pregateste pagina pentru tiparire

 
 CATEHEZĂ 

Cateheze despre Sfântul Paul
sursa: www.pastoratie.ro

III. Drumul spre Damasc, drum spre Cristos

Considerații generale

După uciderea diaconului Ștefan, Saul continuă să prigonească acea comunitate abia formată de la Ierusalim. Ca și consecință, afară de apostoli, toți cei care credeau în Cristos s-au împrăștiat în ținuturile Iudeii și ale Samariei. Astfel a fost purtată credința și în aceste locuri.

Saul însă vrea să extindă persecuția. Probabil, deranjat încă de discursul diaconului Ștefan, văzând amploarea pe care o lua noua credință, cere scrisori de recomandare de la marele preot pentru a-i aduce în lanțuri la Ierusalim pe toți cei care aderă acestei credințe, fie bărbați, fie femei.

Se pare că nimeni și nimic nu-i poate sta în cale acestui evreu și roman în același timp, învățat al legii și viitor mare apostol al credinței în Cristos.

Pe drum, mergând spre Damasc, în Siria, are loc marea lui convertire.

Se apropia de acum de Damasc. Între timp, probabil comunitatea creștină de aici, se ruga pentru ca Dumnezeu să le dea curaj în fața persecutorilor. La un moment dat, o lumină din cer, ca un fulger, îl învăluie, iar el cade la pământ. Din acea lumină aude un glas: "Saule, Saule, pentru ce mă prigonești?". Înfricoșat și cu vocea tremurândă a întrebat: "Cine ești, Doamne?". "Eu sunt Isus pe care tu îl prigonești. Ridică-te și mergi în cetate și ți se va spune ce să faci" (Fap 9,4-6).

După această întâmplare, Saul își pierde vederea. Cei care îl însoțeau sunt îngroziți. Au auzit vocea, dar nu văzut nimic.

Orb și încă tremurând, Saul este condus la Damasc și acolo i se spune ce are de făcut. Va locui timp de trei zile în casa lui Iuda, pe strada cea numită Dreaptă (cf. Fap 9,11), apoi va fi încredințat ucenicului Anania. Acesta, la început cu teamă, apoi plin de curaj, prin impunerea mâinilor îi redă vederea, îl botează, oferindu-i-l astfel pe Duhul Sfânt și pregătindu-l pentru misiunea pe care avea s-o înceapă încă de la Damasc.

Obiectiv

Conștientizarea că Dumnezeu ne cheamă la convertire în toate împrejurările, indiferent de mijloace.

Învățătură

În conștiința sa, Saul este convins că ceea ce face, face bine. Nu are scrupule în a-i persecuta pe cei care cred în Cristos. Este hotărât să ducă lupta până la capăt. Dumnezeu însă îi schimbă planurile. Elanul pe care îl are pe drumul spre Damasc, Cristos îl transformă în zel pentru evanghelie.

Pentru Saul, experiența de pe drumul Damascului devine piatră de hotar între ceea ce a fost și ceea ce trebuie să devină. Mai întâi sub impulsul fricii, apoi al neputinței, văzându-se orb, descoperă care este adevărata credință. Revelarea totală și imediată a lui Isus Cristos, ca și a întregii evanghelii îl transformă radical, mai întâi din persecutor în credincios, apoi din credincios în predicator și apărător al noii credințe. Primirea Botezului și a Duhului Sfânt prin impunerea mâinilor lui Anania și apoi vindecarea orbirii sale fizice, îl pregătesc pe Saul pentru noua misiune de apostol.

Nu-i pasă că iudeii se hotărăsc să-l ucidă, nu-i este rușine nici de vechiul statut de persecutor. Toate acestea îi dau curaj, iar el vrea să dovedească un sigur lucru, că Isus este Cristos, Mântuitorul.

Și oamenii trec prin diferite experiențe care le marchează viața. Unii reușesc să vadă mâna providențială a lui Dumnezeu, alții, din contra, cu lașitate, se simt abandonați. Dumnezeu, însă, continuă să intervină și astăzi în viața oamenilor prin Biserică, prin sacramente, prin persoane, prin evenimente, care au rolul de a descoperi, iar dacă este deja, de a întări și mai mult în credință.

Este nevoie de un mod matur în a citi semnele timpurilor și de a vedea în tot ceea ce trăim intervenția și voința lui Dumnezeu pentru noi. O operă care se realizează, fără îndoială, doar cu ajutorul Duhului Sfânt.

Dialoghează!

- Cum se poate explica faptul că Dumnezeu nu mai intervine astăzi spre a-i converti pe oameni la credința în Isus Cristos, așa cum a făcut-o în cazul apostolului Paul?

- Analizându-vă cu sinceritate, care ar fi fost atitudinea voastră în comparație cu cea a ucenicului Anania și a creștinilor din Damasc față de schimbarea persecutorului Saul?

- Având în vedere schimbarea radicală de după experiența de pe drumul spre Damasc, în ce măsură devine Saul conștient că vocea pe care a auzit-o era cu adevărat cea a lui Cristos?

- Orbirea lui Saul a fost efectul luminii puternice sau era un simbol al întunericului din el?

- Enunțați câteva tipuri de "persecuție" cu care se confruntă astăzi Biserica.

- Amintiți-vă și împărtășiți și celor din grup o experiență prin care ați trecut și care v-a schimbat viața.

Citește!

Fap 9,1-25

Roagă-te!

Doamne, Saul mergea la Damasc ca să te persecute, iar tu, tocmai acolo, i-ai arătat iubirea ta. Tu ai știut că este un vas ales, de aceea nu l-ai lăsat în mâinile iudeilor ca să-l ucidă. Intervenția ta minunată l-a transformat pentru totdeauna din persecutor în apărător și propovăduitor al credinței.

Ajută-ne ca, întăriți de lumina Duhului Sfânt, să schimbăm în sufletul nostru ceea ce nu-ți place și să devenim și noi martori ai iubiri tale. Amin.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire