pregateste pagina pentru tiparire

































 
 MEDITAȚII 

Meditații zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Luni (13 martie 2006): "Nu judecați; nu osândiți"

 

Evanghelie: Luca 6,36-38

Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv. Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați. Dați și se va da. Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată și cu vârf, căci cu ce măsură veți măsura, cu aceeași vi se va măsura.

 

Vechiul Testament: Daniel 9,4-10

Și m-am rugat Domnului Dumnezeu și m-am mărturisit și am zis: "O, Doamne, Dumnezeule cel mare și minunat, Care păzești legământul și îndrumarea pentru cei ce Te iubesc pe Tine și iau aminte la poruncile Tale! Păcătuit-am, fărădelege am făcut, ca și cei nelegiuiți ne-am purtat, răsculatu-ne-am și ne-am depărtat de la poruncile și de la legile Tale. Și nu am ascultat de slujitorii Tăi prooroci, care ne-au grăit în numele Tău: către regii noștri, către mai-marii noștri, părinților noștri și la tot poporul țării. A Ta este, Doamne, dreptatea, iar a noastră rușinarea fețelor noastre, precum se arată astăzi oamenilor din Iuda și locuitorilor din Ierusalim și la tot Israelul, cei de aproape și cei de departe, în toate țările în care Tu i-ai izgonit din pricina fărădelegilor ce le-au săvârșit împotriva Ta. Doamne Dumnezeule, a noastră este rușinarea fețelor, a regilor noștri, a mai-marilor noștri și a părinților noștri, căci noi am păcătuit ție; A Domnului Dumnezeului nostru este milostivirea și îndurarea. Răzvrătitu-ne-am împotriva Lui. Și nu am ascultat de glasul Domnului Dumnezeului nostru ca să umblăm în legea Lui, pe care ne-a dat-o nouă prin mâna slujitorilor Săi profeți.

 

Meditație: Vă rugați pentru milă și compasiune? Daniel s-a rușinat înaintea lui Dumnezeu din cauza necredinței poporului său. Aceasta nu l-a oprit însă de la a cere milă și iertare. Când ne confruntăm cu condiția noastră de păcătoși și cu slăbiciunile noastre experimentăm rușinea. Aceasta ne poate conduce adesea fie la a renunța la mândrie și la prefăcătorie, fie la a ne pierde inhibițiile și a cădea în tot felul de păcate rușinoase! Dacă suntem absolut onești și umili în fața lui Dumnezeu, vom admite păcatele noastre și vom cere mila Sa. Cunoașteți bucuria și libertatea pocăinței și a iertării?

Dumnezeu caută cel mai mare bine al nostru și ne învață să căutăm și noi cel mai mare bine al celorlalți, chiar și al acelora care ne urăsc și ne fac rău. Iubirea noastră pentru ceilalți, chiar și față de aceia care sunt nerecunoscători și egoiști în relația cu noi, trebuie să fie marcată de aceeași bunătate și milostivire pe care Dumnezeu a arătat-o față de noi. Este mai ușor să arătăm bunătate și milă atunci când ne putem aștepta să avem de câștigat făcând acest lucru. Ce greu este însă atunci când nu putem aștepta nimic în schimb. Rugăciunea noastră pentru aceia care ne fac rău nu doar distruge puterea răzbunării, ci și eliberează puterea iubirii de a face bine în fața răului. Cum putem să îi iubim pe aceia care sunt rău-voitori față de noi? Cu Dumnezeu toate sunt posibile. El dă putere și har acelora care cred și acceptă darul Duhului Sfânt. Iubirea Lui cucerește totul, chiar și rănile, temerile, prejudecățile și necazurile noastre. Numai crucea lui Isus Cristos ne poate elibera de tirania ranchiunei, a urii, a răzbunării și a resentimentelor și ne poate da curajul de a răsplăti răul cu bine. O astfel de iubire are puterea de a vindeca și de a salva de la distrugere. Cunoașteți puterea iubirii și a milostivirii răscumpărătoare a lui Cristos?

"Doamne, iubirea ta aduce libertate și iertare. Umple-mă cu Duhul Tău cel Sfânt și eliberează-mi inima pentru ca nimic să nu mă facă să îmi pierd răbdarea, pacea și bucuria, și nici să nu mă facă să mă înverșunez față de alții".

 

Psalmul 78,8-14
Să nu pomenești fărădelegile noastre cele de demult; degrabă să ne întâmpine pe noi îndurările Tale, că am sărăcit foarte.
Ajută-ne nouă, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, pentru slava numelui Tău; Doamne, izbăvește-ne pe noi și curățește păcatele noastre pentru numele Tău.
Ca nu cumva să zică neamurile: "Unde este Dumnezeul lor?" Să se cunoască între neamuri, înaintea ochilor noștri,
Răzbunarea sângelui vărsat, al robilor Tăi; să intre înaintea Ta suspinul celor ferecați.
După măreția brațului Tău, păzește pe fiii celor omorâți.
Răsplătește vecinilor noștri de șapte ori, în sânul lor, ocara lor cu care Te-au ocărât pe Tine, Doamne.
Iar noi, poporul Tău și oile pășunii Tale, mărturisi-ne-vom ție, în veac, din neam în neam vom vesti lauda Ta.

© 2006 Don Schwager
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire