pregateste pagina pentru tiparire

 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Duminică - Revelarea către Zaharia în templu
(Lc 1,5-25)

Era în zilele lui Irod, regele Iudeii, un preot numit Zaharia din grupul preoțesc al lui Abía. Soția lui era dintre fiicele lui Aaron și se numea Elisabeta. Amândoi erau drepți înaintea lui Dumnezeu, ținând în mod desăvârșit toate poruncile și prescrierile Domnului. Însă nu aveau nici un copil, pentru că Elisabeta era sterilă și amândoi erau înaintați în vârstă. Pe când slujea ca preot înaintea lui Dumnezeu, când era rândul grupului său, după rânduiala slujirii preoțești, a fost ales, prin tragere la sorți, să intre în templul Domnului pentru a aduce jertfa de tămâie. Și toată mulțimea poporului era afară, rugându-se în timp ce se aducea jertfa. Atunci i-a apărut un înger al Domnului stând în partea dreaptă a altarului pentru jertfa de tămâie. Văzându-l, Zaharia s-a tulburat și l-a cuprins teama.

Dar îngerul i-a spus: "Nu te teme, Zaharia, căci rugăciunea ta a fost ascultată și soția ta, Elisabeta, îți va naște un fiu și-i vei pune numele Ioan. Vei avea bucurie și veselie și mulți se vor bucura de nașterea lui, căci va fi mare înaintea Domnului și nu va bea nici vin și nici altă băutură tare și va fi umplut de Duhul Sfânt chiar din sânul mamei sale și pe mulți dintre fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. El va merge înaintea lui cu duhul și puterea lui Ilie pentru a întoarce inimile părinților către copii și pe cei rebeli la înțelepciunea drepților, pentru a pregăti Domnului un popor desăvârșit".

Dar Zaharia i-a spus îngerului: "Prin ce voi cunoaște aceasta? Eu sunt bătrân, iar soția mea este înaintată în vârstă". Răspunzând, îngerul i-a zis: "Eu sunt Gabriel, care stau înaintea lui Dumnezeu, și am fost trimis să-ți vorbesc și să-ți dau această veste bună. Iată, vei fi mut și nu vei putea vorbi până în ziua în care se vor împlini acestea, pentru că nu ai crezut cuvintele mele care se vor împlini la timpul lor". Poporul îl aștepta pe Zaharia și se mira, în timp ce acesta întârzia în sanctuar. Când a ieșit și nu putea să vorbească, au înțeles că avusese o vedenie în sanctuar, iar el le făcea semne. Și a rămas mut. După ce s-au împlinit zilele slujirii lui, s-a întors acasă.

După aceste zile, Elisabeta, soția lui, a zămislit și, timp de cinci luni, se ascundea spunându-și: "Așa mi-a făcut Domnul în zilele în care și-a îndreptat privirea spre mine, ca să îndepărteze rușinea mea dinaintea oamenilor".

 

Rugăciunea ți-a fost ascultată

În familiile sănătoase, copiii sunt considerați o binecuvântare. Prin urmași se întărește stirpea și importanța unui popor. La evrei există, însă, un element în plus: promisiunea viitoarei împărății mesianice. A rămâne fără fii însemna a fi exclus din această speranță.

Dar Împărăția lui Dumnezeu nu se naște numai din sângele uniunilor carnale; ea vine de la Dumezeu (In, 1,13). Sfântul Ioan Botezătorul, care trebuia să fie precursorul imediat al lui Mesia, se naște și din rugăciunile făcute în templul din Ierusalim de către tatăl său, preotul Zaharia. Zaharia este un exemplu pentru familiile creștine, care ar trebui să-și aștepte fiecare copil nu doar ca pe propriul descendent, ci și ca pe un fiu al lui Dumnezeu. Adevărații mari oameni ai istoriei au mărturisit că au crezut adesea că țintele atinse, succesul, consensul obținut, au fost în mare parte meritul rugăciunilor mamelor lor. De aceea, soldații care plecau la război le cereau mamelor să se roage pentru ei. Dar cum toată viața umană este o luptă, tinerii trebuie să fie mereu urmați de rugăciunile părinților, care îi însoțesc și îi apără.

 

Sunt bătrân, iar femeia mea, înaintată în zilele ei

Isaac li s-a născut lui Avraam și Sarei când aceștia aveau o vârstă la care nu mai puteau spera să mai poată avea descendenți. Ana era deja bătrână când a sosit Samuel. Aceeași situație o reîntâlnim în cazul nașterii lui Ioan Botezătorul, iar evangheliile apocrife atribuiau o naștere asemănătoare și Fecioarei Maria. Ce înseamnă asta? Este prevestirea simbolică a nașterii lui Isus prin intermediul Spiritului Sfânt.

Se subliniază astfel un adevăr important, valabil pentru toți creștinii, dar adesea uitat cu ușurință: venirea fiecărui om în lume face parte din proiectul lui Dumnezeu, iar părinții sunt doar instrumente în mâinile Providenței. Fiecare se naște din Spiritul Sfânt și fiecare viață umană este o miraculoasă lucrare a iubirii lui Dumnezeu. Dumnezeul Bibliei este "Dumnezeul viu", cel care "trăiește și domnește" și le dăruiește oamenilor viața, darul cel mai prețios.

 

Vei fi mut

Mutismul temporar este prezentat de Evanghelie ca pedeapsă pentru lipsa de credință a lui Zaharia. Este o evidentă diferență între el și Fecioara Maria, fericită că a crezut (Lc 1,45). Cea a lui Zaharia este o pedeapsă specială, și Părinții Bisericii îi atribuie un semnificat simbolic. Sfântul Grigore din Nazianz se joacă cu cuvintele: Sfântul Ioan Botezătorul trebuie să devină "glasul celui ce strigă în pustie" (Lc 3,4), vocea care pregătește revelarea cuvântului divin, și, prin urmare, se cuvine să se nască din tăcere. În fața glasului lui Dumnezeu, toate glasurile omenești amuțesc.

Alții subliniază coerența dintre pedepsirea lui Zaharia și lipsa lui de credință. Folosim cuvintele pentru a comunica. Dar pentru ca orice discurs să aibă un sens, trebuie să avem încredere în ceea ce urmează a fi spus, să luăm în serios fiecare cuvânt: numai astfel poate exista un răspuns. Același lucru se întâmplă în colocviul cu Dumnezeu. Trebuie, mai întâi, să ascultăm ce ne spune Dumnezeu, și numai după aceea vor avea forță și cuvintele rugăminților noastre către El. Rugăciunea este un colocviu și colocviul cere încredere. Dacă aceasta lipsește, rugăciunea este sterilă și omul devine mut înaintea lui Dumnezeu. Este o adevărată pedeapsă, care se corectează reînnoindu-ne mereu credința.

Cardinal Tomas Spidlik
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire