www.profamilia.ro /apologetica.asp?religia=2
 
 APOLOGETICA 

Religia
pr. Eugen Popa

achizitionare: 10.03.2002; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior ISTORIA RELIGIILOR

Din cele expuse pâna acum rezulta ca religia începe cu omul si numai deodata cu el îsi va sfârsi istoria.

Marx sustine însa ca reprezentarile ideologice - între care include si religia, dar nu matematica, algebra, etc. - nu au istorie, ci sunt produse si modificate de oameni dupa felul lor de gândire, determinat de conditiile materiale si economice ale unei clase sociale sau ale unui loc anumit.

Religia ar fi deci o manifestare a constiintei sociale, determinata de orânduirea sociala. Este produsul gândirii realitatii sociale în constiinta oamenilor. Ideile religioase au aparut într-o anumita faza a istoriei si vor disparea în viitor. Ele sunt legate de orânduirea sociala care a evoluat de la comuna primitiva pâna la forme superioare de orânduire, aducând cu sine si o evolutie a religiei de la politeism la monoteism. Orânduirea cea mai avansata a societatii - comunismul - bazata pe o conceptie materialist-dialectica asupra lumii, va elimina cu totul conceptiile religioase.

Deci se afirma ca:

1. Religia este legata de orânduirea sociala, ca forma a constiintei sociale, nu individuale;

2. Cu cât o orânduire este mai primitiva si religia este mai primitiva; în consecinta, monoteismul, fiind superior politeismuluilui, a aparut ulterior acestuia.

Sa analizam aceste afirmatii:

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/apologetica.asp?religia=2
Vă rugăm să respectați drepturile de autor