pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA A ZECEA
Isus este despuiat de haine


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia după Matei 27, 33-36
Venind la locul numit Golgota, care înseamnă: Locul Căpățânii, i-au dat să bea vin amestecat cu fiere; și, gustând, nu a voit să bea. Iar după ce L-au răstignit, au împărțit hainele Lui, aruncând sorți, ca să se împlinească ceea ce s-a zis de proorocul: "Împărțit-au hainele Mele între ei, iar pentru cămașa Mea au aruncat sorți". Și ostașii, șezând, Îl păzeau acolo.

MEDITAȚIE
Isus este despuiat de hainele sale. Haina îi conferă omului poziția sa socială; îi conferă un loc în societate, îl face să se simtă cineva. Fiind despuiat de haine în public înseamnă că Isus nu mai e nimeni, nu mai e decât un marginalizat, unul disprețuit de toți. Momentul despuierii ne amintește și izgonirea din paradis: omului, care acum se află acolo gol și în văzul tuturor, dezgolit, și se rușinează, îi lipsește splendoarea lui Dumnezeu. În acest fel, Isus asumă încă o dată situația omului căzut. Isus despuiat ne amintește că toți am pierdut "primul veșmânt", adică splendoarea lui Dumnezeu. Sub cruce soldații trag la sorți pentru a-și împărți puțina sa avere, hainele sale. Evangheliștii relatează acest lucru cu cuvintele Psalmului 22,19 și ne spun astfel ceea ce Isus le va spune discipolilor de la Emaus: totul s-a întâmplat "conform Scripturilor". Aici nimic nu e o pură coincidență, tot ceea ce se întâmplă este cuprins în Cuvântul lui Dumnezeu și susținut de planul său divin. Domnul experimentează toate stadiile și gradele pierzării oamenilor, și fiecare dintre aceste grade este, în toată amărăciunea sa, un pas spre mântuire: în acest fel el readuce acasă oaia rătăcită. Să ne amintim și că Ioan spune că obiectul tragerii la sorți era cămașa lui Isus, "cămașă fără cusătură, de sus țesută în întregime" (In 19, 23). Am putea considera aceste cuvinte o aluzie la veșmântul marelui preot, care era "țesut dintr-un singur fir", fără cusături (Fl J a III 161). Răstignitul, el este de fapt marele preot.

RUGĂCIUNE
Doamne Isuse, ai fost despuiat de hainele tale, expus dezonorării, expulzat din societate. Te-ai împovărat cu dezonoarea lui Adam, reabilitându-l. Te-ai împovărat cu suferințele și nevoile celor săraci, ale acelora care sunt expulzați din lume. Dar tocmai în acest fel împlinești cuvintele profeților. În acest fel dai semnificație la ceea ce pare a fi lipsit de semnificație. În acest fel ne faci să recunoaștem că Tatăl tău ține în mâinile sale pe tine, pe noi și lumea. Dă-ne un respect profund față de om în toate fazele existenței sale și în toate situațiile în care îl întâlnim. Dă-ne veșmântul luminii harului tău.

Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Fac ut ardeat cor meum
in amando Christum Deum,
ut sibi complaceam.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire