www.profamilia.ro /apologetica.asp?biblia=12
 
 APOLOGETICA 

Biblia raspunde
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 21.04.2004; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

12. POCAINTA

Întelesul cuvântului "pocainta" nu este sa te faci pocait, adica sectar, ci sa-ti para rau în suflet ca ai pacatuit si, prin aceasta, L-ai suparat pe Dumnezeu, si sa-ti propui ca nu vei mai pacatui. În limba ebraica, pocainta se numea noham, subah. În greceste, în traducerea Sfintei Scripturi numita LXXII, Septuaginta, se numeste "metanoia", iar în traducerea Bibliei facuta de Sf. Ieronim, numita Vulgata, i se zice "paenitentia".

Lasam chemarile la pocainta din Vechiul Testament si sa vedem semnificatia acestui cuvânt în Noul Testament. Sf. Ioan Botezatorul predica botezul pocaintei: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat Împaratia cerurilor" (Matei 3,2); "Ioan era în pustie vestind botezul pocaintei spre iertarea pacatelor" (Marcu 1,4); "El a venit în tot tinutul Iordanului, predicând botezul pocaintei întru iertarea pacatelor" (Luca 3,3).

Si Isus Cristos predica pocainta, adica întoarcerea sufletelor la Dumnezeu: "De atunci a început Isus a predica si a zice: «Pocaiti-va, ca s-a apropiat împaratia cerurilor.»" (Matei 4,17); "Iar dupa ce Ioan a fost prins, Isus a venit în Galileea vestind Evanghelia împaratiei lui Dumnezeu: « Pentru ca a venit vremea si s-a apropiat împaratia lui Dumnezeu, pocaiti-va si credeti în Evanghelie. »" (Marcu 1,14-15); "N-am venit sa chem pe cei drepti la pocainta, ci pe cei pacatosi!" (Luca 5,32); "De-ti va gresi fratele tau, dojeneste-l si, daca se va pocai, iarta-l. Si chiar daca îti va gresi de sapte ori într-o zi, si de sapte ori se va întoarce catre tine zicând:«Ma caiesc.», iarta-l" (Luca 17,3-4); "Zic voua: ca, tot asa, va fi mai mare bucurie în cer pentru un pacatos care se pocaieste, decât pentru nouazeci si noua de drepti care n-au nevoie de pocainta" (Luca 15,7).

Isus mai da exemplu de pocainta în Pilda vamesului si a fariseului, prin umilinta si sentimentul de cainta al vamesului: "Iar vamesul... îsi batea pieptul zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului!" (Luca 18,9-14). În acelasi timp, Isus trimite pe Ucenici în lume sa predice pocainta: "Sa se propovaduiasca, în numele Lui, pocainta si iertarea pacatelor la toate neamurile" (Luca 24,27).

Conditiile penitentei sunt cuprinse în cartea Eclesiasticului din Vechiul Testament: "Întoarce-te la Domnul si paraseste-ti pacatele, / Roaga-te în fata Lui si împutineaza-ti greselile, / Vino la Cel Preaînalt, / Întoarce-te de la nedreptate si uraste tot ce este stricaciune" (Eclesiast 17,20).

Pentru a ajuta sufletele la o întoarcere sincera si la o usurare a constiintei, Mântuitorul a întemeiat Sacramentul (Taina) spovedaniei.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/apologetica.asp?biblia=12
Vă rugăm să respectați drepturile de autor