pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA A PATRA
Isus o întâlnește pe mama sa


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia după Luca 2, 34-35.51
Și i-a binecuvântat Simeon și a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri. Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi. Iar mama Lui păstra în inima ei toate aceste cuvinte.

MEDITAȚIE
Pe Calea Crucii lui Isus este și Maria, mama sa. În timpul vieții sale publice a trebuit să stea deoparte, pentru a face loc nașterii noii familii a lui Isus, familiei discipolilor săi. A trebuit să audă și aceste cuvinte: "Cine este mama Mea și cine sunt frații Mei? [...] Că oricine va face voia Tatălui Meu Celui din ceruri, acela îmi este frate și soră și mamă" (Mt 12, 48-50). Acum se vede clar că ea, nu doar în trup, dar și în inimă, este Mama lui Isus. Încă înainte de a-l concepe în trupul său, prin ascultare, îl concepuse deja în inima sa. I se spusese: "Vei naște un fiu [...] Va fi mare [...] Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său" (Lc 1, 31s). Dar cu puțin înainte auzise din gura bătrânului Simeon un alt cuvânt: "prin sufletul tău va trece sabie" (Lc 2, 35). Astfel probabil că și-a amintit de cuvintele rostite de profeți, cuvinte ca acestea: "chinuit a fost, dar S-a supus și nu și-a deschis gura Sa; ca un miel spre junghiere s-a adus" (Is 53, 7). Acum toate acestea devin realitate. În inima sa va păstra mereu cuvintele pe i le-a spus îngerul atunci când a început totul: "Nu te teme, Maria" (Lc 1, 30). Discipolii au fugit, ea nu fuge. Ea stă acolo, cu curaj de mamă, cu fidelitate de mamă, cu bunătate de mamă, și cu credința ei, care rezistă în întuneric: "Fericită este aceea care a crezut" (Lc 1, 45). "Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credință pe pământ?" (Lc 18, 8). Da, în acest moment știe: va afla credință. În acel ceas, aceasta este marea sa mângâiere.

RUGĂCIUNE
Sfântă Marie, Maică a Domnului, ai rămas fidelă atunci când discipolii au fugit. Așa cum ai crezut atunci când îngerul ți-a vestit ceea ce era de necrezut - că aveai să devii mamă a Celui Preaînalt - tot așa ai crezut în ceasul celei mai mari umiliri a lui. În acest fel ai devenit, în ceasul crucii, în ceasul nopții celei mai întunecate din lume, Maica celor credincioși, Maica Bisericii. Te rugăm: învață-ne să credem și ajută-ne pentru ca credința să devină curaj de a sluji și gest de iubire care sare în ajutor și care știe să împărtășească suferința.


Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Quae maerebat et dolebat
pia mater, cum videbat
Nati poenas incliti.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire