pregateste pagina pentru tiparire

 
 FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Tratarea diabetului zaharat

Monitorizarea glicemiei

Mulți dintre pacienții cu diabet zaharat declară cu satisfacție că nivelurile crescute ale glicemiei nu îi neliniștesc. Într-adevăr, în anumite limite, creșterea glicemiei nu poate fi resimțită: nu provoacă durere sau arsură, nu se caracterizează prin senzații fizice neplăcute, acesta fiind motivul pentru care diabetul zaharat are efecte atât de nocive.

O persoană poate trăi luni sau chiar ani de zile cu niveluri patologice ale glicemiei, uneori chiar fără cunoașterea diagnosticului de diabet zaharat, până la apariția complicațiilor tardive.

Dacă glicemia atinge valori foarte mari, pot apărea câteva simptome specifice: senzație de slăbiciune musculară, oboseală, sete neobișnuită, micțiuni dese.

Pacienții diabetici care nu se prezintă regulat la control și care așteaptă manifestarea simptomatologiei înainte de adoptarea tratamentului, riscă nu numai apariția unor complicații tardive, ci și alte probleme care, uneori, pot fi chiar fatale.

Scopul tratamentului

Unul dintre obiectivele principale ale tratamentului diabetului zaharat este menținerea nivelului glicemiei cât mai aproape de valorile normale pe tot parcursul zilei. Pentru a verifica faptul că acest obiectiv a fost atins, sunt necesare verificări zilnice la domiciliu ale valorilor glicemiei: această activitate poartă numele de monitorizare.

Pe nemâncate, nivelul normal al glicemiei se încadrează între 60-110 mg/dl (0,6-1,1 g/l de sânge sau 3,3-6,1 mmol/l); după consumul de alimente, acest nivel crește la 150-160 mg/dl (1,5-1,6 g/l sau 8,3-8,9 mmol/l). Când nivelul de glucoză în sânge crește peste pragul de eliminare renală (de obicei, 180-200 mg/dl sau 10,0-11,1 mmol/l), glucoza se va elimina prin urină.

Cum puteți verifica diabetul zaharat

Gradul de control al diabetului zaharat poate fi verificat prin două tipuri de determinări:

1) Nivelul de glucoză în sânge sau "glicemia" oferă cele mai exacte informații, însă necesită recoltarea unei probe de sânge.

2) Nivelul de zahăr în urină sau "glicozuria" oferă informații indirecte și destul de imprecise asupra nivelului de glucoză în sânge, însă este o metodă nedureroasă ce se poate efectua de mai multe ori pe zi.

Medicul vă va sfătui cu privire la cel mai adecvat mod de monitorizare a stării dv. de sănătate. Este important să efectuați controalele în mod regulat și să nu vă autoconvingeți că puteți ghici care este nivelul glicemiei în funcție de cum vă simțiți.

Automatizarea glicemiei la domiciliu

Aceasta reprezintă cea mai rapidă și precisă modalitate de evaluare a evoluției diabetului zaharat. Mai presus de toate, monitorizarea este utilă pentru:

- măsurarea variațiilor pe parcursul unei zile obișnuite (așa-numitul profil glicemic), cu scopul de a corecta tratamentul curent;

- evaluarea echilibrului glicemic în situații particulare, de exemplu: febră, aport alimentar exagerat, activitate fizică neobișnuită;

- detectarea hipoglicemiei, care adesea se însoțește de o simptomatologie săracă.

Testarea nivelului glucozei urinare (glicozuria)

Aceasta este modalitatea cea mai puțin dureroasă de evaluare a evoluției zilnice a diabetului zaharat. Reflectă nivelurile de glucoză sangvină cu aproximație, însă reprezintă o metodă valoroasă pentru cei care nu pot beneficia de monitorizarea glicemiei la domiciliu.

Evidențiază existența unui dezechilibru glicemic sever înainte de perceperea simptomelor și permite instituirea terapiei atunci când este necesar. Este o metodă indicată mai ales pentru pacienții vârstnici și mai puțin motivați, cărora le vor fi efectuate periodic verificări ale nivelului glicemiei în laborator.

Pacientul cu diabet zaharat trebuie să-și verifice periodic (să-și monitorizeze) valorile glicemiei (nivelul de glucoză din sânge), utilizând glucometrul, sau valorile glicozuriei (nivelul de glucoză din urină) cu ajutorul bandeletelor indicatoare.

Atât glucometrul, cât și bandeletele test pot fi achiziționate din magazinele cu specific de tehnică medicală.

Aceste valori este bine să le notați într-o agendă pentru a fi interpretate de medicul dv.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie

Lumina creștinului, noiembrie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire