www.profamilia.ro /cateheza.asp?paul=set1-6
 
 CATEHEZA 

Cateheze despre Sfântul Paul
sursa: www.pastoratie.ro

VI. Prima calatorie misionara

Consideratii generale

Dupa ce a adus colecta la Ierusalim, împreuna cu Barnaba si cu Marcu, viitorul evanghelist, Saul s-a întors la Antiohia. Aici, în timp ce se rugau, Duhul Sfânt a cerut sa fie pusi deoparte Barnaba si Saul pentru misiunea la care îi chemase (cf. Fap 13,2). Evident, era vorba de trimiterea la popoarele pagâne. La sfârsitul rugaciunii, toti cei prezenti si-au pus mâinile peste Saul si Barnaba si i-au lasat sa plece, dupa cum a voit Duhul Sfânt.

De la Antiohia au coborât la Seleucia, care avea si port maritim, iar de aici s-au îmbarcat si au plecat cu o corabie spre insula Cipru. Au vestit evanghelia în localitatea maritima Salamina, apoi, strabatând toata insula, au ajuns la Pafos. Aici are loc un incident cu un slujbas al proconsulului Sergiu Paul, care se opunea învataturii si puterii lui Saul si a celor care îl însoteau. În urma confruntarii cu Saul, acesta ramâne fara vedere, ceea ce face sa se trezeasca credinta în proconsul. Tot de aici, Saul îsi va schimba denumirea în Paul. Prima era varianta aramaica, a doua era varianta romana. De acum se va numi doar Paul.

Continuându-si drumul pe mare, din insula Cipru, Paul a venit în Pamfilia, oprindu-se în localitatea Perga. Aici este invitat sa vorbeasca în sinagoga, iar el va relua practic discursul diaconului Stefan, începând cu prezenta poporului ales în Egipt, pâna la cea a lui Isus Cristos, venit pe pamânt pentru mântuirea neamurilor. Cei care l-au ascultat au fost plini de entuziasm si l-au rugat sa le mai vorbeasca si alta data, dar anumiti iudei, plini de invidie i-au ridicat pe oameni împotriva lor si, dupa un anumit timp au fost nevoiti sa plece din tinutul lor (cf. Fap 13,15-52).

De la Perga, împreuna cu Barnaba au mers la Iconiu, unde au predicat un timp, dar au fost nevoiti sa fuga si de aici din cauza iudeilor care au început sa-i persecute. De aici au fugit în cetatile Licaoniei: la Listra si Derbe si în tinuturile din împrejurimi.

La Listra, pentru ca vindecasera un olog din nastere, locuitorii si preotul lui Zeus au crezut ca sunt zeii cu chip de om care au venit la ei (cf. Fap 14,11). Cu greu i-a oprit sa le aduca jertfe. Tot aici, în urma acestei întâmplari, iudeii care îl dusmaneau i-au convins pe oameni si l-au batut pe Paul, lasându-l aproape mort. A doua zi si-a revenit si a plecat la Derbe. De aici, împreuna cu Barnaba s-au întors la Listra, apoi la Iconiu si la Perga. Au coborât apoi si la Atalia, dupa care s-au întors la Antiohia, povestind ucenicilor si Bisericii de aici tot ceea ce li se întâmplase si cum Dumnezeu lucrase prin ei în tot acest timp.

Obiectiv

Sa pastram demnitatea de crestini, indiferent de circumstante.

Învatatura

Paul primise o vocatie speciala, aceea de a duce vestea cea buna a evangheliei la popoarele pagâne, la acele popoare care nu au cunoscut neaparat minunile pe care Dumnezeu le înfaptuise cu poporul ales, la acele popoare care nici macar nu se închinau Dumnezeului Vechiului Testament, ci anumitor zei. Daca, prin locurile prin care a trecut a întâlnit sinagogi si iudei care se închinau Dumnezeului poporului ales, acestia au ajuns aici prin diverse împrejurari. Prezenta lor i-au fost de un real folos.

Misiunea lui Paul era delicata si pentru faptul ca pe lânga vestirea evangheliei trebuia sa schimbe o mentalitate. De la mentalitatea pagâna, cei care îl ascultau trebuiau sa treaca la mentalitatea crestina, cu tot ceea ce presupune ea; acceptarea lui Isus Cristos ca Mântuitor, acceptarea evangheliei ca norma de viata, renuntarea la obiceiurile pagâne necorespunzatoare evangheliei etc. Este cunoscut ca cea mai dificila munca este sa schimbi mentalitatea oamenilor. Astfel pot fi întelese toate reactiile adverse de care au dat dovada cei care l-au ascultat pe Paul în peregrinarile lui prin lumea pagâna a vremii.

Uneori este greu si în Biserica înfiintata deja de doua milenii ca oamenii sa adopte o anumita atitudine specifica unui crestin. Si astazi este nevoie de cateheze sistematice, de predici, de celebrarea sacramentelor si de mult exemplu, pentru ca oamenii sa corespunda numelui de crestin pe care îl primesc prin Botez.

Daca Duhul Sfânt însotea misiunea apostolului Paul cu minuni, care întareau mesajul pe care îl transmitea, nu e mai putin adevarat ca a fost nevoit sa si sufere deosebit de mult pentru acest mesaj, ceea ce l-a întarit si l-a încurajat si mai mult.

Dialogheaza!

- Faceti un parcurs al primei calatorii a apostolului Paul pe o harta si încercati sa o transpuneti în conditiile tehnice, sociale, umane etc. de astazi. Cum ar arata în viziunea voastra o astfel de calatorie de atunci, dar facuta la oamenii si în conditiile de astazi?

- Cum va explicati curajul apostolului Paul, în conditiile în care a pornit într-o misiune atât de mare, cu mijloace atât de neînsemnate?

- Care credeti ca au fost principalele obstacole pe care le-a întâlnit în prima sa calatorie, în privinta vestirii evangheliei?

- Discutati cu un preot si rugati-l sa va împartaseasca din dificultatile de astazi ale vestirii evangheliei.

- În ce masura l-a ajutat pe Marcu la scrierea evangheliei faptul ca a fost alaturi de Paul în prima sa calatorie?

Citeste!

Fap 12,25-14,28

Roaga-te!

Fara tine, Doamne, prima calatorie a apostolului Paul ar fi devenit o simpla excursie sau poate o simpla misiune de recunoastere a noi teritorii si a oamenilor care le locuiesc. Cu tine însa a devenit prima etapa cu adevarat misionara a Bisericii. Era pentru prima data când în numele tau, un ucenic pleca spre popoarele pagâne pentru a le duce vestea cea buna a evangheliei. De cât curaj a avut nevoie! Câta nebunie sfânta sa pornesti pentru a schimba mentalitatea pagâna a oamenilor.

Da, Doamne, curaj tuturor celor pe care i-ai ales si i-ai trimis sa vesteasca evanghelia. Amin.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/cateheza.asp?paul=set1-6
Vă rugăm să respectați drepturile de autor