www.profamilia.ro /cateheza.asp?paul=set1-9
 
 CATEHEZA 

Cateheze despre Sfântul Paul
sursa: www.pastoratie.ro

IX. A treia calatorie misionara

Consideratii generale

Întorcându-se din a doua calatorie misionara, apostolul Paul a participat la o sarbatoare, pe care nu o precizeaza, la Ierusalim, apoi a mers la Antiohia, unde a ramas pentru putin timp.

De la Antiohia, dorind sa-i întareasca pe ucenicii lasati în comunitatile pe unde trecuse, Paul reia drumul sau prin Galatia si Frigia, vizitând din nou localitatea sa natala, Tars, apoi Derbe, Listra, Iconiu, Antiohia Pisidiei si se opreste la Efes. Aici îl gaseste pe Apolo, de origine din Alexandria, pe care îl formeaza si îl trimite spre a fi de folos ucenicilor, la Corint. Paul a ramas la Efes timp de doi ani (cf. Fap 19,10), timp în care a continuat sa predice cuvântul lui Cristos, sa boteze si sa faca minuni. La Efes, spre sfârsitul misiunii sale, a intrat în conflict cu un argintar, numit Demetrios, care facea mici temple zeitei Artemis si care îi aduceau un bun câstig. Acesta a adunat multimea si a instigat-o sa-l alunge pe Paul si pe cei care îl însoteau, pentru a nu periclita comertul cu aceste mici statuete ale templului zeitei.

De la Efes, si-a continuat calatoria misionara prin Asia, la Pergam si Troas, apoi a trecut din nou în Macedonia. Aici a revazut câteva din comunitatile pe care le formase în timpul celei de-a doua calatorii misionare: Neapolis, Filipi, Anfipolis, Apolonia, Tesalonic, Bereea si Corint.

Din Grecia, dorind sa vina în Siria, pe apa, câtiva iudei au pus la cale sa-l ucida, iar el, aflând, s-a întors prin Macedonia.

La Troas a avut loc incidentul cu tânarul care, din cauza predicii lungi a apostolului, a adormit lânga fereastra, cazând în gol si murind. Paul i-a încurajat asigurându-i ca nu a murit si li l-a oferit viu.

De la Troas, Paul si-a continuat calatoria intrând în alte câteva cetati si insule; Assos, Mitilene, Hios, Samos, Troghilion si Milet. Dorea sa ajunga la Ierusalim pentru sarbatoarea Rusaliilor. Pentru aceasta, nu a mai intrat la Efes, ci a trimis doar sa-i cheme pe preotii Bisericii de acolo, vorbindu-le ca si cum ar fi fost ultima data. Paul simtea ca la Ierusalim sau în curând, în alta parte, are sa i se întâmple ceva, de aceea a tinut sa-i asigure pe preotii de la Efes ca depusese tot efortul pentru a le vesti evanghelia.

De la Milet, cu o corabie, împreuna cu însotitorii sai, au venit la Cos, la Rodos, apoi la Patara. De aici, cu o alta corabie au venit la Tir, apoi prin Ptolemaida si prin Cezareea au venit la Ierusalim.

Aici, l-a întâlnit pe Iacob si pe ceilalti frati care erau cu el, le-a povestit tot ceea ce experimentase în calatoriile sale si a ramas un timp cu ei. Desi banuise ca i se va întâmpla ceva rau aici la Ierusalim, înca nu venise timpul.

Obiectiv

Fidelitate în trairea credintei.

Învatatura

Desi considerat nebun de unii, impostor de catre altii, adevarat apostol de catre Biserica, Paul continua sa vesteasca cu fidelitate evanghelia lui Cristos. Reusita demonstreaza înca o data ca misiunea nu este de origine pamânteasca, ci dumnezeiasca.

Problemele pe care le-a întâlnit Paul în drumul sau, nu surprind cu nimic. Pentru perioada de pionierat în care era Biserica, era de asteptat sa fie astfel de pericole, pe mare, pe uscat, din partea oamenilor si chiar a limitelor proprii.

Desi este a treia calatorie misionara, Paul face totul cu responsabilitate si fidelitate deplina. Nu poate permite ca Dumnezeu sa fie substituit cu zeita Artemis, în cazul argintarului Demetrios, de la Efes. De asemenea, nu poate permite ca sa moara cei care asculta cu asiduitate, pâna la oboseala, cuvântul lui Dumnezeu, ca în cazul tânarului de la Troas.

Întâlnirile cu preotii bisericilor pe care le-a format sau chiar cu însasi comunitatea, dar si întâlnirile cu iudeii care îi doreau raul, reprezinta adevarate marturii de credinta, iar Paul nu se sfieste în a le da.

Dincolo de toate aceste întâmplari, avem de a face cu un apostol care arata în continuare mult entuziasm si dorinta de a continua misiunea delicata la care îl cheama Dumnezeu.

Apostol al timpurilor sale, model pentru crestinii de astazi, Paul vorbeste prin faptele sale. Vom învata de la el ca, indiferent de pericole, lucrarea este a lui Dumnezeu, de aceea nu trebuie sa ne fie frica. Si generatiile de astazi au nevoie de cuvântul lui Cristos asa cum aveau nevoie generatiile din timpul lui Paul. Si astazi oamenii continua sa-si faca propriile zeitati, carora li se închina în mod regulat. E important sa fim fideli în credinta primita la Botez.

Dialogheaza!

- Care sunt "zeitatile" carora se închina oamenii de astazi? Ce probleme întâmpina un apostol al lui Cristos în a îndeparta aceste "zeitati"?

- Având în vedere episodul de la Troas, cu tânarul care, în timp ce apostolul Paul predica, a cazut de la etaj, care este astazi reactia fata de cuvântul lui Dumnezeu, predicat?

- În ce sens putem întelege presimtirea apostolului Paul ca i se va întâmpla ceva rau la Ierusalim?

- Ce impresioneaza în mod special la Paul în timpul celei de-a treia calatorii misionare?

Citeste!

Fap 18,23-21,17

Roaga-te!

Cât de minunate esti, Doamne, în cei pe care îi chemi sa fie apostolii tai! Prin mâinile lor, tu esti cel care binecuvânteaza, prin picioarele lor, tu esti cel care strabate drumurile întortocheate ale acestei lumi, prin inima lor, tu continui sa ne iubesti, iar prin gura lor continui sa ne înveti cuvântul tau. Deschide-ne inima fata de îndemnurile lor. Amin.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/cateheza.asp?paul=set1-9
Vă rugăm să respectați drepturile de autor