pregateste pagina pentru tiparire

 
 FAMILIA 

Pregătire la Sacramentul Căsătoriei
achizitionare: 16.05.2004; sursa: Misionarii Verbiți

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

CĂSĂTORIA CREȘTINĂ

Schemă:

Este important a conștientiza că sacramentul căsătoriei pe care îl celebrăm noi este o căsătorie creștină. Confrunt ideile mele cu ceea ce mi s-a propus.

- Căsătoria creștină este o realitate voită de Dumnezeu, pentru ca astfel, omul să experimenteze puțin din însăși viața divină, viață de raport total, senină, între Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
- Căsătoria creștină este imaginea deplină a alianței lui Dumnezeu cu poporul său, al lui Cristos cu Biserica sa.
- Căsătoria creștină este o alianță între doi soți, care reînnoiește, transformă și dă semnificație întregii lor existențe.
- Căsătoria creștină este o alianță de iubire gratuită a întregii vieți între un bărbat și o femeie, o alianță solidă ca aceea între Dumnezeu și poporul său, ca aceea dintre Cristos și Biserica sa.
- Căsătoria creștină se construiește pe modelul iubirii lui Dumnezeu pentru poporul său și a lui Cristos pentru noi, Biserica sa.
- A se căsători în mod creștin nu este o fugă sau sistematizare sau căutare de independență, dar răspuns la o vocație.

MODELE ALE
TRECUTULUI
ȘI ALE
PREZENTULUI

    

Fiecare dintre voi, pentru a realiza ceva are nevoie de un model pe care îl ia din experiențele trecute sau îl inventează.

Modelele de viață conjugală a trecutului, deși sunt respectabile, nu mai răspund la noile condiții de viață.

Modelele mai recente deseori apar provizorii, fără semnificație, sau sunt produse de publicitatea comercială.

PROPRIUL
MODEL

    

La acest punct fiecare este constrâns să inventeze un model propriu, dar dacă nu există atenție, există pericolul de a asimila și a face chiar ceea ce înainte se refuza (violența ocultă a mass-mediei).

Se poate cădea în două atitudini greșite:

A crede că voi doi sunteți unici autori ai căsătoriei voastre, căreia îi veți da forma care corespunde gusturilor voastre și pe care o veți admnistra după judecata voastră: nimeni să nu se gândească, nu trebuie să intervină în viața noastră conjugală. (Reacția la un anumit mod de educație primită).

A considera ca și cum căsătoria voastră trebuie să fie după imaginea și asemănarea părinților voștri sau cu cea pe care cultura timpului v-o propune.

MODELUL
CREȘTIN

    

Creștinismul propune o a treia cale care le depășește pe toate celelalte. Pentru creștin, adevăratul și profundul plan al căsătoriei nu este o invenție a noastră, nici o impunere de către ceilalți.

Este un dar al lui Dumnezeu. Este El acela care vine în întâmpinarea unui bărbat și a unei femei care se iubesc, lor le propune acela plan pe care pe pământ ființa umană.

Dacă credeți în El, decizia voințelor voastre se întâlnește cu planul său. Împreună cu El îl veți realiza în condițiile voastre particulare.

DUMNEZEU
ARE UN PLAN
PENTRU
FIECARE
DINTRE NOI

    

Unul se naște bărbat, una se naște femeie nu din întâmplare, dar având în sine, încă din naștere, un plan singular al Creatorului, care este vocația sa.

Pentru cei care se căsătoresc, vocația este aceea de a fi destinat ca dar unic și irepetibil pentru o altă ființă, pe care într-o zi o circumstanță precisă o va face, a întâlni și a recunoaște cum este destinat pentru sine. Se va naște astfel iubirea care este primirea planului lui Dumnezeu și care are în El originea sa și izvorul său.

DUMNEZEU
NE AJUTĂ
DAR NU
ACȚIONEAZĂ
ÎN LOCUL
NOSTRU

    

În Căsătoria creștină Dumnezeu este prezent dar nu elimină dificultățile.

Voi umblați în El: Rugăciunea, Euharistia, citirea Cuvântului lui Dumnezeu, vă ajută să parcurgeți un drum bun, dar nu elimină nelipsitele suișuri și coborâșuri.

Prezența lui Dumnezeu și a harului său ne permit să învățăm să iubim asemenea Lui și să rămânem fideli în mod reciproc.

NEVOIA
DE AJUTORUL
LUI DUMNEZEU

    

Căsătoria creștină este conștientă că nu este pe deplin autosuficientă. De aici reiese necesitatea de a alerga la Domnul pentru a avea ajutorul și forța necesare pentru a realiza propria vocație.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire