pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA A TREISPREZECEA
Isus este dat jos de pe cruce


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia după Matei 27, 54-55
Iar sutașul și cei ce împreună cu el păzeau pe Isus, văzând cutremurul și cele întâmplate, s-au înfricoșat foarte, zicând: Cu adevărat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta! Și erau acolo multe femei, privind de departe, care urmaseră din Galileea pe Isus, slujindu-I.


MEDITAȚIE
Isus a murit, inima sa este străpunsă de lancea soldatului roman și din ea iese sânge și apă: tainică imagine a fluviului sacramentelor, al botezului și al euharistiei, din care, prin inima străpunsă a Domnului, renaște, tot mereu, Biserica. Lui nu-i sunt zdrobite picioarele, ca celorlalți doi răstigniți; în acest fel el se arată ca adevăratul miel pascal, căruia nu trebuie să-i fie zdrobit nici un os (cfr. Ez 12, 46). Iar acum, când totul a fost suportat, se vede că el, în ciuda oricărei tulburări a inimii, în ciuda puterii urii și a răutății, nu a rămas singur. Cei credincioși lui sunt prezenți. Sub cruce era Maria, mama lui, sora mamei lui, Maria, Maria din Magdala și discipolul pe care el îl iubea. Dar sosește și un om bogat, Iosif din Arimatea: bogatul găsește modalitatea de a trece prin urechile acului, pentru că Dumnezeu îi dă harul. Îl înmormântează pe Isus în mormântul său încă neatins, într-o grădină: acolo unde este înmormântat Isus cimitirul se transformă într-o grădină, în grădina din care fusese izgonit Adam atunci când s-a desprins de plinătatea vieții, de Creatorul său. Mormântul din grădină ne dă de știre că împărăția răului e pe sfârșite. Și sosește și un membru al Sinedriului, Nicodim, căruia Isus îi anunțase misterul renașterii din apă și din Duh. Până și în Sinedriu, care decisese moartea sa, este cineva care crede, care-l cunoaște și-l recunoaște pe Isus după moartea sa. Deasupra ceasului marelui doliu, al marii întunecimi și a disperării, se află în mod misterios lumina speranței. Dumnezeu ascuns rămâne oricum Dumnezeu viu și aproape. Domnul mort rămâne oricum Domnul și Mântuitorul nostru, chiar și în noaptea morții. Începe să se formeze Biserica lui Isus Cristos, noua sa familie.

RUGĂCIUNE
Doamne, ai coborât în întunericul morții. Dar trupul tău ajunge pe mâini bune și înfășurat într-un giulgiu curat (Mt 27, 59). Credința nu a murit cu totul, soarele nu a apus cu totul. De câte ori oare nu pare că dormi. Cât de ușor ne îndepărtăm noi oamenii și ne spunem: Dumnezeu a murit. Fă ca în ceasul întunericului să recunoaștem că tu oricum ești acolo prezent. Nu ne lăsa singuri atunci când suntem gata să ne pierdem curajul. Ajută-ne să nu te lăsăm singur. Dă-ne o fidelitate care să reziste în rătăcire și o iubire care să te primească în momentul când ai cel mai mult nevoie de noi, asemenea mamei tale, care te-a strâns din nou la sânul ei. Ajută-ne, ajută-i pe săraci și pe bogați, pe cei simpli și pe cei învățați, să vadă prin temerile și prejudecățile lor, și să-ți oferim capacitatea noastră, inima noastră, timpul nostru, pregătind astfel grădina în care poate avea loc învierea.

Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Vidit suum dulcem Natum
morientem, desolatum,
cum emisit spiritum.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire