pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA A PAISPREZECEA
Isus este așezat în mormânt


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia după Matei 27, 59-61
Iosif, luând trupul, l-a înfășurat în giulgiu curat de in, și l-a pus în mormântul nou al său, pe care-l săpase în stâncă, și, prăvălind o piatră mare la ușa mormântului, s-a dus. Iar acolo era Maria Magdalena și cealaltă Marie, șezând în fața mormântului.

MEDITAȚIE
Isus, dezonorat și batjocorit, este așezat, cu toate onorurile, într-un mormânt nou. Nicodim aduce un amestec de mir și de aloe de o sută de livre destinat să emane un parfum prețios. Acum, în dăruirea Fiului, se revelează, ca și în ungerea de la Betania, o măsură nemărginită care ne amintește iubirea generoasă a lui Dumnezeu, "supraabundența" iubirii sale. Dumnezeu se dăruiește pe sine cu generozitate. Dacă măsura lui Dumnezeu este supraabundența, nici pentru noi nimic nu ar trebui să fie prea mult pentru Dumnezeu. Este ceea ce Isus însuși ne-a învățat în predica de pe munte (Mt 5,20). Dar trebuie să amintim și cuvintele sfântului Paul despre Dumnezeu, care "descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoștinței Sale! Pentru că suntem lui Dumnezeu bună mireasmă a lui Cristos" (2 Cor 2,14s). În stricăciunea ideologiilor, credința noastră ar trebui să fie din nou parfumul care duce din nou pe urmele vieții. În momentul așezării în mormânt începe să se împlinească cuvintele lui Isus: "Adevărat, adevărat zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă" (In 12,24). Isus este bobul de grâu care moare. Din bobul de grâu mort începe marea înmulțire a pâinilor care durează până la sfârșitul lumii: el este pâinea vieții în măsură să sature în supraabundență omenirea întreagă și să-i dea alimentul vieții: Cuvântul veșnic al lui Dumnezeu, care a devenit trup și chiar și pâine, pentru noi, prin cruce și înviere. Deasupra înmormântării lui Isus strălucește misterul Euharistiei.

RUGĂCIUNE

Doamne Isuse Cristoase, în așezarea ta în mormânt ți-ai însușit moartea bobului de grâu, ai devenit bobul de grâu mort care aduce rod de-a lungul timpurilor, până în veșnicie. Din mormânt strălucește în toată vremea făgăduința bobului de grâu, din care vine adevărata mană, pâinea vieții în care tu te oferi nouă. Cuvântul veșnic, prin întrupare și moarte, a devenit Cuvânt apropiat nouă: te așezi în mâinile noastre și în inimile noastre pentru ca Cuvântul tău să crească în noi și să aducă rod. Te dăruiești pe tine însuți prin moartea bobului de grâu, pentru ca noi să avem curajul să ne pierdem viața pentru a o regăsi; ca să ne încredem făgăduinței bobului de grâu. Ajută-ne să iubim tot mai mult misterul tău euharistic și să-l venerăm - să trăim cu adevărat din tine, Pâine cerească. Ajută-ne să devenim "parfumul" tău, să facem simțite vieții tale, în această lume. Așa cum bobul de grâu se ridică din pământ ca pai și spic, tot astfel nici tu nu puteai rămâne în mormânt: mormântul este gol pentru că el - Tatăl - nu te-a "lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea" (Fapte 2,31, Ps 16,10 LXX). Nu, tu nu ai văzut stricăciunea. Ai înviat și i-ai făcut loc cărnii transformate în inima lui Dumnezeu. Fă să ne putem bucura de această speranță și să o putem purta cu bucurie în lume, fă să devenim mărturisitori ai învierii tale.

Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Quando corpus morietur,
fac ut animae donetur
paradisi gloria. Amen.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire