pregateste pagina pentru tiparire

































 
 FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Profilaxia cardiopatiilor reumatismale

Profilaxia bolilor de inimă, cauzate de reumatismul articular acut (RAA), vizează prevenirea primului atac de RAA - profilaxia primară și prevenirea recurențelor reumatismale la cei care au avut un puseu RAA sau fără prinderea inimii (cardita reumatismală) și la cei cu valvulopatie reumatismală - este profilaxia secundară.

Prevenirea primului atac RAA se realizează prin tratamentul anginei streptococice cu penicilină cristalină, injecții intramusculare, 1.200.000-1.600.000 U/zi, 1-2 cp la 6-8 ore sau eritromicină 1 cp la 6 ore, 10 zile sau, cu aceeași eficiență se folosește benzatin-penicilina (Moldamin, Extensilline) 600.000 U - 1.200.000 U, doză unică.

Dacă într-o colectivitate de copii apar mai multe cazuri de RAA, se face tratament profilactic, cu Moldamin.

Profilaxia secundară se face cu Moldamin sau Extensilline 1.200.000 U injecții i.m. la 3 săptămâni. Este obligatorie, la copiii până la pubertate sau minimum 5 ani, la adulți, minimum 5 ani.

La bolnavii cu valvulopatie reumatismală, sunt necesare culturi de exudatul faringian, pentru depistarea streptococului beta-hemolitic și eradicarea focarelor de infecție după aprecierea judicioasă a specialistului ORL (abces amigdalian, cazum în cripte).

În profilaxia primară, o importanță deosebită o are ridicarea nivelului educației sanitare (broșuri, convorbiri, informații radio-TV) și îmbunătățirea condițiilor de viață și igienă a populației, evitarea aglomerărilor în perioadele epidemiilor streptococice și supravegherea epidemiologică a colectivităților de copii și tineret.

Dr. Emilia Cristea
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire