pregateste pagina pentru tiparire

 
 FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Profilaxia hepatitei virale

Măsurile de profilaxie sunt multiple și se adresează sursei de infecție, căilor de transmitere și persoanelor receptive.

Identificarea tuturor surselor de virus este doar parțial realizabilă, deși rezervorul de virus este reprezentat numai de om: bolnavi cu forme de hepatită aparentă, inaparentă sau purtători sănătoși.

Depistarea este mai ușoară la bolnavii cu forme acute, la care izolarea este obligatorie pentru 21 de zile sau mai mult. Măsurile de igienă pentru suprimarea căii fecal-orale au eficiență în măsura în care sunt riguros și permanent aplicate, condiții greu de realizat, mai ales la copii.

Dezinfecția cuprinde măsuri de sterilizare a tuturor obiectelor și instrumentelor utilizate de bolnavi, folosindu-se: apa și săpunul, alcoolul iodat 0,5 %, cloramina sol. 2 % pentru obiecte, clorura de var 20% pentru urină, fecale, sânge, formolizarea pentru camere, fierberea pentru vase și instrumente, autoclavarea pentru seringi și instrumente.

Depistarea este mai grea pentru bolnavii cu forme cronice, cu antigen HBs prezent și pentru purtătorii cronici. Această grupă poate fi instruită asupra modului de comportare: conduită igienică, combaterea promiscuității, interdicția de a dona sânge.

Pentru întreruperea căilor de transmitere este foarte importantă sterilizarea corectă a instrumentelor medicale, folosirea seringilor de unică utilizare.

Sângele va fi manipulat fără să se vină în contact cu tegumentele, în toate unitățile sanitare și îndeosebi în serviciile de hemodializă și boli infecțioase.

Hepatitele posttransfuzionale se previn prin înlăturarea abuzurilor de folosire a sângelui și produselor sale, prin trierea donatorilor cu ajutorul testelor și prin folosirea cu precădere a donatorilor voluntari decât a celor plătiți.

Profilaxia pasivă, cu imunoglobuline și posibilitatea actuală a profilaxiei active prin vaccinare, reprezintă un instrument deosebit și cu posibilități de aplicare în practică, la indicațiile medicului, pentru situații ca: contacți familiali, de colectivitate sau de spital, inoculări accidentale, consum de apă contaminată.

O imunizare activ-pasivă simultană (vaccin activ + imunoglobulină specifică) este indicată la persoanele cu risc foarte crescut de infecții: nou-născuți din mamă HBs pozitivă, contact prin răni, eroziuni cutanate sau mucoase cu material HBs pozitiv.

De o importanță covârșitoare este prevenirea cronicizării formelor de hepatită acută, cu virus C (sau non A non B), cu virus delta și a hepatitei cu virus B. Hepatita cu virus A nu evoluează spre cronicizare.

Măsurile de profilaxie se realizează prin înregistrarea, controlul periodic și dispensarizarea bolnavilor și prin respectarea, de către pacienți, a indicațiilor medicale.

Dr. Emilia Cristea
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire