pregateste pagina pentru tiparire

 
 FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Bolile venelor

Aparatul circulator este alcătuit din inimă și vase de sânge: artere și vene. Nu numai inima se poate îmbolnăvi, ci și arterele și venele. Prin vene, sângele de la periferia organismului nostru se întoarce la inimă pentru a fi repus în circulație. Structura venelor diferă de cea a arterelor prin faptul că elementele fibroelastice și musculare sunt mai puține, iar arhitectura și distribuția lor variază de la un teritoriu venos la altul. Venele gâtului și ale creierului nu au fibre musculare, acestea din urmă fiind relativ numeroase în venele membrelor inferioare. Îmbolnăvirea acestor "conducte" de transport a sângelui are consecințe asupra sănătății organismului nostru.

Bolile venelor cuprind: tromboflebitele, tromboza, ulcerul varicos, varicele.

Tromboza venoasă este caracterizată prin prezența unui tromb (cheag) în interiorul venei, tromb ce se opune circulației normale a sângelui prin vena respectivă. În acest caz de blocare prin tromboză (boală provocată de astuparea unui vas sangvin, cheag de sânge) a venelor profunde, care asigură cea mai mare parte (80%) a întoarcerii venoase, rețeaua superficială este forțată să se dilate și să funcționeze permanent în condiții de hipertensiune, generând apariția varicelor secundare.

Tromboflebita reprezintă inflamarea venei ca urmare a prezenței trombului (cheagului) în interiorul venei respective.

Ulcerul varicos este consecința prezenței timp îndelungat a cheagului în interiorul unei vene, având drept consecință lipsa circulației sângelui la acest nivel și apariția ulcerației.

Varicele reprezintă o dilatație venoasă permanentă și neregulată, mai frecventă la membrele inferioare, produsă de pierderea elasticității pereților.

Aceste patru afecțiuni ar putea reprezenta patru stadii evolutive ale bolii venoase netratate.

Într-un prim stadiu apare dilatația permanentă a venelor - varicele. Această dilatație permanentă netratată poate favoriza apariția cheagului în interiorul venei, deci a trombozei venoase. Tromboza la rândul ei se poate complica cu tromboflebita, deci cu inflamarea venei prin lipsa circulației sângelui la acest nivel, și cu ulcerul varicos.

Pentru a nu ajunge la aceste complicații să discutăm despre cum pot fi prevenite și apoi tratate varicele membrelor inferioare.

Varicele reprezintă deci dilatații permanente ale venelor.

Boala se manifestă prin senzație de greutate, tensiune în gambe, oboseală la nivelul membrelor inferioare, dureri, amorțeli sau prurit, crampe musculare, senzație de umflare, de arsură apărute mai ales spre seară după stat prelungit în picioare.

Ca aspect, membrul inferior este umflat și prezintă venele dilatate ca niște cordoane.

Pentru a le preveni trebuie să cunoaștem câteva dintre cauzele care le favorizează: sedentarismul, obezitatea și ortostatismul prelungit (a sta în picioare timp îndelungat).

Ce trebuie să faceți pentru a evita apariția varicelor?

1. Evitați activitățile statice prelungite, dar dacă se impune aceasta, atunci efectuați mici mișcări ale gambelor (legănat).

2. Evitați imobilizarea prelungită (dacă vă operați încercați să vă ridicați din pat cât mai repede chiar după o zi).

3. Evitați fotoliile foarte moi.

4. Evitați hainele prea strâmte (jeans, șosete) și încălțămintea plată sau cu tocuri mai mari de 5 cm. Preferați îmbrăcămintea lejeră, simplă. Corectați orice deformație a piciorului.

5. În timpul nopții stați cu gambele ridicate pentru a ușura golirea de sânge a venelor.

6. Faceți zilnic duș cu apă rece la nivelul gambelor de jos în sus. Evitați băile calde, sauna.

7. Mergeți mult timp pe jos, pășiți energic și practicați dacă este posibil înotul.

8. Nu ridicați și nu duceți greutăți mari.

9. Evitați kilogramele în plus, deci obezitatea.

10. Consumați multe alimente bogate în fibre vegetale, fructe, pâine neagră, legume. Evitați condimentele, alcoolul și cafeaua în exces. Beți 1,2-5 litri lichide pe zi.

Dacă varicele au apărut, ca un tratament de primă linie puteți folosi medicamentul detralex, două comprimate pe zi în cure de trei luni consecutiv, iar ca unguent hepatrombin, dar atenție nu masați piciorul, ci numai aplicați ușor unguentul pe tegumente.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie

Lumina creștinului, mai 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire