pregateste pagina pentru tiparire

 
 MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA I
Isus este condamnat la moarte


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia după Matei 27, 22-23.26
Și Pilat le-a zis: Dar ce voi face cu Isus, ce se cheamă Cristos? Toți au răspuns: Să fie răstignit! A zis iarăși Pilat: Dar ce rău a făcut? Ei însă mai tare strigau și ziceau: Să fie răstignit! Atunci le-a eliberat pe Baraba, iar pe Isus L-a biciuit și L-a dat să fie răstignit.

MEDITAȚIE
Judecătorul lumii, care se va întoarce într-o zi pentru a ne judeca pe noi toți, stă acolo, umilit, dezonorat și lipsit de apărare în fața judecătorului pământesc. Pilat nu este un monstru rău. Știe că acest condamnat este nevinovat; caută o modalitate pentru a-l elibera. Dar inima lui e împărțită. Iar la sfârșit face ca poziția sa, el însuși să prevaleze asupra dreptului. Chiar și oamenii care strigă și cer moartea lui Isus nu sunt monștri răi. Mulți dintre ei, în ziua Rusaliilor, se vor simți "pătrunși la inimă" (Fapte 2, 37), atunci Petru le va spune: "Pe Isus Nazarineanul, bărbat adeverit între voi de Dumnezeu, [...] voi L-ați luat și, pironindu-L, prin mâinile celor fără de lege, L-ați omorât" (Fapte 2, 22s). Dar în acel moment sunt influențați de mulțime. Strigă pentru că ceilalți strigă și atunci strigă ca și ei. Astfel, dreptatea este călcată în picioare din răutate, din slăbiciune, din teamă față de acel diktat al mentalității dominante. Vocea slabă a conștiinței este sufocată de strigătul mulțimii. Nehotărârea, respectul omenesc conferă forță răului.

RUGĂCIUNE
Doamne, ai fost condamnat la moarte deoarece teama de privirea celuilalt a sufocat vocea conștiinței. Întotdeauna, de-a lungul întregii istorii, se întâmplă ca cei nevinovați să fie maltratați, condamnați și uciși. De câte ori nu am preferat oare și noi succesul în defavoarea adevărului, reputația noastră în defavoarea dreptății. Dăruiește tărie, în viața noastră, slabei voci a conștiinței, glasului tău. Privește-ne așa cum l-ai privit pe Petru după ce s-a lepădat de tine. Fă ca privirea ta să pătrundă în sufletele noastre și arată vieții noastre calea. Celor care în Vinerea Sfântă au strigat împotriva ta, în ziua de Rusalii le-ai mișcat inima și le-ai dat convertirea. Și astfel ne-ai dăruit tuturor speranța. Dă-ne și nouă, mereu, harul convertirii.

Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Stabat mater dolorosa,
iuxta crucem lacrimosa,
dum pendebat Filius.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire