pregateste pagina pentru tiparire

 
 LITURGIE 

Maranatha - predici pentru anii A, B, C
pr. Anton Dancă

achizitionare: 04.09.2003; sursa: Editura Presa Bună

Cuvânt înainte

Albert Einstein, întrebat cum a descoperit "teoria relativității", a răspuns: "Când te urci pe spatele altuia, vezi mai departe decât el".

Ca să alcătuiesc aceste predici, m-am urcat și eu pe spatele altor autori. Auditorii, cititorii și criticii mei vor putea aprecia dacă am văzut sau nu mai departe decât alții. De fapt, nu intenționez să aduc lucruri noi din adâncurile adevărurilor de credință, ci să pun în lumină, dintr-un alt unghi de vedere, cele știute din Sfintele Scripturi și tradiție.

Mă angajez să port în spate pe toți cei care vor dori să vadă mai departe decât mine, ca împărăția lui Dumnezeu să fie percepută cât mai corect de fiecare ființă umană.

Aceste predici au circulat în număr restrâns, fiind dactilografiate înainte de anul 1989, sub pseudonimul Pan Pad. Ținând cont că le-am predicat într-o perioadă ostilă credinței și favorabilă științei, am căutat și folosit aportul acesteia pentru a demonstra credincioșilor că știința și credința nu sunt în opoziție, fiindcă au același izvor comun: Dumnezeu. Nu am bănuit că va veni timpul să le pun sub tipar, de aceea nu mi-am notat locul exact al unui citat sau altul, ba la unele nici nu am intenționat să menționez autorul de teama de a nu-mi fi cerut izvorul lor de cei care îmi spionau orice cuvânt. Unele citate și exemple le-am reprodus după cum eu însumi le-am recepționat, din auzite, de la alți predicatori și mai ales de la regretatul director spiritual, părintele Ioan Jicmon senior, care ne-a învățat și ne-a dat o mulțime de pilde și citate, pe care le-am adunat în "Silva rerum", fără alte puncte de referință.

Pentru o mai bună percepere a conținutului acestor predici, este bine de urmărit schema lor conform planului următor: în primul rând predomină adevărul revelat; în al doilea rând trebuie să avem în vedere binele de care beneficiem acceptând adevărul; și, în al treilea rând, viața spirituală devine frumoasă prin roade bogate. Am exemplificat frumusețea ei printr-un citat sau printr-o pildă. Conținutul poate fi îmbogățit prin aportul personal al fiecărui predicator.

Călăuzit de un citat din "Imitațiunea lui Cristos", anume: "Non quaeras, quis hoc dixerit; sed quid dicatur, attende" (Lib. I, cap. 5 v. 6), nu am dat importanță celui care a spus, ci la ceea ce a spus, de aceea n-am întocmit o bibliografie deosebită. Mi se poate imputa ca o lipsă, și o accept. Sper totuși să fiu de folos măcar unora.

Aceste trei volume, intitulate Maranatha (anii A, B și C), sunt de predici și consider că ar fi trebuit să apară în biblioteca personală a cucernicilor preoți înaintea celor trei volume de omilii (La Tatăl, Cu Fiul, Prin Duhul Sfânt), fiindcă predicile - prae-dicta, cele spuse înainte - pregătesc drumul spre omiliile cu un caracter mult mai legat de exegeza scripturistică a textelor din Liturgia cuvântului. Numai după publicarea volumului La Tatăl m-am hotărât să le tipăresc și pe acestea din urmă.

Îndemn pe cei care se vor folosi de aceste volume ca în prealabil să parcurgă cu atenție lecturile specifice fiecărei duminici sau sărbători.

Vino, Doamne Isuse!
Fă lumină și dă-ne
adevărul tău, ca să
ne bucurăm în Duhul Sfânt!

Pr. Anton Dancă


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire