pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Sâmbătă (1 aprilie 2006): Reacția la cuvintele lui Isus

 

Evanghelia: Ioan 7,40-53

În timpul acela, unii din mulțime, când au auzit cuvintele lui Isus, ziceau: "Acesta este cu adevărat profetul". Alții ziceau. "Acesta este Mesia!" Dar alții se întrebau: "Cum, oare Mesia poate veni din Galileea? Oare nu zice Scriptura că Mesia trebuie să vină din seminția lui David și din satul Betleem, de unde era David?" Astfel părerile mulțimii, cu privire la el, erau împărțite, ba unii din ei voiau chiar să-l aresteze, dar nimeni n-a pus mâna pe el. Văzând că cei trimiși să-l aresteze s-au întors, mai marii preoților și fariseii i-au întrebat. "De ce nu l-ați adus?" Trimișii au răspuns: "Nici un om n-a vorbit vreodată, ca omul acesta!" Fariseii le-au zis: "Nu cumva v-ați lăsat și voi prinși în rătăcire? A crezut în el măcar vreunul din mai marii noștri sau din farisei? Crede doar gloata aceasta, care nu cunoaște Legea; dar aceștia sunt niște blestemați!" Nicodim, unul dintre ei, care venise noaptea la Isus, le-a zis: "Oare Legea noastră osândește pe vreun om înainte de a-l asculta și de a ști ce a făcut?" Ei i-au răspuns: "Nu cumva ești și tu din Galileea? Cercetează bine Scripturile și vei vedea că din Galileea nu s-a ridicat niciodată vreun profet". Apoi fiecare s-a întors acasă.

 

Vechiul Testament: Ieremia 11,18-20

Ieremia se ruga astfel lui Dumnezeu: "Tu, Doamne, mi-ai dat de știre și astfel am ajuns să știu; atunci tu mi-ai dezvăluit uneltirile lor. Dar eu eram ca un miel blând, pe care-l duci la înjunghiere și nu știam planurile rele pe care le urzeau ei împotriva mea. Ei ziceau: «Să smulgem pomul din rădăcină, să-l stârpim din mijlocul celor ce trăiesc pe pământ, ca să nu i se mai pomenească numele». O, Doamne, Dumnezeul oștirilor, tu ești un judecător drept, care pătrunzi cu privirea rărunchii și inimile: fă-mă să văd răzbunarea ta asupra lor, căci ție îți încredințez cauza mea".

 

Meditație: Cine este Isus pentru noi? Suntem gata să îi dăm întreaga noastră ascultare? Nimeni nu poate rămâne indiferent mult timp în fața lui Isus și a mesajului Său. A cauzat dezbinare pentru mulți din Israel. Unii au crezut că este un profet, alții că este Mesia, iar alții că nu este nici una nici alta. Reacția soldaților a fost surprinzătoare. Ei au mers să îl aresteze și s-au întors cu mâna goală pentru că nu auziseră niciodată pe cineva să vorbească asemenea lui. Reacția mai marilor preoților și a fariseilor a fost de dispreț. Reacția lui Nicodim a fost timidă. Inima lui i-a spus să îl apere pe Isus, dar mintea i-a spus să nu își asume acest risc.

Se va întâmpla adesea să trebuiască să îl apărăm pe Cristos și Evanghelia. A fi de partea lui Isus poate să facă să fim luați în derâdere. Poate de asemenea să aducă nedreptăți, sacrificii sau suferințe. Există în mod fundamental două opțiuni între care trebuie să alegem: a avea viețile alimentate de iubirea altruistă a lui Dumnezeu pentru ceilalți sau de propria noastră iubire centrată pe sine și de dorințele noastre egoiste, a fi fideli legilor înțelepte ale lui Dumnezeu, ale Împărăției sale, sau standardelor unei împărății lumești opuse lui Dumnezeu, a-l sluji pe Isus Învățătorul nostru sau a fi sclavi ai păcatului și ai Satanei. Sunteți gata să îi luați apărarea lui Isus și să îi arătați cinste și fidelitate oricât v-ar costa aceasta?

"Doamne, Evanghelia ta aduce bucurie și libertate. Ajută-mă să îți fiu fidel întotdeauna, chiar dacă aceasta mi-ar aduce cruce pe pământ, pentru ca să pot împărtăși coroana ta în veșnicie".

 

Psalmul 7,2-3.9bc-10.11-12 (R.: 2a)

R.: Doamne Dumnezeul meu, tu ești speranța mea.

Doamne Dumnezeule, la tine îmi caut salvarea.
Scapă-mă, mântuiește-mă de toți prigonitorii mei;
ca să nu mă sfâșie aceste fiare și să mă rupă,
fără ca cineva să-mi poată sări în ajutor. R.

Judecă-mă, Doamne, după dreptatea și nevinovăția mea.
Pune odată capăt răutății păcătoșilor
și întărește-l pe cel drept,
tu care pătrunzi cu privirea inimile și rărunchii,
Dumnezeule preadrept. R.

Scutul meu este Dumnezeu.
El îi mântuiește pe cei cu inima curată.
Dumnezeu este un judecător drept,
dar în orice zi se poate aprinde mânia lui. R.

© 2006 Don Schwager
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire