pregateste pagina pentru tiparire

 
 FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Profilaxia hipertensiunii arteriale (HTA)

Deoarece în HTA nu se poate vorbi de o cauză cunoscută, ci de mecanisme multiple ce intervin în creșterea și menținerea tensiunii arteriale mărite, nu se poate vorbi de o profilaxie specifică, primară.

Două măsuri sunt utile: reducerea sării din alimentație, sub 5 g/zi și reducerea excesului ponderal.

Activitatea fizică controlată, relaxare psihică, evitarea conflictelor, evitarea fumatului și a consumului de alcool în exces, alături de medicația antihipertensivă, oferă o bună protecție a complicațiilor (accidente vasculare cerebrale, insuficiența cardiacă, insuficiența renală și mai puțin infarctul de miocard) și constituie profilaxia secundară.

Persoanele în a căror familie se întâlnește HTA, trebuie să-și controleze periodic TA și greutatea corporală (la 6 luni) și să accepte indicațiile de mai sus ca principii de viață pe tot parcursul vieții. Tratamentul medicamentos să fie continuu, indefinit, fără intermitențe, schimbări frecvente și nejustificate ale medicației.

Pentru a se putea menține cantitatea de maximum 5 g de sare/zi în alimentație, se vor evita alimentele conservate în sare și cu sare și apa minerală. Sarea se va adăuga la gătit sau se va găti fără sare, presărându-se puțin peste mâncarea din farfurie. Se preferă pâinea fără sare.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire