pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA A ȘASEA
Veronica șterge fața lui Isus cu o maramă


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din cartea profetului Isaia 53, 2-3
Nu avea nici chip, nici frumusețe, ca să ne uităm la El, și nici o înfățișare, ca să ne fie drag.
Disprețuit era și cel din urmă dintre oameni; om al durerilor și cunoscător al suferinței, unul înaintea căruia să-ți acoperi fața; disprețuit și nebăgat în seamă.

Din cartea Psalmilor 27, 8-9
Ție a zis inima mea: Pe Domnul voi căuta. Te-a căutat fața mea; fața Ta, Doamne, voi căuta. Să nu-ți întorci fața Ta de la mine și să nu Te abați întru mânie de la robul Tău. Ajutorul meu fii, să nu mă lepezi pe mine și să nu mă lași, Dumnezeule, Mântuitorul meu.

MEDITAȚIE
"Fața Ta, Doamne, voi căuta. Să nu-ți întorci fața Ta de la mine" (Ps 27, 8-9). Veronica - Berenice, după tradiția greacă - întrupează această dorință care îi unește pe toți oamenii evlavioși din Vechiul Testament, dorința tuturor oamenilor credincioși de a vedea chipul lui Dumnezeu. Oricum, pe Calea Crucii lui Isus ea, la început, nu face altceva decât un gest de bunătate feminină: îi oferă o năframă lui Isus. Nu se lasă influențată de brutalitatea soldaților, și nici nu se lasă stăpânită de teamă asemenea discipolilor. Este imaginea femeii bune, care, în tulburarea și în umbrirea inimii, își păstrează curajul bunătății, nu permite ca inima sa să se umbrească. "Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5, 8). La început Veronica vede doar un chip chinuit și marcat de durere. Dar actul de iubire imprimă în inima ei adevăratul chip al lui Isus: în Chipul omenesc, plin de sânge și de răni, ea vede Chipul lui Dumnezeu și al bunătății sale, care ne însoțește până și în durerea cea mai adâncă. Numai cu inima îl putem vedea pe Isus. Numai iubirea ne face capabili să vedem și ne purifică. Numai iubirea ne face să-l recunoaștem pe Dumnezeu care este iubirea însăși.

RUGĂCIUNE
Doamne, dă-ne neliniștea inimii care caută chipul tău. Ocrotește-ne de umbrirea inimii care vede lucrurile doar la suprafață. Dă-ne acea simplitate și curăție a inimii care ne fac capabili să vedem prezența ta în lume. Când nu suntem în stare să săvârșim lucruri mari, dă-ne curajul unei bunătăți umile. Întipărește chipul tău în inimile noastre, așa încât să te putem întâlni și să putem arăta lumii chipul tău.

Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Pro peccatis suae gentis
vidit Iesum in tormentis
et flagellis subditum.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire