pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la misterele Rozariului
achizitionare: 04.10.2004

Inapoi la cuprins Misterele de durere

Isus își duce crucea

Meditând acest mister al Rozariului împreună cu Maria, conștientizez că sunt în prezența lui Isus Cristos cel Înviat... Încerc să trezesc în mine dorul de a fi cu El... Să fiu cu Isus cel ce poartă crucea pentru mine. Încerc să mi-l imaginez pe acest om deosebit în fața ochilor mei... Un om gata să fie umilit, să poarte crucea, să-și dea viața din toată inima... "Nimeni nu are o iubire mai mare de cel care își dă viața pentru prietenii săi..." (Ioan 15,13). Într-o rugăciune spontană, îi mulțumesc lui Isus pentru jertfa asumată pentru mine, pentru întreaga omenire... și cer puterea de a putea duce crucea de fiecare zi împreună cu El.

Cea mai importantă și deosebită taină a vieții și a credinței noastre creștine este misterul pascal. Creștinii sunt chemați de Isus să participe conștient la opera mântuirii în misterul pascal: să accepte împreună cu El crucea de fiecare zi, suferința și moartea - pentru răscumpărarea lumii, pentru binele semenilor.

"Dacă vrea cineva să mă urmeze... să-și ia crucea zi de zi și să mă însoțească" - spune Isus (Luca 9,29). Poate că lumea din jurul meu nu prea vrea să ia în serios aceste cuvinte ale Mântuitorului. Mulți semeni ai noștri așteaptă de la Dumnezeu o viață plină de bucurii imense, o viață cotidiană fără probleme, fără suferințe.

Noi, creștinii, suntem conștienți de faptul că din momentul în care Isus și-a luat lemnul crucii și și-a dat viața pentru noi, toate durerile, toate suferințele noastre au un sens, că toți suntem părtași la misterul crucii, dar și la cel al învierii.

Isus este prezent în fiecare durere. Dacă în mod liber îmi asum crucea mea personală, prin Duhul Sfânt care umple viața mea, toate suferințele devin o forță purificatoare pentru o uniune mai adâncă cu Dumnezeu, pentru o participare mai eficientă la opera mântuirii.

Astfel devine viață cuvântul lui Isus: "Cine-și pierde viața pentru mine, o va afla" (Matei 10,39). Dar tocmai pentru aceasta "acela va primi de o sută de ori mai mult aici pe pământ și viața veșnică" (Matei 19,29).

În acest fel îi conduce Isus pe cei care-L urmează la o viață umană împlinită. Pentru că le dă putere ca, și cu prețul suferințelor, să stăruie în adevăr și iubire.

pr. Szenegeto Istvan, Târgu Mureș
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire