pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA A CINCEA
Isus este ajutat de Simon din Cirene să ducă crucea


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia după Matei 27, 32; 16, 24
Ieșind, au găsit pe un om din Cirene, cu numele Simon; pe acesta l-au silit să ducă crucea Lui.
Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.

MEDITAȚIE
Simon din Cirene se întoarce de la muncă, e în drum spre casă când dă de acel trist cortegiu de condamnați - un spectacol obișnuit, probabil, pentru el. Soldații se folosesc de puterea lor de constrângere și pun crucea pe umerii lui - un bărbat de țară robust. Ce prost trebuie să se fi simțit trezindu-se deodată implicat în destinul acelor condamnați! Face ceea ce trebuie să facă, desigur cu multă reținere. Evanghelistul Marcu însă, odată cu el îi amintește și pe fii lui, care evident erau cunoscuți ca creștini, ca membrii ai acelei comunități (Mc 15, 21). Din întâlnirea involuntară izvorăște credința. Însoțindu-l pe Isus și împărtășind povara crucii, Cireneul a înțeles că era un har acela de a putea merge alături de acest Răstignit și de a-l ajuta. Misterul lui Isus suferind și tăcut i-a atins inima. Isus, a cărui iubire divină era singura care putea și poate să răscumpere omenirea întreagă, vrea să împărtășim povara crucii sale pentru a completa ceea ce mai lipsește pătimirilor sale (Col 1, 24). Ori de câte ori mergem cu bunătate în întâmpinarea celui care suferă, a celui care este persecutat și lipsit de apărare, împărtășind suferința lui, ajutăm la purtarea crucii lui Isus însuși. Și astfel dobândim mântuirea iar noi înșine putem contribui la mântuirea lumii.

RUGĂCIUNE
Doamne, i-ai deschis ochii și inima lui Simon din Cirene dându-i harul credinței, prin împărtășirea poverii crucii. Ajută-ne să fim alături de aproapele nostru care suferă, chiar dacă această chemare trebuie să fie în contradicție cu proiectele și simpatiile noastre. Dă-ne să recunoaștem că este un har să putem împărtăși povara crucii altora și să experimentăm ce suntem înaintând alături de tine. Dă-ne să recunoaștem cu bucurie că tocmai în împărtășirea suferințelor tale și ale acestei lumi devenim slujitori ai mântuirii, și că astfel putem să ajutăm la zidirea trupului tău, care este Biserica.

Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Quis est homo qui non fleret,
matrem Christi si videret
in tanto supplicio?

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire