www.profamilia.ro /apologetica.asp?faradubii=7
 
 APOLOGETICA 

O credin?a fara dubii

Cuprinscapitolul anterior DIFERITE CREDINTE ALE MARTORILOR LUI IEHOVA

Martorii lui Iehova sunt foarte directi când este vorba despre credintele lor religioase. Religia lor, spre deosebire de mormoni, nu este una ezoterica si nu are doctrine secrete cunoscute doar de cei câtiva initiati.

Când mormonii vin la usa ta, ei nu-ti spun ca ei cred în multi zei, ca Isus si Lucifer erau "frati în spirit" si ca pielea neagra (în cazul negrilor, indienilor si hispanicilor) se presupune ca este un blestem de la Dumnezeu ca pedeapsa pentru rautatea acestora. Daca ti-ar spune aceste lucruri în fata, ai închide usa imediat. Aceste învataturi sunt pastrate pentru cei initiati. Astfel, mormonismul este o religie ezoterica (în dictionarul Webster, "ezoteric" înseamna "planuit numai pentru cei initiati sau înteles numai de acestia").

Religia Martorilor lui Iehova, pe de alta parte, este exoterica (în dictionarul Webster, "potrivit pentru a fi facut cunoscut publicului"). Ei sunt bucurosi sa-ti spuna exact ceea ce cred si fac aceasta nu doar la usa ta, ci si prin publicatiile lor. În brosura lor intitulata Martorii lui Iehova în secolul XX, de exemplu, poate fi gasita o plansa intitulata "Ce cred Martorii lui Iehova". Aceasta plansa enumera credintele si autoritatea scripturala invocata pentru acestea..

Sa examinam câteva din credinte, care sunt specifice Martorilor lui Iehova. Sa spunem mai întâi ca Martorii folosesc propria lor versiune a Bibliei, numita New World Translation (NWT), desi specialistii în greaca si ebraica o considera a fi extraordinar de slab tradusa si foarte imprecisa. Sunt multe locuri în care nu este fidela versiunilor în ebraica si greaca, în special în locurile în care textul nu ofera sprijinul adecvat pentru doctrinele specifice ale Martorilor si chiar adesea le contrazice. În plus, cei cinci membri ai comitetului de traducere pentru NWT nu au deloc calificare ca autoritati în materie de Biblie. Patru dintre ei nu au studiat niciodata limbile biblice si al cincilea a studiat greaca ne-biblica pentru o scurta perioada.

 

Cristos este Dumnezeu?

1. "Cristos este Fiul lui Dumnezeu si este inferior lui". Ca sprijin pentru aceasta pozitie sunt versetele: "Si iata, un glas din ceruri spunea: «Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am gasit multumirea»" (Mt 3,17). "Pentru ca eu am iesit si vin de la Dumnezeu" (In 8,42). "Daca m-ati iubi, v-ati bucura ca ma duc la Tatal pentru ca Tatal este mai mare decât mine" (In 14,28). "Ma urc la Tatal meu si Tatal vostru, la Dumnezeul meu si Dumnezeul vostru" (In 20,17). "Cristos este capul oricarui barbat, iar capul femeii este barbatul si capul lui Cristos este Dumnezeu" (1Cor 11,3). "Iar când toate îi vor fi supuse, atunci si el, Fiul, se va supune celui care i-a supus lui toate, pentru ca Dumnezeu sa fie totul în toti" (1Cor 15,28).

La prima vedere, aceste citate par coplesitoare. Pare într-adevar ca Cristos este inferior lui Dumnezeu Tatal într-un anumit sens. Dar Noul Testament are si versete care arata clar ca Cristos si Tatal sunt egali. De exemplu, avem Ioan 10,30: "Eu si Tatal una suntem". Sau, "Cine m-a vazut pe mine l-a vazut pe Tatal" (In 14,9). Sau "Toate câte le are Tatal sunt ale mele" (In 16,15). Sau, "Pentru aceasta, iudeii cautau mai mult ca sa-l ucida, caci nu numai ca nu tinea sâmbata, ci spunea ca Dumnezeu era Tatal sau, facându-se egal cu Dumnezeu" (In 5,18). Sau, "[Isus], fiind din fire Dumnezeu, nu a considerat un beneficiu propriu egalitatea sa cu Dumnezeu" (Fil 2,6). Acestea par sa contrazica versetele celelalte.

Cum sa întelegem toate acestea? Tinând minte ca Isus este si om, si Dumnezeu. Unele versete, precum ultimele cinci, se refera în exclusivitate la faptul ca este Dumnezeu. Altele se refera la umanitatea sa. Atât timp cât el este Dumnezeu, Isus este egal cu Tatal. Natura umana a lui Cristos, este totusi creata si este asadar inferioara Tatalui. Dar a focaliza discutia pe acest aspect al lui Cristos pâna la excluderea naturii sale divine este o mare neîntelegere a ceea ce Biblia spune despre Cristos. Celelalte versete citate de Martori, precum Matei 3,17, arata doar ca Cristos este Fiul lui Dumnezeu, nu ca este inferior (de fapt, Ioan 5,18 arata ca a fi fiul lui Dumnezeu este egal cu Dumnezeu).

 

Cristos a fost creat?

2. "Cristos a fost prima din creatiile lui Dumnezeu". Versetele citate de Martori în sprijinul aceste afirmatii includ: "El este chipul Dumnezeului nevazut, primul nascut din toata creatia" (Col 1,15). "Iar îngerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: «Asa spune cel care este Amin [Cristos], martorul credincios si vrednic de crezare, începutul creatiei lui Dumnezeu»" (Ap 3,14).

În primul dintre aceste doua versete, Martorii cred ca "primul nascut" implica succesiune si inferioritate. Dar titlul "primul nascut" se refera la locul lui Cristos ca principal si singur Fiu al lui Dumnezeu (Cf. Rom 8,29). Mai mult, prepozitia greaca tradusa "al" ("of" în engleza - n.trad.)" în acest verset poate fi tradusa si "peste" ("over" - n.trad). Astfel, Biblia în versiunea "New International Version" îl descrie pe Isus în acest verset ca "primul nascut peste ("over" - n.trad.) toata creatia" .

Cu privire la al doilea verset din Apocalips, este greu de vazut cum îi poate ajuta pe Martori în vreun mod. Spune doar ca Cristos a fost sursa creatiei. Acest lucru implica faptul ca Cristos este divin, din moment ce Dumnezeu a creat totul.

Faptul ca nu a existat nici un timp în care Fiul sa nu existe este indicat în Ioan 1,1-3: "La început era Cuvântul si Cuvântul era la Dumnezeu si Cuvântul era Dumnezeu. Acesta era la început la Dumnezeu. Toate au luat fiinta prin el si fara el nu a luat fiinta nimic din ceea ce exista". Acest pasaj arata de asemenea ca Fiul nu este o creatura, deoarece toate lucrurile create au fost facute prin el, si nici un lucru creat nu a fost facut decât prin el.

 

Iadul? Nu, nu vom merge acolo!

3. "Cei rai vor fi distrusi pe vecie" (adica nu exista iad, ci este doar o anihilare). Versetele invocate: "Plecati de la mine, blestematilor, în focul cel vesnic pregatit pentru diavol si îngerii lui!... Si vor merge acestia în chinul vesnic, iar cei drepti în viata cea vesnica" (Mt 25,41.46). (Traducerea NWT reda Matei 25,46 astfel: "And these will depart into everlasting cutting-off, but the righteous ones into everlasting life" - "Si ei vor pleca în anihilarea vesnica, iar cei drepti în viata vesnica". Acesta este unul din multele exemple în care NWT distorsioneaza textul pentru a-l adapta la credintele Martorilor). "Ei vor fi pedepsiti cu pieire vesnica, departe de fata Domnului si de gloria puterii sale" (2Tes 1,9).

Puteti vedea si singuri ca aceste versete de fapt dovedesc opusul a ceea ce învata Martorii, ele dovedesc existenta iadului. Acest lucru este întarit de Apocalips atunci când vorbeste despre cei condamnati: "Iar fumul chinului lor se ridica în vecii vecilor. Cei care se închina Fiarei si chipului ei si cei care au primit semnul numelui ei nu au tihna nici ziua nici noaptea" (Ap 14,11). Daca nu au tihna, nici ziua, nici noaptea, este evident ca ei înca experimenteaza chinul.

 

Fara transfuzii de sânge!

4. "A primi sânge în trup prin gura sau vene violeaza legile lui Dumnezeu". Martorii lui Iehova sunt poate cel mai bine cunoscuti americanilor ca oameni care nu permit ca ei sau copiii lor sa faca transfuzii de sânge. De fapt, ei merg pâna într-acolo, încât permit ca cineva drag sa moara decât sa accepte o transfuzie, deoarece ei cred ca transfuziile sunt o violare grava a legii lui Dumnezeu. Ei sprijina aceasta afirmatie cu versetele: "Numai carne cu viata ei, adica sângele ei, sa nu mâncati" (Gen 9,4). "Sa nu mâncati sângele nici unui trup; caci viata oricarui trup este sângele lui: oricine va mânca din el, va fi nimicit" (Lev 17,14). "Caci Duhul Sfânt si noi am hotarât sa nu va impunem nici o povara în afara de acestea care sunt necesare: sa va feriti de carnea jertfita idolilor, de sânge, de animale sufocate si de desfrânare" (Fap 15,28-29).

Exista câteva probleme cu interpretarea acestor versete ca sa însemne ca transfuziile sunt interzise, ca sa nu vorbim de contextul ce se refera la sângele animalelor, nu la sângele uman. Mai mult, exista o mare diferenta între a mânca sânge si a primi o transfuzie de sânge care da viata. A mânca sânge era gresit din cauza ca profana viata animalului. Dar pentru o persoana care vrea de bunavoie sa dea din sângele sau intravenos pentru a da viata cuiva nu profaneaza nimic. Într-adevar, evreii ultraortodocsi, care observau cu strictete legile kosher ale Vechiului Testament, recunosc ca transfuziile de sânge nu sunt interzise de porunca de a nu mânca sânge.

Martorii trebuie sa evite alte pasaje problematice care se refera la interdictia data de Dumnezeu de a mânca sânge, deoarece aceste pasaje includ o interdictie de a consuma grasime. Martorii nu cred ca a mânca grasime este gresit si nu vad nici o problema când cineva manânca piele de porc prajita (de exemplu, bucati de grasime de porc bine prajite) sau manânca masa la prânz o bucata de costita cu grasime. Dar opozitia lor vehementa fata de a mânca sânge, când este comparata cu faptul ca ei aproba consumul de grasime, prezinta o problema serioasa pentru ei. De ce? Pentru ca Leviticul, cartea la care se refera ei când argumenteaza interdictia de a mânca (si de a primi transfuzii de) sânge, contine, în aceleasi pasaje, interdictii de a mânca grasime.

Analizati aceste exemple: "Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii vostri, în toate locurile unde veti locui: cu nici un chip sa nu mâncati nici grasime, nici sânge" (Lev 3,17). "Domnul a vorbit lui Moise si a zis: «Vorbeste copiilor lui Israel si spune: Sa nu mâncati grasime de bou, de miel sau de capra. Grasimea unui dobitoc mort sau sfâsiat de fiara va putea sa fie întrebuintata la orice altceva, numai sa n-o mâncati. Caci cine va mânca din grasimea dobitoacelor din case se aduc Domnului jertfe mistuite de foc, va fi nimicit de poporul sau. Sa nu mâncati sânge, nici de pasare, nici de vita, în toate locurile în care veti locui. Cine va mânca vreun fel de sânge, va fi nimicit din poporul sau»" (Lev 7,22-27).

Aceste versete si altele asemanatoare sunt greu de explicat de catre Martori, dat fiind ca ei se bazeaza puternic pe interdictiile referitoare la sânge. Este total lipsit de consistenta sa afirmi ca "legea vesnica" al lui Dumnezeu împotriva consumului de sânge trebui sa fie observata, în timp ce "legea vesnica" (care apare chiar în acelasi context) împotriva consumului de grasime poate fi ignorat în siguranta! Referitor la acest subiect, ca si la multe altele, Martorii sunt foarte selectivi si trebuie sa ignore mult din Biblie pentru a face ca credintele lor ciudate sa para "biblice".

De asemenea, legile referitoare la dieta din Vechiul Testament nu se aplica la crestinii de astazi (Cf. Col 2,16-17.22) si cele date la Conciliul din Ierusalim nu au mai fost folosite din moment ce convertirile de la iudaism la crestinism nu mai erau atât de dese catre sfârsitul primului secol si Biserica devenise în principal laica. Ele nu erau doctrine imutabile, ci reguli disciplinare.

 

Fara cler!

5. "Clasa clerului si titlurile speciale sunt nepotrivite". Pentru a veni în sprijinul acestei pozitii, Martorii se refera la aceste versete: "Nu voi cauta la înfatisare, nu voi lingusi pe nimeni" (Iob 32,21). "Dar voi sa nu lasati sa vi se spun «rabbi», pentru ca unul este învatatorul vostru, iar voi toti sunteti frati. Si nici «tata» sa nu spuneti nimanui între voi pe pamânt, pentru ca unul este Tatal vostru, cel ceresc. Nici sa nu lasati sa vi se spuna «maestri», pentru ca unul este maestrul vostru: Cristos" (Mt 23,8-10). "Stiti ca cei care conduc popoarele le domina si cei mari îsi fac simtita puterea asupra lor. Între voi sa nu fie asa. Dimpotriva, cine vrea sa devina mare între voi sa fie slujitorul vostru si cine vrea sa fie primul între voi sa fie slujitorul vostru" (Mt 20,25-27).

Aceste versete arata clar ca Domnul nostru a spus ca nu ar trebui sa dam credit unui om pentru ceea ce ne vine de la Dumnezeu Tatal si ca ucenicii sai ar trebui sa vrea sa-l slujeasca. Dar mesaul lui Isus n-ar trebui sa fie înteles într-un mod strict literal. Daca Matei 23,9 ar fi considerat literal, ar fi cam dificil sa gasesti un titlu pentru barbatul care s-a casatorit cu mama ta.

Mai mult, scriind sub inspiratia Duhului Sfânt, Paul s-a numit pe sine parintele bisericii pe care a fondat-o în Corint: "Caci chiar daca ati avea zeci de mii de învatatori în Cristos, nu aveti mai multi parinti: eu v-am nascut în Cristos Isus prin evanghelie" (1Cor 4,15). De asemenea, el s-a referit, sub inspiratie divina, la Timotei numindu-l "fiul meu" (1Tim 1,18, 2Tim 2,1), dar daca el putea sa-l numeasca pe Timotei "fiul meu", atunci Timotei putea sa-l numeasca pe el "tatal meu", atâta timp cât el nu confunda paternitatea lui Paul cu paternitatea lui Dumnezeu (Mt 23,9).

Martorii ignora de asemenea învatatura Scripturii cu privire la autoritatea conducatorilor Bisericii si cinstea corespunzatoare care le este datorata în baza oficiului lor: "Va rugam, fratilor, sa-i respectati pe cei care se ostenesc între voi, pe cei care va conduc în Domnul si va îndeamna. Sa-i cinstiti mult cu dragoste pentru lucrarea lor..." (1Tes 5,12-13), "Prezbiterii care conduc bine sa fie învredniciti cu o cinste îndoita..." (1Tim 5,17) si "Aveti încredere în conducatorii vostri si fiti supusi lor, pentru ca ei, care vegheaza asupra sufletelor voastre ca si cum ar trebui sa dea cont, sa faca aceasta cu bucurie, si nu suspinând. Altfel nu va fi de folos" (Evr 13,17).

 

În concluzie, sa întelegeti ca modul în care Martorii folosesc Biblia implica în principal doua mari probleme. Întâi, ei citeaza pasaje scoase din context, evidentiind doar acele versete care par sa sustina credintele lor, în timp ce le ignora pe altele care contrazic acele credinte. Apoi, versiunea lor a traducerii Bibliei, numita NWT (New World Translation), adesea distorsioneaza textul ca sa vina în sprijinul credintelor lor. Fiti atenti, atunci când Martorii vin la usa voastra!

Sursa: Catholic.com, republicat cu acordul sursei
Traducerea si adaptare în limba româna: Ovidiu Bisog

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/apologetica.asp?faradubii=7
Vă rugăm să respectați drepturile de autor