pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul XV

RÎNDUIALA ȘI ROSTUL LUCRURILOR
CARE NE ADUC PLĂCERE

1. Fiul meu, fii gata să spui, orice s-ar întîmpla: Doamne dacă Tu vrei, așa să fie. Dacă-i spre cinstea ta, Doamne, pentru numele tău, fie și asta. Dacă Tu, Doamne, știi că-i spre binele și spre folosul meu, dă-mi ceea ce trebuie și fă să mă pot sluji de această împrejurare, spre slava ta. În schimb, dacă știi că lucrul acesta mi-ar aduce vătămare, sau că ar dăuna sănătății sufletului meu, îndepărtează dorința de la mine. Într-adevăr, nu orice dorință vine de la Duhul Sfînt, chiar și dacă, în ochii omului, pare dreaptă și sfîntă. Căci este greu să știi fără greș dacă duhul cel bun, sau, dimpotrivă, cel rău, te îmboldește să dorești una sau alta, după cum nu poți ști nici dacă dorința vine de la tine sau din altă parte. Mulți, într-adevăr, s-au ales în cele din urmă cu amăgirea, deși la început păreau însuflețiți, în dorințele lor, de duhul cel bun.

2. Iată de ce orice dorință ivită în minte se cuvine întotdeauna lămurită și cercetată cu teama lui Dumnezeu în suflet și cu o inimă smerită; mai presus de orice, totul trebuie să-mi fie încredințat în duhul lepădării de sine, cu următoarele cuvinte: "Doamne, tu știi cum e mai bine; facă-se voia ta, fie așa, fie altminteri, după cum dorești Tu. Dă-mi ce vrei, cît vrei și cînd vrei. Fă cu mine cum știi că-i mai bine și după cum îți place ție mai mult, după cum e mai potrivit cu cinstea ta preaînaltă. Așează-mă unde poftești, și fă cu mine tot ceea ce voiești. Sînt în mîinile tale, întoarce-mă cum vrei, du-mă și adu-mă de unde vrei. Iată, sluga ta e gata pentru orice: căci nu doresc să trăiesc pentru mine, ci pentru tine; măcar de-aș putea fi la înălțimea acestei desăvîrșiri, în toate!"

Rugăciune pentru a cere împlinirea voinței lui Dumnezeu

3. Preabunule Isuse, dă-mi harul tău, să fie cu mine și să lucreze împreună cu mine, să nu mă părăsească niciodată și să-mi fie alături pînă la sfîrșit. Fă să pot dori și să voiesc întotdeauna ceea ce îți este ție mai plăcut și pe voie. Voința ta să fie voința mea; voința mea s-o urmeze pururi pe a ta, într-un singur suflet, pe totdeauna. Să pot spune da sau nu, mereu într-un suflet cu tine; să nu pot voi nimic, să nu pot respinge nimic, decît împreună cu tine.

4. Dăruiește-mi harul de a putea muri pentru toate cîte sînt pe lume; fă să-mi placă să fiu disprețuit și trecut cu vederea în viața aceasta. Mai presus de orice dorință, dă-mi darul de a-mi putea afla odihna în tine, pacea inimii mele să fie întru tine. Tu ești limanul păcii adevărate a oricărei inimi omenești, Tu singur ești mult rîvnita odihnă a sufletului: în afara ta, toate sînt aspre și neliniștitoare. În această pace chiar - în binele cel mai mare și fără sfîrșit - îmi voi afla somnul și odihna. Amin (Ps 4, 9).


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire