pregateste pagina pentru tiparire

 
 FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Plante medicinale - Albăstrelele

(Centaurea cyanus L. Familia Compositae)

Puțini cunosc virtuțile terapeutice ale acestei buruieni care crește pe câmpuri de grâu, secară sau pe dealuri, uneori în locuri pietroase și uscate. Înflorește în perioada iulie-august. În aceste luni de vară puteți culege inflorescentele acestor plante, impropriu denumite "flori".

Se utilizează în special extern, în conjunctivite, iritații, înroșiri ale pleoapelor, având rol calmant, sub formă de cataplasme și comprese pentru ochi. Pentru acest lucru se prepară o infuzie concentrată (se toarnă apa clocotită peste planta mărunțită și se acoperă 15-20 minute) folosind o linguriță de albăstrele la 300 ml apă.

Albăstrele mai au și alte indicații, fiind utilizate și pentru uz intern. Astfel, au indicații în diaree, dispersie, afecțiuni renale și ale vezicii urinare, deoarece au calități antidiareice și diuretice (intră în compoziția ceaiului diuretic 2). Pentru aceste indicații se utilizează o infuzie ceva mai slabă, dintr-o jumătate de linguriță la o cană de apă clocotită, care se bea în 2-3 reprize, cel mai bine cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Dr. Sorin Bolog

Lumina creștinului, iunie 2005
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire