pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Vineri (7 aprilie 2006): "Sunt Fiul lui Dumnezeu"

 

Evanghelia: Ioan 10,31-42

În timpul acela, iudeii, pentru a doua oară, au luat pietre ca să-l ucidă pe Isus. Dar Isus le-a zis: "V-am arătat multe lucruri bune, care vin de la Tatăl meu; pentru care din ele aruncați cu pietre în mine?" Iudeii i-au răspuns: "Nu pentru vreo faptă bună aruncăm noi cu pietre în tine, ci pentru blasfemie și pentru că tu, fiind un simplu om, te pretinzi Dumnezeu". Isus le-a răspuns: "Nu este scris în Legea voastră: «Eu am zis: sunteți dumnezei?» Dacă Legea îi numește dumnezei pe aceia cărora le-a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate fi desființată -, aceluia pe care Tatăl l-a sfințit și l-a trimis în lume voi îi ziceți: "Spui blasfemii" pentru că am zis: "Sunt Fiul lui Dumnezeu?". Dacă nu săvârșesc faptele Tatălui meu să nu mă credeți. Dar dacă le săvârșesc, chiar dacă nu mă credeți pe mine, credeți în aceste fapte, ca să ajungeți să cunoașteți și să înțelegeți că Tatăl este în mine și eu sunt în Tatăl". La auzul acestor cuvinte, căutau iarăși să-l prindă; dar le-a scăpat din mâini. Isus s-a dus iarăși dincolo de Iordan în locul unde botezase Ioan la început și a rămas acolo. Mulți veneau la el și ziceau: "Ioan n-a făcut nici o minune; dar tot ce a spus Ioan despre omul acesta, era adevărat". Și mulți au crezut în el.

 

Vechiul Testament: Ieremia 20,10-13

Eu, Ieremia, am auzit amenințările poporului: "Învinuiți-l, strigă ei; haideți să-l învinuim pe acest om care vede teroare pretutindeni!" Chiar prietenii mei pândesc să vadă dacă mă clatin și zic: "Poate că se va lăsa prins, vom pune mâna pe el, și ne vom răzbuna pe el". Dar Domnul este cu mine, ca un luptător puternic; de aceea prigonitorii mei se vor poticni și nu vor birui. Înfrângerea lor îi va acoperi de rușine; o veșnică rușine care nu se va uita! Și acum, Doamne, Dumnezeul oștirilor, care judeci cu dreptate, care pătrunzi rărunchii și inimile, fă-mă să văd răzbunarea ta împotriva lor! Căci ție ți-am încredințat cauza mea. Cântați Domnului, lăudați-l pe Domnul! Căci el eliberează sufletul slujitorului său sărman din mâna celor răi.

 

Meditație: Este viața noastră consacrată lui Dumnezeu? Sensul scripturistic al consacrării este a sfinți pentru Dumnezeu - a fi oferit ca o ofrandă și o jertfă de bunăvoie pentru Dumnezeu. Isus s-a făcut pe sine o jertfă pentru păcatele noastre, pentru a ne răscumpăra din condamnarea și sclavia păcatului. El a vorbit despre faptul că Tatăl Său l-a consacrat pentru această misiune de mântuire. De ce liderii religioși erau atât de supărați pe Isus încât au dorit să îl omoare? L-au acuzat de blasfemie pentru a afirmat că este Fiul lui Dumnezeu. Isus a mai afirmat ceva în răspunsul Său: El a fost consacrat de Tatăl pentru o însărcinare specială și a fost trimis în lume pentru a îndeplini misiunea Tatălui Său. Isus i-a provocat pe potrivnicii Lui să accepte faptele Sale dacă nu puteau să accepte cuvintele Sale. Putem argumenta prin cuvinte, dar faptele sunt dincolo de orice discuție. Isus este învățătorul perfect pentru faptul că nu își fundamentează afirmațiile pe ceea ce spune, ci pe ceea ce face. Cuvântul lui Dumnezeu este viață și putere pentru cei care cred. Isus ne arată cum să pășim pe calea adevărului și a sfințeniei. Și ne unge cu puterea Sa pentru ca să trăim Evanghelia cu bucurie și pentru ca să fim martorii Săi în lume. Împlinim cuvântul lui Dumnezeu, sau doar îl ascultăm și îl uităm?

"Scrie, Doamne, în inima mea lecția cuvântului Tău sfânt, și fă să împlinesc cuvântul Tău, nu doar să îl ascult și apoi să îl uit."

 

Psalmul responsorial

Ps 17,2-3a.3bc-4.5-6.7 (R.: cf. 7)

R.: Strig către tine, Doamne, în necazul meu.

Te iubesc, Doamne, tăria mea.
Doamne, tu ești stânca și cetatea mea,
tu ești eliberatorul meu. R.

Dumnezeule, tu ești stânca mea, adăpostul meu,
scutul meu, tăria care mă salvează, apărarea mea.
Îl chem pe Domnul, cel prealăudat
și sunt eliberat din mâna dușmanilor mei. R.

Mă înconjuraseră legăturile morții
și mă îngroziseră râurile pieirii;
mă înfășuraseră lanțurile infernului
și mă prinseră lațurile morții. R.

Dar, în strâmtorarea mea, l-am chemat pe Domnul
și am strigat către Dumnezeul meu;
din lăcașul lui el mi-a auzit glasul
și strigătul meu a ajuns până la urechea lui. R.

© 2006 Don Schwager
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire