www.profamilia.ro /apologetica.asp?biblia=7
 
 APOLOGETICA 

Biblia raspunde
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 21.04.2004; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

7. PRIMUL NASCUT

Obiectie: Prin faptul ca Evanghelistii numesc pe Isus "întâiul nascut" se întelege ca Preacurata a mai avut si alti fii: "Si nu a cunoscut-o pe ea pâna ce a nascut pe fiul ei cel întâi nascut" (Matei 1,25); "Si a nascut pe fiul sau cel întâi nascut" (Luca 2,7); "Si când aduce pe cel întâi nascut în lume zice..." (Ev. 1,6).

Raspuns: Cei care nu au studii biblice se pot lasa usor înselati. La evrei, baiatul care era mai întâi nascut de mama sa, purta numele de întâi nascut. Citim aceasta la Iesire: "Sa-mi sfintesti pe tot întâiul nascut, pe tot ce se naste întâi la fiii lui Israel..." (Iesire 13,2); "Atunci sa osebesti Domnului pe tot cel de parte barbateasca, de la oameni, care se naste mai întâi..." (Iesire 13,12); "Tot întâiul nascut de parte barbateasca este al Meu" (Iesire 34,19), iar în continuare: "Toti întâii nascuti din fiii tai sa-i rascumperi si nimeni sa nu se înfatiseze înaintea mea cu mâna goala" (Iesire 34,20).

Cei nascuti dupa una sau mai multe surori, nu erau întâi nascuti. Dar daca era unic fiu la parinti, era numit "întâi nascut", cu toate ca nu mai erau alti copii nascuti dupa el. Citim la Profetul Zaharia: "Vor tine doliu dupa el, cum plâng pe singurul copil, cum plângi pe primul tau nascut" (Zaharia 12,10). Astfel, în familiile în care se nasteau mai întâi fete, sau primul nascut baiat a murit, nu mai erau întâi nascuti.

Primul nascut însemna ca are demnitate preoteasca si a fost rascumparat prin Leviti. Acestia tineau locul întâilor nascuti înaintea lui Dumnezeu. Drepturile si îndatoririle primilor nascuti erau acestea: "La împartirea averii sale, sa cunoasca de întâi nascut pe fiul celei neiubite si sa-i dea acestuia parte îndoita din toate câte va avea, ca acesta este pârga puterii lui si al lui este dreptul de întâi nascut" (Deut. 21,15-17); "Si a grait Domnul cu Moise si a zis: Iata Eu am luat din fiii lui Israel pe Leviti în locul tuturor întâilor nascuti, în locul tuturor ce se nasc întâi în Israel... Levitii sa fie ai mei, caci toti întâi nascutii sunt ai mei. în ziua când am lovit pe toti întâii nascuti în pamântul Egiptului, atunci mi-am sfintit pe toti întâi nascutii lui Israel, de la om pâna la dobitoc " (Num. 3,11-13).

Se vede din acest text ca Dumnezeu le-a dat o demnitate preoteasca celor întâi nascuti. Totodata, aveau si putere de parinte asupra fratilor mai mici: "Auzind, însa, aceasta Ruben (cel mai mare din fiii lui Iacob) a voit sa-l scape din mâinile lor, zicând: Sa nu-i ridicam viata. Apoi Ruben a adaugat: Sa nu varsati sânge!... Când, însa, s-a întors Ruben la put si n-a vazut pe Iosif în put, si-a rupt hainele si a zis fratilor sai: Baiatul nu este, încotro sa apuc eu acum?" (Facere 37,21,22,30).

"Atunci, raspunzând, Ruben a zis: Nu v-am spus eu atunci sa nu faceti nedreptate baiatului? Voi nu m-ati ascultat; iata sângele lui cere razbunare" (Facere 42, 22-37); "Si s-au asezat ei înaintea lui, cel întâi nascut, dupa dreptul lui de întâi nascut si pâna la cel mai tânar..." (Facere 43,33); "Hosa, unul din fiii lui Merari, a avut fii pe Simri, capetenie, desi n-a fost întâiul nascut, dar tatal sau l-a pus capetenie" (I Cro. 26,10); deci, tot fiul care era primul nascut, avea demnitatea de întâi nascut chiar daca era singur la parinti.

Noi stim ca Isus Cristos, ca Fiu al lui Dumnezeu, a doua persoana dumnezeiasca, era unic. Totusi, Sf. Pavel îl numeste: "El este chipul Dumnezeului celui nevazut, cel întâi nascut din toata zidirea" (Col. 1,15); "... si i-a hotarât sa fie asemenea chipului Fiului Sau, ca El sa fie întâi nascut între multi frati" (Rom. 8,29); "Si de la Isus Cristos, Martorul cel credincios, Cel întâi nascut din morti..." (Apocalips 1,5).

Dupa cum Fiul lui Dumnezeu (Cuvântul) se numeste întâi nascut, desi este unic, asa si Isus Cristos, Fiul Mariei, se numeste întâi nascut, fara sa fi avut alti frati.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/apologetica.asp?biblia=7
Vă rugăm să respectați drepturile de autor