pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA A DOUA
Isus i-a Crucea în spate


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia după Matei 27, 27-31
Atunci ostașii dregătorului, ducând ei pe Isus în pretoriu, au adunat în jurul Lui toată cohorta, și dezbrăcându-L de toate hainele Lui, I-au pus o hlamidă roșie. Și împletind o cunună de spini, I-au pus-o pe cap și în mâna Lui cea dreaptă trestie; și, îngenunchind înaintea lui își băteau joc de El, zicând: Bucură-Te, regele iudeilor! Și scuipând asupra Lui, au luat trestia și-L băteau peste cap. Iar după ce L-au batjocorit, L-au dezbrăcat de hlamidă, L-au îmbrăcat cu hainele Lui și L-au dus să-L răstignească.


MEDITAȚIE
Isus, condamnat ca așa-zis rege, este batjocorit, dar tocmai din batjocură iese la iveală în mod dureros adevărul. De câte ori însemnele puterii pe care le poartă cei mari ai acestei lumi sunt o insultă adusă adevărului, dreptății și demnității omului! De câte ori ritualurile lor și cuvintele lor mari nu sunt, de fapt, altceva decât minciuni pompoase, o caricatură a misiunii la care sunt obligați de funcția lor, aceea de a se pune în slujba binelui. Isus, cel care este luat în râs și care poartă cununa suferinței, tocmai de aceea este adevăratul rege. Sceptrul său este dreptatea (cf. Ps 45, 7). Prețul dreptății este suferința în această lume: el, adevăratul rege, nu domnește prin violență, ci prin iubirea care suferă pentru noi și împreună cu noi. El poartă crucea în spate, crucea noastră, povara de a fi oameni, povara omenirii. În acest fel el ne precede și ne arată cum să aflăm calea spre viața adevărată.

RUGĂCIUNE
Doamne, te-ai lăsat luat în râs și batjocorit. Ajută-ne să nu ne alăturăm acelora care îl iau în râs pe cel ce suferă și care este slab. Ajută-ne să recunoaștem chipul tău în cei care sunt umiliți și marginalizați. Ajută-ne să nu ne descurajăm în fața batjocurilor lumii atunci când ascultarea voinței tale este luată în râs. Tu ai dus crucea și ne-ai invitat să te urmăm pe acest drum (Mt 10, 38). Ajută-ne să acceptăm crucea, să nu fugim de ea, să nu ne plângem și să nu permitem ca inimile noastre să se abată din calea ostenelilor vieții. Ajută-ne să parcurgem calea iubirii și, supunându-ne exigențelor ei, să ajungem la adevărata bucurie.

Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Cuius animam gementem,
contristatam et dolentem
pertransivit gladius.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire