pregateste pagina pentru tiparire

 
 Tu întrebi 


 

Ionela din Galați întreabă:

Ce este un sacrament? Am auzit de sacramentul Euharistiei; preotul explicând ceva despre realități nevăzute sau văzute, nu rețin bine. Ce sunt deci sacramentele?

Răspunde pr. Alois Moraru:

Întrucât nu ne-ai precizat vârsta și condiția pe care o ai, îmi pare rău că nu pot să-ți ofer un răspuns adecvat. Pentru a-ți completa cunoștințele în privința sacramentelor, te invit să citești și răspunsul pe care l-am dat unui alt prieten al acestui sit și care se găsește anterior acestuia, precum și unele răspunsuri ce sunt date în cadrul aceleiași rubrici în lunile octombrie și noiembrie 2003.

Probabil ai învățat la catehism că sacramentele sau tainele sunt semne văzute ale harului lui Dumnezeu, orânduite de Domnul nostru Isus Cristos și încredințate Bisericii, prin care ne este oferită viața dumnezeiască. Riturile vizibile sub care sunt celebrate sacramentele arată și realizează harurile proprii fiecărui sacrament. Ele aduc rod în cei care le primesc cu dispozițiile cerute. Acestea se numesc sacramente ale credinței pentru că presupun credința celui care dorește să le primească.

Așa cum îți amintești din predica părintelui respectiv, orice sacrament are o parte vizibilă și una invizibilă, adică anumite elemente naturale (apă, pâine, vin, ulei...) și unele supranaturale (harul lui Dumnezeu care coboară asupra celui care primește sacramentul). În ceea ce privește Euharistia, de care spui că ai auzit vorbindu-se, ea cuprinde două specii vizibile: pâinea din grâu și vinul din struguri, care se transformă sub acțiunea Duhului Sfânt în Trupul și Sângele lui Cristos. Cred că ai reținut deja vorbele preotului, cuvinte rostite de Isus la Cina cea de Taină: "Acesta este Trupul meu... Acesta este potirul Sângelui meu...".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire