pregateste pagina pentru tiparire

 
 FAMILIA 

Pregătire la Sacramentul Căsătoriei
achizitionare: 16.05.2004; sursa: Misionarii Verbiți

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

SACRAMENTUL CĂSĂTORIEI

Schemă:

Căsătorindu-mă în Biserică primesc un Sacrament. Încerc să confrunt ideile mele cu ceea ce mi se propune.

- Sacramentul căsătoriei este un gest prin care Dumnezeu îmi oferă un dar care transformă existența mea, făcând-o manifestare a iubirii sale. Dumnezeu alege iubirea unui bărbat și a unei femei pentru a se manifesta pe sine.
- Sacramentul căsătoriei este semnul viu al iubirii cu care Dumnezeu iubește umanitatea.
- Sacramentul căsătoriei este o acțiune prin care devin pentru celălalt Semnul lui Dumnezeu, care dăruiește și cere iubire: iubire dăruită și cerută cu stilul lui Cristos.
- Sacramentul căsătoriei este recunoașterea că iubirea mea vine de la Dumnezeu și îmi cere să-l mărturisesc tuturor persoanelor.
- Sacramentul căsătoriei este a arăta, trăind în mod concret ce este iubirea. Este a mărturisi că pot să iubesc, că mă pot dărui așa cum mă învață Domnul, bazând viața mea pe Cuvânt, pe Sacramente și pe participarea vie la Comunitatea celor credincioși.
- Sacramentul căsătoriei este o întâlnire vie, interpersonală, între Cristos și miri.
- Sacramentul căsătoriei nu este o asigurare împotriva dificultăților, dar un dar al lui Dumnezeu care mă face mai puternic în dificultăți.

 

    

Căsătorindu-vă în Biserică, voi celebrați un Sacrament, mărturisiți tuturor ceea ce realizează iubirea lui Dumnezeu în voi și prin voi.

Sacramentul căsătoriei există când voi doi, botezați și credincioși, decideți în mod liber să vă dăruiți unul celuilalt pentru totdeauna, să vă primiți în mod reciproc în soarta bună și să transmiteți viața.

Aceste decizii maturizate în timp, sunt exprimate public înaintea comunității creștine. Preotul primește deciziile voastre și în numele Bisericii acceptă consensul vostru.

În Sacramentul căsătoriei există o realitate care se vede: sunteți voi doi cei care vă căsătoriți.

Există și o realitate care nu se vede, dar e vie și activă: este iubirea pe care Dumnezeu o dăruiește permanent umanității. Este o alianță pe care Dumnezeu vrea s-o stabilească cu oamenii.

Această alianță s-a realizat în mod definitiv în Isus Cristos care este Dumnezeue și om, dimpotrivă Isus realizează permanent o comuniune între sine însuși și aceia care cred în El, și o face în Biserică.

SACRAMENTUL
CĂSĂTORIEI

    

Sacramentul căsătoriei este Semnul viu al iubirii cu care Dumnezeu iubește umanitatea. Gesturile voastre de iubire devin expresia concretă a dăruirii sincere cu care Cristos iubește Biserica sa, adică pe noi toți care formăm Biserica lui Cristos.

Fideli unul celuilalt și pentru totdeauna, în umilința și cu ajutorul lui Dumnezeu, mărturisiți că Dumnezeu, în Isus, nu obosește niciodată să iubească și această iubire este prezentă în lume.

VOI DOI:
SEMNUL ȘI
INSTRUMENTUL
IUBIRII LUI
DUMNEZEU

    

Fiecare dintre voi devine pentru celălalt Semnul vizibil al lui Dumnezeu care iubește și dăruiește iubire: iubirea dăruită este cerută, așadar, după stilul lui Cristos.

Deveniți semne, adică realitate concretă, vizibili, aproape de atins de această iubire a lui Dumnezeu pentru umanitate și pentru Biserică. Voi deveniți Semne vii, vizibile, ale existenței lui Dumnezeu.

Fiecare dintre voi devine Instrument, adică persoană capabilă de a actualiza Planul lui Dumnezeu și de a-l transmite.

În Sacramentul căsătoriei iubirea voastră este sfințită, consacrată, adică are de a face cu Dumnezeu, se inspiră de la El.

În Sacramentul căsătoriei Miniștrii sunteți voi.

Sunteți voi cei care pronunțați cuvintele care realizează căsătoria voastră.

Materia care face ca să existe Sacramentul este iubirea voastră. Preotul este garant, acela care ratifică în numele lui Dumnezeu ceea ce intenționați să faceți.

IUBIREA
VOASTRĂ
VINE
DE LA
DUMNEZEU

    

Sacramentul căsătoriei este a recunoaște că iubirea voastră vine de la Dumnezeu și trebuie încredințată Lui.

Dumnezeu are nevoie de iubirea voastră, vrea să facă din voi, pereche creștină, martori ai iubirii sale pentru toate persoanele.

După Apostolul Paul, Căsătoria ca Sacrament manifestă în mod mai inteligibil pentru noi oamenii ce anume este iubirea care ne unește în Cristos cu Dumnezeu.

Prin Sacramentul căsătoriei, mirii creștini devin Sacrament, Semn de mântuire pentru comunitate. Devin Miniștri în Biserică, primesc așadar misiunea de a se educa reciproc, de a se ajuta în înțelegerea Evangheliei și de a ajuta pe proprii fii să primească anunțul lui Isus și a-i pregăti la Sacramente.

Voi care vă iubiți vedeți pe celălalt ca persoana cea mai importantă: acesta este un semn al lui Cristos Mântuitor.

Voi care vă iubiți vă simțiți generoși cu celălalt. Dumnezeu vă cheamă să iubiți fără egoism, cu deplină generozitate.

Voi care vă iubiți sunteți siguri că sunteți fideli pentru totdeauna celuilalt. Aceasta exprimă ceva din iubirea lui Dumnezeu.

Un bărbat și o femeie care se iubesc cu adevărat, sunt izvor de lumină pentru cei care trăiesc în jurul lor.

Cristos este prezent și îi va învăța pe ei să iubească așa cum a iubit El.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire