pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Duminică (2 aprilie 2006): "Dacă bobul de grâu moare, aduce mult rod"

 

Evanghelia: Ioan 12,20-33

În timpul acela, unii dintre grecii veniți la Ierusalim, să se închine de sărbătoarea Paștelui, s-au apropiat de Filip, care era din Betsaida Galileii, și l-au rugat, zicându-i: "Domnule, am vrea să-l vedem pe Isus". Filip s-a dus și i-a spus lui Andrei; apoi Andrei și Filip i-au spus lui Isus. Isus le-a zis: "A sosit ceasul ca să fie preamărit Fiul Omului. Adevăr, adevăr vă spun că, dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce mult rod. Cine-și iubește viața o va pierde, iar cine-și urăște viața în lumea aceasta o va păstra pentru viața veșnică. Dacă-mi slujește cineva, să mă urmeze pe mine, și unde sunt eu, acolo va fi și slujitorul meu. Dacă-mi slujește cineva, Tatăl meu îl va cinsti. Acum sufletul meu este tulburat. Dar ce să zic, «Tată, scapă-mă de ceasul acesta?» Nicidecum! Căci tocmai de aceea am ajuns la ceasul acesta. Tată, preamărește numele tău!" Atunci din cer s-a auzit un glas: "L-am preamărit și încă îl voi preamări". Mulțimea care stătea acolo și care auzise glasul zicea că a fost un tunet. Alții ziceau: "Un înger i-a vorbit". Isus a zis: "Nu pentru mine s-a auzit glasul acesta, ci pentru voi. Acum are loc judecata lumii acesteia, acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară. Iar eu, după ce voi fi înălțat de la pământ îi voi atrage la mine pe toți oamenii". Vorbind astfel, arăta de ce fel de moarte avea să moară.

 

Vechiul Testament: Ieremia 31,31-34

Domnul spune: "Iată, vin zile când voi încheia cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda un legământ nou. Nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinții lor, în ziua în care i-am luat de mână ca să-i scot din țara Egiptului, legământ pe care ei l-au călcat, iar eu i-am făcut să simtă că sunt stăpânul lor. Dar iată legământul pe care îl voi încheia cu casa lui Israel după zilele acelea, zice Domnul: «Voi pune legea mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul meu. Nici unul nu va mai învăța pe aproapele sau pe fratele său, zicând: «Învață să-l cunoști pe Domnul!» căci toți mă vor cunoaște, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul; eu le voi ierta nelegiuirea și nu-mi voi mai aduce aminte de păcatul lor»".

 

Meditație: Cum poate moartea să conducă la viață și înfrângerea la slavă? Isus a descris apropiata sa moarte pe cruce ca fiind ceasul preamăririi Sale (cf. Ioan 12,23) în care El va fi "înălțat de la pământ" și va atrage la sine "pe toți oamenii" (Ioan 12,32). Isus a văzut moartea Sa pe cruce ca victoria asupra puterilor păcatului și întunericului. Isus a exemplificat cu "bobul de grâu" pentru a arăta cum acționează acest principiu în împărăția lui Dumnezeu. Semințele în sine nu pot produce o nouă viață. Ele trebuie să fie semănate în pământ înainte ca să poată crește și produce roade. Care este analogia spirituală pe care o face Isus? Este pur și simplu o referire voalată la iminenta lui moarte pe cruce și înviere? Sau se gândește Isus la un alt fel de "moarte și renaștere" pentru discipolii Săi? Isus, fără îndoială, se gândea la ambele sensuri. Ascultarea lui Isus și moartea pe cruce au obținut pentru noi libertatea și noua viață în Duhul Sfânt. Crucea lui ne eliberează de tirania păcatului și a morții și ne arată calea iubirii perfecte.

Dacă dorim să trăim noua viață pe care Isus ne-o oferă, atunci învelișul exterior al naturii noastre vechi, căzute, trebuie să fie spart și lăsat să moară. În Botez, vechea noastră natură înrobită de păcat este îngropată cu Cristos și înviem ca o "nouă creație" în Cristos. Acest proces al morții "vechiului eu decăzut" este atât un eveniment unic, precum Botezul, cât și un ciclu zilnic, continuu, în care Dumnezeu ne îngroapă tot mai profund în moartea lui Isus față de păcat pentru ca să putem învia și aduce roade pentru Dumnezeu. Există aici un mare paradox. Moartea conduce la viață. Când "murim" față de noi înșine, "înviem" la o nouă viață în Isus Cristos.

Ce înseamnă să "mori" față de tine însuți? Cu siguranță înseamnă că ceea ce este contrar voinței lui Dumnezeu trebuie să fie "răstignit" sau "omorât". Dumnezeu ne dă harul pentru a spune "da" voinței Sale și pentru a respinge orice este contrar planului Său de iubire pentru viețile noastre. Isus a promis de asemenea că vom aduce "roade" multe pentru El, dacă alegem să renunțăm la noi înșine de dragul Lui. Isus a folosit un limbaj puternic pentru a descrie renunțarea de sine la care se gândea pentru discipolii Săi. Ce a dorit să spună prin aceea că trebuie să ne urâm pe noi înșine? Expresia a urî ceva înseamnă adesea a prefera mai puțin. Isus spune că nimic nu trebuie să stea în calea preferinței noastre pentru El și pentru voința Tatălui nostru ceresc. Speranța noastră nu își are temelia pe pământ, ci este legată de cer. Sf. Paul ne amintește că "se seamănă în putrezire și se învie în neputrezire" (1Corinteni 15,42). Aveți speranță în Domnul și urmați cu bucurie calea pe care El a ales-o pentru voi?

"Doamne, fă-mă să fiu grâul semănat în pământ, pentru a fi recoltat pentru tine. Doresc să merg oriunde mă conduci Tu. Dă-mi o nouă speranță și bucurie în a te sluji în toate zilele vieții mele."

 

Psalmul 50,3-4.12-13.14-15 (R.: 12a)

R.: Zidește în mine, Dumnezeule, o inimă curată.

Ai milă de mine, Dumnezeule, după marea ta bunătate,
și după mulțimea îndurărilor tale șterge fărădelegea mea.
Spală-mă cu desăvârșire de nelegiuirea mea
și curăță-mă de păcatul meu. R.

Zidește în mine o inimă curată, Dumnezeule,
și un duh drept înnoiește înăuntrul meu.
Nu mă alunga din fața ta
și Duhul tău sfânt nu-l lua de la mine. R.

Dă-mi iarăși bucuria mântuirii tale
și întărește-mă cu duh binevoitor.
Atunci voi învăța pe cei păcătoși căile tale
și cei rătăciți se vor întoarce la tine. R.

© 2006 Don Schwager
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire