii. Pilula si spirala sunt abortive").

 

5.4 Modificarea mucoasei cervicale

Este cunoscut faptul ca în ciclul natural progesteronul îngroasa mucoasa cervicala si creeaza astfel o anumita bariera pentru ascensiunea spermatozoizilor. Aceasta stare face parte si din efectele IO dar cresterea vâscozitatii nu este deplina, situatie dovedita de sarcinile care apar la pacientele care-si administreaza pilula, cazurile fiind în continua crestere numerica în ultimii ani datorita preparatelor cu doze tot mai mici. S-ar putea deduce din toate acestea si faptul ca progestagenii folositi în prezent ca înlocuitori - asa cum rezulta si din ultimul citat din d-na prof. Mall-Häfeli -, pe lânga blocajul mai redus, au si un efect mai redus asupra cervixului si deci este usurata ascensiunea spermatozoizilor. În experientele pe animale chiar si la preparatele cu dozaje mari s-a constatat prezenta spermatozoizilor în tuburi.

 

5.5. Un alt efect ucigator al pilulei cu hormoni artificiali:
factorul tubar sau transportul încetinit al ovulului fecundat în trompele uterine

Vom prezenta aici teoria conform careia motilitatea tubului este tulburata de anticonceptionalele hormonale si drept urmare este încetinit transportul embrionului.

În aceasta privinta, d-na prof. dr. Mall-Häfeli, Basel [67]: "Actiunea pilulei este multifactoriala - transportul tubar încetinit, el singur, conduce la îmbatrânirea ovulului si la împiedicarea dezvoltarii unui embrion viabil, asa cum am putut constata si la fertilizarile in vitro". Adica, datorita faptului ca embrionul are de suportat un transport prea lent prin trompele uterine, el sufera anumite vatamari si în momentul când ar trebui sa realizeze implantarea nu mai are capacitate vitala si moare. Efectiv "se usuca" pentru ca nu ajunge la timp la implantarea care i-ar salva viata oferindu-i substantele hranitoare necesare dezvoltarii.

De asemenea si din Schering - Information [107] : "Estrogenii si progestagenii influenteaza mobilitatea tubelor si astfel transportul ovulului, încât ovulul nu mai ajunge în timp util la endometriu pentru a gasi conditii favorabile implantarii. În afara de aceasta, se modifica si compozitia secretiilor tubului si, drept urmare, maturizarea ovulului."

 

5.6. Factorii exogeni (externi) care influenteaza "efectul de împiedicare a sarcinii" al pilulei

Perseverenta pacientei

Dupa cum arata diverse studii, nu se poate conta prea mult pe seriozitatea administrarii. S-a constatat uitarea administrarii pilulei în 2-7% din cazuri.

Organon descrie într-un studiu despre Marvelon ca 4-5% dintre femei uita 1-4 tablete pe ciclu. Totusi, la 1 : 160 femei, deci 15 : 222 cicluri, s-a produs o singura sarcina [79]. Chiar si aceasta "siguranta" trebuie sa constituie o indicatie pentru acest tip de efect multifactorial al "inhibitorilor de ovulatie" si deci a actiunii lor abortive.

Interactiunile: alcool, cofeina, nicotina, medicamente

Pâna acum a fost prea putin cunoscut si s-a dat prea putina atentie rolului important jucat de cantitatile mari de alcool, cofeina sau nicotina. Mai ales cofeina si nicotina au o influenta care nu poate fi neglijata. Au intrat în discutie si interactiunile cu medicamentele (de exemplu cu Antizida, administrarea îndelungata a laxativelor etc.). Mai de mult se considera ca mai ales sau chiar exclusiv antibioticele ar avea o influenta daunatoare asupra efectului anticonceptionalelor. În prezent însa sunt referiri la aproape toate grupele de medicamente, asa cum reiese din Organon-Broschüre [78]. Nu degeaba a editat Organon aceasta brosura extrem de scumpa. Cu cât este mai jos dozata pilula, cu atât mai frecvent intervin astfel de interactiuni, ceea ce putem afirma bazându-ne si pe propria noastra experienta.

Formula enzimatica atipica

Observatiile lui Grünental [27]: "Afara de aceasta sunt cazuri de paciente la care, probabil din cauza unei constitutii enzimatice personale diferita de medie, pilula nu este pe deplin eficienta (paciente care în ciuda administrarii atente a pilulei au ramas totusi gravide de 2-3 ori)".

Tulburari în tranzitul intestinal

Este de mult cunoscut ca diareea si voma reduc folosirea pilulelor în mod remarcabil. Asa cum s-a constatat de repetate ori, este suficienta masiva indispozitie a întregului aparat digestiv, sesizata adesea abia retrospectiv de paciente, ca sa se iveasca refuzul pilulei. Dar si recomandarea de a lua o a doua pilula în caz de diaree sau voma nu are prea multe sanse de succes, pentru ca modificarile enterice împiedica resorbtia suficienta a celei de-a doua pilule. La pilulele cu dozaj redus acest fenomen este si mai clar marcat.

Alimentatia naturala acida din Asia

Este interesanta de asemenea o comunicare din publicatia Deutschen Ärzteblatt (1986) [42], în care se face o comparatie între efectul "inhibitorilor de ovulatie" în Asia si Europa. În Asia predomina o alimentatie naturala acida, care neutralizeaza efectul alcalin al pilulei. În consecinta sunt numeroase esecuri, daca nu chiar ineficacitate totala.

Toti acesti factori completeaza tabloul indiciilor care dovedesc efectul de avort timpuriu al pilulei.

 

Informatii manipulate despre efectul de avort
timpuriu al pilulei cu hormoni si al spiralei.
O definitie a omului, cu efect nimicitor.

S-a cautat ani de zile sa se ascunda efectul de avort timpuriu al pilulei si al spiralei, stiindu-se foarte bine ca o divulgare prompta a acestui fapt ar fi determinat multe femei sa se abtina de la folosirea pilulei.

Aceasta tactica face parte din arsenalul managementului si este sintetizata în formula "Verbal engineering precedes social engineering" (Manipularea prin limbaj - manipulare a societatii).

Urmatorul exemplu ne arata aceasta foarte limpede: Un grup de ginecologi din mai multe tari întruniti în cursul anilor '60 "fixa" drept "început" al vietii omului implantarea, deci si definirea începutului starii de sarcina începând cu acest moment. [5] În acest fel, primele 14 zile dupa fecundare ramân fara nici o aparare. Pe vremea aceea, aceasta doctrina era importanta pentru modul de actiune abortiv al spiralei care era deja binecunoscut grupului respectiv.

Aceasta priveste si inhibitori de ovulatie, al caror efect abortiv timpuriu îl cunosc desigur si ei.

Dar si pentru fertilizarea-in-vitro/transferul-de-embion este aceasta granita a celor 14 zile de foarte mare importanta. Într-adevar, fertilizarea-in-vitro/transferul-de-embion lucreaza direct cu embrioni ca materie prima si în unele tari în acest interval de timp este permisa utilizarea embrionului în scopuri de cercetare. Iata de unde rezulta "largimea de orizont" a deciziei grupului.

Devine vizibila aici o foarte bine închegata ideologie a valorii si non-valorii (Wert-Umwert-Ideologie), pe care sociologa Gerlinda Smauz a sintetizat-o, într-un text din 1983, în felul urmator:

"Când trebuie ucisi oameni, li se atribuie mai întâi prin definitie un statut inferior, non-uman. Este si cazul fetusului: pentru a-l putea ucide legal în trupul mamei, se decide ca nu i se vor recunoaste nici un fel de calitati specifice omului." [117] Ideea se aplica, desigur, si pentru oul omenesc fecundat pâna la realizarea completa a implantarii, datorita faptului ca începutul vietii omului s-a hotarât, din motive pur utilitariste, sa fie considerat la sfârsitul implantarii. Întocmai cum remarca Gerlinda Smauz : pentru a coborî pragul care opreste uciderea celui nenascut, i s-a atribuit un statut inferior, non-uman, motivat de dimensiunile microscopice ale oului omenesc fecundat.

De asemenea practici fac uz statele unde domneste nedreptatea, care considera grupele de populatie nedorita drept inferioare rasial sau nedemne de a trai sau chiar contesta membrilor lor calitatea de fiinte omenesti. Dar omul nu devine om printr-o definitie, ci este om din clipa fecundarii!

În articolul "Notiunea «om» în dreptul penal", aparut în 1964 în Österreichiche Juristenzeitung, 1964, p. 383ff, consilierul aulic Dr. Raimund Meyer arata urmatoarele: "Viata si sanatate sunt termeni care apartin nemijlocit atât fiintei cât si originii dumneavoastra în virtutea ordinii existentiale primare: fiinta si continut, început si sfârsit al vietii sunt determinate în exclusivitate pornind de la biosfera. Chiar si ordinea de drept si-a recunoscut dependenta de acest domeniu al ordini ontologice, exterior sferei juridice. Faptul în sine, momentul temporal precis si cauza mortii, ca sfârsit al vietii sunt precizate exclusiv de medicina. Numai acolo unde îi lipseste medicinii obiectul de cercetare, adica mortul, paseste în locul ei stiinta juridica sprijinindu-se pe supozitiile specific juridice oricând contestabile: realitatea mortii, timpul si cauza mortii în cadrul procedurii juridice de cercetare a cazului de deces. De pe pozitia acestei ordini existentiale a vietii se ia o hotarâre si asupra începutului ei. Ceea ce apartinea odinioara în aceasta directie conceptiei despre lumea teologiei speculative a devenit în ultimele decenii proprietatea comuna a cunostintelor si concluziilor bine fundamentate ale biologiei si stiintelor ei ajutatoare.

Atât în sperma barbatului cât si în celula-ou a femeii se gasesc acele gene corporale si spirituale din care, prin unirea lor, rezulta oameni nou formati. Viata lor proprie are o durata limitata în timp. Numai prin unirea lor apare o viata noua. Stiinta biologica, în cercetarile ei, considera ca aceasta noua viata începe odata cu fecundarea.

Dar acest obiect de cercetare al stiintei, supus nenumaratelor ei experiente, este o realitate a lucrurilor dinainte de formularea concluziilor stiintei. Deci nu avem de a face cu o ordine a lucrurilor stabilita de om în cursul evolutiei lor, ci o ordine ontologica a existentei, total independenta de cunostintele omenesti si de vointa omului. Aceasta ordine existentiala ontologica a creatiei nu a fost scoasa din lume de necunoasterea ei de-a lungul mileniilor cât a durat aceasta ignoranta; tot atât de putin ar putea sa o faca inoperanta o majoritate parlamentara, opinia publica, manipularile de limbaj, un consens al literaturii juridice si al jurisprudentei sau al oricarui congres international de ginecologie, cu toate ingenioasele lor formulari."

 

Informatie manipulata asupra cotei reale de esecuri ale pilulei

Având în vedere datele expuse mai sus, siguranta pilulei moderne nu mai poate fi garantata. "Proverbiala" ei siguranta se clatina. Guttmacher-Institut din New York a apreciat în 1989 ca procentul de esecuri ale pilulei este în prezent de 6%. [43] Cei ce refuza pilula dovedesc acest fapt si noi cunoastem situatia din practica de zi cu zi. Siguranta în folosirea pilulei nu mai corespunde datelor oficiale, desi industria farmaceutica persista sa conteste aceasta realitate.

 

Cota ridicata de esecuri în cazul persoanelor tinere

Toate acestea devin o problema tot mai importanta pentru cei tineri. Pentru acestia cota de esecuri este minimum de doua ori mai mare decât pentru cei mai în vârsta.

Ne speriem când aflam ca în SUA la fiecare 30 de secunde o fata tânara (sub 20 de ani) este însarcinata. "Mai mult de o treime din cazurile de început de sarcina din SUA sunt la femei tinere, sub 19 ani. Este procentul cel mai ridicat din toata lumea." [76]

Dar mai noua este informatia ca în 18% dintr-un numar de 51 cazuri de graviditate la tinere s-au folosit inhibitori de ovulatie. [63] Revista Selecta scrie despre protectia împotriva graviditatii la adolescenti: "Libertinajul sexual, înlesnit de pilula, pune o problema foarte mare celor tineri, neexperimentati în contraceptie: tot mai multe adolescente ajung gravide fara sa o doreasca, iar numarul de avorturi creste. Trebuie sa se însuseasca noi forme de evitare a sarcinii si sa se inventeze anticonceptionale de efect." [76] Si aici, iarasi, nerecunoasterea sau nesocotirea adevaratelor cauze ale raului.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/culturavietii.asp?anticonceptionale=02
Vă rugăm să respectați drepturile de autor