www.profamilia.ro /cateheza.asp?paul=set1-4
 
 CATEHEZA 

Cateheze despre Sfântul Paul
sursa: www.pastoratie.ro

IV. Prima întâlnire cu apostolii

Consideratii generale

Dupa experienta de pe drumul spre Damasc si dupa momentele de har petrecute alaturi de ucenicii de acolo, în special alaturi de Anania, Saul, pentru a nu fi ucis de catre iudei, în timpul noptii este coborât într-un cos pe zidul cetatii, dupa care se îndreapta spre Ierusalim (cf. 2Cor 11,30). Aici are parte de o primire plina de retinere, atât din partea crestinilor deja existenti, cât mai ales din partea grupului de apostoli. Cu totii se temeau de el pentru ca îl stiau un mare prigonitor al Bisericii, iar acum îl predica pe Cristos, o schimbare aparent stranie, cel putin la prima vedere.

Venirea sa la Ierusalim are o dubla semnificatie; pe de-o parte transformarea din sufletul sau îl facuse într-un oarecare fel un carismatic si aceasta carisma trebuia recunoscuta de autoritatea suprema a Bisericii, care erau apostolii si între ei, Petru. Pe de alta parte, era nevoie sa mearga la Ierusalim pentru a fi în comuniune cu Biserica, pentru ca predica sa sa nu fie în afara Bisericii, ci în comuniune cu ea.

Si de data aceasta însa, Dumnezeu intervine în favoarea celor pe care îi iubeste si îi cheama la o misiune speciala. Îl inspira pe Barnaba care îl ia cu sine, îl prezinta apostolilor, vorbindu-le totodata despre ceea ce se întâmplase cu el pe drumul spre Damasc. Le-a facut cunoscut cum, dupa Botezul primit si prin impunerea mâinilor lui Anania, Saul l-a predicat cu mare zel pe Isus Cristos, dând astfel dovada de autenticitatea convertirii lui.

În urma prezentarii din partea lui Barnaba, Saul este acceptat printre apostolii de la Ierusalim, merge cu ei, predica alaturi de ei, crede si se roaga împreuna cu ei.

Ca si la Damasc, si la Ierusalim are dusmani. Intra în polemica cu elenistii, iar aceasta îl determina sa ia din nou o pozitie; sa continue sa predice, riscându-si viata sau sa plece în alta parte, unde era mai putin cunoscut.

Dumnezeu îl pregatea pentru o misiune deosebita printre popoarele pagâne. Cu toate acestea, pentru siguranta lui, fratii de la Ierusalim l-au dus mai întâi la Cezareea, apoi l-au trimis la Tars, locul sau de nastere.

Obiectiv

Acceptarea cu umilinta a planului lui Dumnezeu cu noi.

Învatatura

Între timp, Biserica de la Ierusalim capata primele contururi. Apostolii au început sa vesteasca evanghelia si toti cei care erau inspirati de catre Duhul Sfânt primeau Botezul în numele lui Isus Cristos, formând astfel primul nucleu al Bisericii. Autoritatea apostolilor si dintre ei a lui Petru începea sa fie recunoscuta, drept pentru care si Saul vine de la Damasc pentru ca, la rândul sau sa primeasca recunoasterea apostolilor si a Bisericii de la Ierusalim.

Cunoscându-i trecutul nefavorabil Bisericii, atât fratii cât si apostolii sunt retinuti în a-l accepta si a-l recunoaste pe Saul ca apostol, ucenic al lui Isus Cristos. Este nevoie, asa cum se întâmpla de multe ori si în viata obisnuita, de cineva care sa-i asigure pe apostoli de bunele lui intentii, care sa garanteze ca ceea ce s-a întâmplat pe drumul spre Damasc este real si ca schimbarea atitudinii sale este autentica. Doar în urma acestei garantii, apostolii îl accepta printre ei, iar el continua si aici misiunea de predicator al evangheliei. Fostul si actualul statut îl fac pentru elenisti, pentru grecii stabiliti la Ierusalim o persoana ingrata, de aceea i se planuieste uciderea.

Aceasta însa este doar o veriga din marele plan pe care Dumnezeu îl are cu Saul, deoarece, întors la Tars, în locul lui de nastere, la cartile Legii vechi pe care le studiase cu atâta asiduitate la scoala lui Gamaliel, având înca proaspata în suflet revelarea lui Isus Cristos de pe drumul spre Damasc, în aceasta atmosfera asteapta marea chemare, de a fi apostol al neamurilor.

Trimiterea lui Saul înapoi la Damasc de catre apostoli, tinând cont si de motivele pentru care au facut-o, reprezinta o mare mângâiere pentru ce-i care, chemati fiind sa fie apostoli ai lui Cristos, din diverse motive sunt chemati sa astepte momentul propriu-zis al hirotonirii sau al trimiterii cu adevarat în misiune. Acestia trebuie sa fie constienti ca orice samânta are nevoie sa germineze un timp în tacerea si întunericul pamântului, în greutati si încercari, pâna când, într-o zi vor iesi primele mladite, apoi se va transforma într-un copac viguros, capabil sa reziste intemperiilor vremii, pasarilor si apoi folosirii lui finale.

Dialogheaza!

- Cum considerati rolul lui Barnaba în acceptarea lui Saul de catre apostoli?

- De ce era nevoie ca Barnaba sa întareasca în fata apostolilor cuvintele lui Saul?

- Se poate vorbi în cazul interventiei lui Barnaba de o interventie ca în cazul "pilelor" de astazi?

- În contextul sigurantei predicarii evangheliei, a transmiterii credintei adevarate, cum vedeti prezentarea lui Saul apostolilor si Bisericii de la Ierusalim? Are vreo legatura acest aspect cu faptul ca orice preot actioneaza doar în virtutea mandatului pe care îl are de la episcop?

- Nu este o nedreptate faptul ca, desi a avut o revelatie speciala a lui Isus Cristos pe drumul spre Damasc, apostolii l-au trimis pe Saul acasa la Tars?

- În contextul retragerii lui Saul pentru un timp la Damasc, cum vedeti rolul exercitiilor spirituale, al zilelor de reculegere, al campusurile parohiale sau al misiunilor parohiale?

Citeste!

Fap 9,26-30

Roaga-te!

Da-ne, Doamne, taria si curajul apostolului Paul. El, inspirat de lumina Duhului Sfânt a înteles ca trebuie sa mearga la Ierusalim pentru a-i fi recunoscut ministerul prin cei pe care Isus, Fiul tau îi alesese. Nu s-a descurajat când a fost primit cu raceala, nici nu s-a mândrit când a primit recunoasterea oficiala, ci cu umilinta si cu tarie a continuat vestirea cuvântului tau. Nu s-a descurajat când a fost trimis acolo unde vazuse pentru prima data lumina zilei, la Tars. Ajuta-ne sa nu ne descurajam atunci când suntem nevoiti s-o luam mereu de la început. Amin.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/cateheza.asp?paul=set1-4
Vă rugăm să respectați drepturile de autor