pregateste pagina pentru tiparire

































 
 FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Regimul alimentar în bolile aparatului digestiv

Cele mai frecvente boli ale aparatului digestiv sunt: colecistopatia, ulcerul duodenal, hepatita cronică, pancreatita. Ce este bine și ce nu este bine să consumați, dacă suferiți de una din aceste afecțiuni?

Carnea

Se recomandă: carnea slabă de vițel, vacă, pasăre, miel, iepure de casă, porumbel, preparată la grătar sau fiartă.

Nu se recomandă: carnea grasă de porc, oaie, gâscă, găină și carnea foarte sărată, condimentată, arsă, prăjită în grăsime (untură) sau pane (șnițel).

Produse din carne

Se recomandă: șunca fără grăsime, mezeluri din carne de pasăre, carne de pasăre sau vițel în aspic.

Nu se recomandă: produsele afumate și condimentate, cârnații, micii etc.

Supe, ciorbe

Se recomandă: supe și ciorbe din carne slabă, deloc sau foarte ușor condimentate.

Nu se recomandă: supe și ciorbe grase, supe de oase.

Grăsimile

Se recomandă: ulei de floarea soarelui, măsline, porumb sau soia, margarină moale (ambalată în cutii), unt.

Nu se recomandă: untură, slănină, seu, margarină tare (în calup).

Condimente

Se recomandă: mărar, chimen, nucșoară, foi de dafin, ienupăr, piper roșu, bulion, scorțișoară, cuișoare.

Nu se recomandă: ardei iute, muștar iute, piper negru.

Ouă

Se recomandă: ouă fierte moi, omletă preparată numai din albuș; gălbenușul este contraindicat în bolile veziculei biliare.

Nu se recomandă: ouă fierte tari, răscoapte, ochiuri, omlete cu costiță sau similare.

Lapte și produse lactate

Se recomandă: laptele și iaurtul degresat, laptele bătut, brânza de vaci.

Nu se recomandă: brânzeturile fermentate, condimentate, afumate sau cu un conținut mare de grăsimi (peste 3%).

Pește și crustacee

Se recomandă: cod, calcan, biban, păstrăv, știucă, ton, raci.

Nu se recomandă: macrou, scrumbie, crap, țipar, somn; nici un fel de conservă de pește.

Legume

Se recomandă: cartofi copți sau fierți, piure de cartofi, morcov, țelină, conopidă, spanac, ciuperci, sfeclă, gulii, roșii și castraveți fără coajă, salată verde, vinete. Preparați salatele numai cu oțet din mere sau lămâie.

Nu se recomandă: cartofi prăjiți, ceapă prăjită sau crudă, mazăre, fasole, soia, varză călită. Se interzice consumul de salată cu maioneză.

Pâinea, cerealele și produsele de patiserie

Se recomandă: pâine de grâu, pâine prăjită, pesmet, pâine neagră, pișcoturi, biscuiți, fulgi de cereale, orez, grâu, făină de grâu, macaroane, mămăligă, plăcinte cu fructe.

Nu se recomandă: pâine caldă, tort, gogoși, papanași prăjiți în grăsime, picomigdale, aluat franțuzesc.

Dulciuri

Se recomandă: miere de albine, zahăr, gem, marmeladă, compot de fructe.

Nu se recomandă: ciocolată, bomboane, praline.

Fructe

Se recomandă: mere, pere, piersici, caise, toate decojite; pepene galben, banane, portocale, kiwi, grape-fruit, mure, zmeură, căpșune.

Nu se recomandă: fructe necoapte (verzi), coacăze, prune, mere și pere nedecojite.

Băuturi

Se recomandă: cafea slabă, cacao, sucuri naturale de fructe și legume, ceaiuri din plante.

Nu se recomandă: cafea tare, băuturi carbogazoase, iar în afecțiunile pancreasului - nici un fel de băuturi alcoolice.

Dr. Doina Lucia Amza

Lumina creștinului, noiembrie 2003
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire