pregateste pagina pentru tiparire

 
 FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins Despre droguri

Numărul de consumatori sau dependenți de droguri este mai mic la noi în țară, dar în creștere evidentă mai ales în rândurile tinerilor. Apar noi probleme de sănătate și se impun măsuri de prevenire specifică, de supraveghere a colectivităților de tineri din licee, facultăți, locuri de întrunire.

Drogul nu modifică de la început comportamentul individului, iar folosirea lui poate fi inițial episodică. În timp se dezvoltă toleranța, adică adaptarea organismului la drog și necesitatea creșterii dozei. Apare astfel așa-numitul sindrom de sevraj. Simptomele de sevraj apar la cei care consumă regulat droguri atunci când se oprește administrarea acestora.

Diagnosticul consumului cronic de droguri sau a intoxicației cu droguri este esențial pentru eficacitatea tratamentului. Un aspect de reținut este acela că pacienții neagă sau minimalizează aspectele legate de consumul de droguri (ca și în cazul alcoolicilor).

Trebuie să considerăm suspectă orice solicitare a unei anumite substanțe narcotice, precum și prezența a numeroase urme de injecții intravenoase pe brațe.

Cele mai folosite dintre drogurile medicamentoase sunt diazepamul, lorazepamul etc. Alcoolul are un efect aditiv (îi mărește efectul toxic).

Există și un mod involuntar de intoxicare cu droguri medicamentoase, persoana nefiind avizată asupra potențialului drogului respectiv de a dezvolta dependență. Astfel, persoana respectivă își crește treptat doza pentru a obține o "stare de bine".

Sindromul de sevraj este similar cu cel pentru alcool: tulburări de somn, iritabilitate, convulsii, simptome care apar chiar și după mai multe zile după oprirea drogului.

Cocaina este un drog cu preț foarte mic, de aceea mai ușor accesibilă tinerilor; se folosește fie sub formă de pulbere prizată pe mucoasa nazală sau inhalată după încălzire. Efectul este intens euforizant, dar numai de câteva minute. Dozele mari pot da halucinații. Persoana respectivă își schimbă personalitatea și devine iritabilă, suspicioasă. De multe ori tinerii o folosesc în combinație cu alcoolul, sedativele sau cu alte droguri (marijuana). Abstinența de la acest drog determină insomnie, apatie, depresie. Tinerii care o folosesc în mod cronic devin mai malnutriți, pot avea perforații de sept nazal și tulburări psihice de tip schizofrenic.

Amfetamina a fost recomandată mult timp pentru scăderea în greutate, pentru tulburări de atenție, dar intoxicația cu acest medicament duce la halucinații vizuale și auditive și un comportament paranoid.

Opiaceele (morfina) este un alt drog folosit pe cale largă. Există două moduri de abuz:
- tineri care-l folosesc intenționat pentru efectul euforizant;
- indivizi care au primit pentru o anumită suferință morfină, dar care solicită în continuare drogul pentru ameliorarea durerii sau pentru starea psihică de "bine".

Heroina atunci când este folosită și mai ales în caz de supradoză dă insuficiență respiratorie, tulburări de conștiență, comă și chiar deces.

Drogurile în totalitatea lor pe lângă aceste efecte nocive asupra psihicului determină și tulburări de ordin fizic: malnutriția și cașexie (slăbire exagerată) ceea ce favorizează instalarea unor boli precum tuberculoza, ciroza hepatică, SIDA.

De asemenea, administrarea intravenoasă a drogurilor duce la apariția unor boli precum hepatita, tetanosul, septicemia (infecția în sânge), SIDA, tinerii folosind aceeași seringă pentru a-și injecta drogul.

Canabisul (marijuana, hașișul) a fost folosit ca formă de medicină populară. Tinerii îl folosesc sub formă de țigări sau pipe. Intoxicația cu acest drog dă greață, vărsături, tahicardie (creșterea frecvenței bătăilor inimii). Folosirea repetată a acestui drog duce la scăderea capacității intelectuale, amețeli, astenie și tulburări afective.

Persoanele depistate ca fiind consumatoare de droguri trebuie orientate către clinicile de specialitate în vederea dezintoxicării. Un rol important în depistarea tinerilor consumatori de droguri revine familiei, colegilor, profesorilor, dar mai ales al prietenilor. Este bine ca tinerii să cunoască toate aceste efecte nocive ale drogurilor asupra sănătății lor fizice și psihice și să evite utilizarea lor chiar și din curiozitate (ocazional). Repetăm, drogul dă dependență o dată ce a fost introdus în organism. Luat în continuare el creează adevărate dezastre asupra persoanei, familiei și societății. Cu cât persoana consumatoare de droguri este ajutată în prima fază să renunțe la acest viciu cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie

Lumina creștinului, martie 2002
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire